Waarom nou: The Long Weekend

Tienerkomedies hebben sinds Porky’s pikante pretpark één centraal verhaalelement: SEKS. Veel genrefilms draaien uiteindelijk om de wanhopige pogingen van een puber om eens lekker te scoren. In the Long Weekend zijn beide hoofdfiguren misschien niet direct scholieren meer, ze hebben een baan, maar qua gedrag doen ze niet voor de geile mannetjes van American Pie onder. Geen wonder, want één van de hoofdrolspelers uit The Long Weekend, Chris Klein, speelde ook een flinke rol in drie American Pie films.

“Eddy moet gewoon een keertje stevig n**ken, dan komt het allemaal wel goed.”

Eddy (Fehr) is een filmfreak. Hele dagen loopt hij rond met een videocamera om zijn leven vast te leggen in een serie van homevideo’s. Daarnaast heeft hij een prima baan in de reclame. Als hij op een dag eerder thuiskomt betrapt hij zijn vriendin tijdens een flink potje overspel. Eddy lijkt het nog goed op te nemen, maar breekt als hij ziet dat ze zijn camera hebben gebruikt om de boel vast te leggen op tape. Eddy doet al zijn homevideo’s de deur uit en probeert een nieuwe start te maken. Het gaat echter slechter en slechter met hem. Zijn werk gaat er onder lijden, en hij heeft nog één weekend om een grote klant voor zijn bureau te behouden en niet zijn baan te verliezen. Dat weekend is ook nog eens Eddy’s verjaardag. Eddy’s oversekste broer Cooper (Klein) besluit dat er maar één oplossing is voor alle problemen. Eddy moet gewoon een keertje stevig n**ken, dan komt het allemaal wel goed. Terwijl Eddy wanhopige pogingen doet om werk gedaan te krijgen, blijft Cooper hem koppelen aan series van gewillige dames.

Toen Chris Klein niet meer kwam opdagen voor American Pie 3 dachten veel mensen dat hij het had gehad met flauwe puberhumor, en dat hij iets anders wilde. Die gedachte sloeg hij met The Long Weekend echter behoorlijk de bodem in. Deze film is namelijk ranziger en puberaler dan American Pie. Één voorbeeld: Cooper heeft seks met een vrouw vlak voor de beide broers uitgaan. Na de daad komt de vrouw in een kort rokje de slaapkamer uit, klaar voor een avondje disco. Een dikke klodder sperma druipt over haar benen naar beneden. Ze kijkt, pakt het op met haar vinger, en slurpt het heel casual op. Verder vermommen de broers zich op de begrafenis van een supermodel als priesters om zo nietsvermoedende huilende collega-modellen van ‘troost’ te voorzien. De humor is net een stapje verder dan andere films in het genre, maar is ze ook beter?

Het grote probleem van de film is timing. Een komedie als There is Something about Mary was ook ranzig en soms erg flauw, maar de grappen waren uitstekend getimed. Bij the Long Weekend vallen veel grappen echter jammerlijk in het water omdat ze te snel in beeld komen, half weggeknipt zijn of gewoon te snel worden uitgesproken. Een meer ervaren regisseur had hier wel raad mee geweten, maar de mij onbekende Pat Holden faalt her en der in deze film jammerlijk. Vaak hoor je veel teksten die als grap bedoeld waren, maar kennelijk niet als zodanig herkend door Holden. Hij besteedt dan ook geen aandacht aan de tekst, waardoor ze in het niet valt. Vervolgens besteedt hij wel weer veel tijd aan het in beeld brengen van visuele grapjes. Had het script eens wat beter gelezen!

Een groot pluspunt van de film is Chris Klein. Niet langer meer hoefde hij zijn bekende softe karakter zoals in American Pie en Election op te voeren. Nu is hij de grote vieze raddraaier, en hij heeft er zichtbaar lol in. Veel visuele grappen krijgen gestalte door zijn geweldige mimiek, en hij weet zo de film nog een beetje te redden. Een beetje, want zijn tegenspeler Brendan Fehr is zo’n beetje de sufste acteur die ik de laatste jaren gezien heb. Hij is volstrekt niet grappig, en mist elke overtuiging. Beter had hij even kunnen kijken naar Jason Biggs, die met dit soort rollen wel over het nodige charisma beschikt. Bij Jason’s vertolking van Jim in American Pie was het plaatsvervangende schaamte gehalte hoog. Bij Fehrs pogingen om zich uit gênante posities te redden kan er af en toe een minzaam glimlachje af.

Conclusie
Hou je van films als American Pie, Van Wilder, Old School en Weddingcrashers, dan is de kans aanwezig dat je denkt dat deze film wellicht het streamen waard is. Ik wil je op het hart drukken toch even verder te kijken of er echt niks beters is. Er zijn veel leukere films waar je je kostbare tijd aan kan besteden. Het leukste uit deze film zijn eigenlijk de home-video’s van Eddy. Tientallen beesten komen in de meest suggestieve posities aan je voorbij, de één nog ranziger dan de ander. Daar weet de film nog redelijk wat lachers te scoren, verder zal de film weinig comedy punten scoren.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*