Jack Ryan (Seizoen 2)

Langzaamaan beginnen mijn vriendin en ik te ontdekken dat we voor goede series echt niet alleen op Netflix hoeven te zijn. We vonden destijds het eerste seizoen van Jack Ryan meer dan vermakelijk, en dus gingen we er eens voor zitten. Kijken welke globale crisis Jack nu weer tot een goed einde moet brengen.

“In Venezuela trust takes years to build. Or moments to purchase.”

James Greer (Wendell Pierce) staat op het punt om zijn post in Rusland kwijt te raken. Hartproblemen zorgen ervoor dat het veldwerk voor hem simpelweg te gevaarlijk is geworden. James weigert dat echter te erkennen en probeert zijn aandoening geheim te houden. Jack Ryan (John Krasinski) heeft ondertussen de CIA ingeruild voor een baan als medewerker van Senator Moreno. Jack komt erachter dat Venezuela vreemde transacties sluit met diverse landen en schimmige organisaties. Samen met Senator Moreno legt hij een bezoek af aan de leider van dat land: President Reyes (Jordi Mollà). Deze bemoeienis wordt niet enorm gewaardeerd. Op de terugweg naar het hotel wordt het konvooi van de Amerikaanse gasten in de val gelokt, en komt Moreno om het leven. Jack zweert wraak, maar met de verkiezingen om de hoek zit Reyes niet op nog meer Amerikaanse problemen te wachten. Greer arriveert in Venezuela om Jack bij te staan.

Een serie is er altijd bij gebaat als de hoofdrolspelers chemie hebben en de ondersteunende karakters regelmatig terugkeren. Krasinski en Pierce zijn ook dit keer goed op elkaar ingespeeld. Toch ontbreekt er iets wat hun interactie in het eerste seizoen zo’n genot maakte. Ryan is hier niet meer het groentje dat hij in seizoen één nog leek te zijn. Sterker nog, zijn determinatie en vindingrijkheid heeft dit seizoen een enorme boost gehad. Daardoor missen we een beetje de dynamiek van sarcastische baas en snelle leerling die Greer en Ryan in het eerste seizoen hadden. Verder is Ryan’s vriendin helemaal van de aardbodem verdwenen. Men maakt geen enkele referentie naar Cathy Mueller, in de boeken van Tom Clancy toch zijn toekomstige vrouw. Als Ryan dan ook nog eens het bed deelt met Harriet (Noomi Rapace) weten we genoeg: Cathy zien we dit seizoen niet terug. Wel aanwezig is John Hoogenakker als Matice, de opknapper van vuile klusjes.

Schurk Reyes heeft in dit seizoen genoeg op zijn bord. Zo vlak voor de verkiezingen is er een politieke tegenstander opgestaan die het hem knap lastig maakt. Gloria Bonalde (Cristina Umaña) heeft gezworen Reyes te verslaan omdat ze deze verantwoordelijk houdt voor de verdwijning van haar man. De politieke strijd rond deze vuile verkiezingen, en het raadsel achter de moord op senator Moreno zijn de twee grote verhaallijnen van dit seizoen. Jammer genoeg zijn er wel wat flinke plotgaten. Waarom laat Reyes een Senator van de VS op zijn grondgebied liquideren? En waarom reageert de VS eigenlijk vrij coulant op deze aanslag? Het tart de internationale logica waar de boeken van Clancy vaak over verhalen. Ook de verkiezingen zelf zijn ietwat bijzonder. Als Reyes echt zo’n gewetenloze dictator is als de serie suggereert (hij vermoordt nota bene iemand in zijn eigen kantoor), waarom zijn die verkiezingen dan überhaupt spannend?

Conclusie
Ik mis toch een paar van de ingrediënten die seizoen één van Jack Ryan zo leuk maakten. Jack Ryan was weliswaar een man met militaire achtergrond, hij was op het gebied van spionage nog erg naïef. In seizoen twee heeft hij soms een beetje dezelfde superman-neigingen die James Bond bijna onverwoestbaar maken. De afwisseling tussen zijn beginnende carrière in de spionagewereld en zijn romance met Cathy wordt gemist. Het verhaal zelf is rommelig en vol onlogische momenten. Toch blijft het allemaal net onderhoudend genoeg om de aandacht vast te houden. Maar ik hoop dat men voor seizoen 3 kijkt naar de ingrediënten die seizoen één een goed begin maakten.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*