Welke recente productie kijk je met Halloween?

Het is weer Halloween. Buiten gaat Corona tekeer, maar binnen kan je nog zelf je popcorn bereiden, je drankje inschenken en lekker je eigen scary movie night organiseren. De klassiekers in het genre hebben we al vaker besproken (Klik bijvoorbeeld maar eens hier voor een lijstje). Maar wat zijn nou meer recente films die het aanzien meer dan waard zijn? Ik vroeg eens rond en zo komen we met een paar scary tips van het laatste decennium voor een griezelig gezellige avond.

Ash Vs Evil Dead (Henriëtte Poelman, Artistiek leide IFA, filmjournalist)
Een heerlijk gruwelijke, grappige en zeer herkijkbare serie! Het eerste seizoen was onverwacht en hilarisch, en bracht antiheld Ash terug op het scherm. Het tweede seizoen legde de lat nog een stukje hoger, kreeg wat meer echt griezelige randjes en nieuwe personages. Het derde gaat all-out, is nog ranziger en breit het verhaal fijn en compact af. Het verhaal dendert lekker voort, er zijn deadites galore, bloedfonteinen (onder andere het bloederigste prom-feest sinds Carrie) en heerlijke oneliners. Het hoeft allemaal niet zo duister en serieus; iedereen heeft de grootste lol, en naast het bloed spat ook dát van het scherm. Wat overigens niet betekent dat er geen duistere dingen in zitten: er zijn oprecht creepy scènes, verontrustende monstervondsten en een sfeervolle ander-wereld die niet veel onderdoet voor Stranger ThingsUpside-Down. Ash Vs Evil Dead is een bingeable serie bij uitstek, met veel gesmijt met mensen, ongepaste opmerkingen en een fijne combinatie van 80’s rock en uiterst ranzige manieren om af te rekenen met deadites. De bijdehante en droogkomische toon van de serie is een grote troef, maar Bruce Campbell is de allergrootste: Ash blijkt nog een echte held te zijn ook! Mocht Bruce Campbell enige reserves hebben gehad om weer in zijn oude rol te stappen, dan is daar niets van overgebleven. Hij heeft er vrede mee dat hij altijd Ash zal zijn. Campbell speelt de rol met verve en weet zelfs nog een dieper laagje aan het personage te geven als Ash zich realiseert dat hij toch echt degene is dit het verhaal moet afmaken. Natuurlijk weet hij dat hij eigenlijk een loser is, wat hij ook zegt. Maar voor zijn familie, bestaande uit Pablo, Kelly en nu ook zijn daadwerkelijke dochter, is hij bereid te doen wat nodig is. En we juichen hem toe: nadat we zo lang genoten hebben van antiheld Ash, zijn we blij dat hij nog een echte held blijkt ook. Wisten we best, immers. Hail to the king, baby!

The Platform (Toh, Ondernemer)
The Platform is een film die is ontworpen voor mensen die houden van goede, doordachte en relevante science fiction / horror. Bijna de hele film speelt zich af in een soort futuristische of Camus-achtige structuur genaamd ‘The Hole‘. Honderden verdiepingen hoog. Het is een gevangenis waarin telkens 2 mensen op een verdieping worden geplaatst. Elke dag daalt een platform door een groot gat in het midden van het gebouw, en het is de enige kans op eten voor de hele dag. Op niveau 1 hebben de gevangenen toegang tot een feest van liefdevol bereide gerechten. Als iedereen maar een klein rantsoen at, zou het helemaal naar de bodem kunnen komen met iets voor elke gevangene. Het doet het nooit. Voor een grotesk gewelddadige film over de torenhoge onderdrukking van het kapitalisme is het schokkend onderhoudend en levendig. Maar meestal is het gewoon schokkend.

IT (Meine Reijst, Historisch zwaardvechter)
De remakes van de IT films, legendarische combinatie van horror, spot en de worstelingen van een groepje losers, maar nu met special effects van deze tijd. In mijn ogen de perfecte films voor Halloween. Heb je die al gezien? Dan kan je je lol ook op met de prequels van Alien (Prometheus & Covenant). Zelden zijn er films gemaakt die zo’n ijzingwekkende spanning met zich mee dragen. Deze films zuigen je in hun duistere wereld. Veel plezier.

Hush (Mathilde van Steeg, Fitness-goeroe)
“Als je denkt dat jij het dit jaar zwaar hebt met thuis werken en niemand zien of spreken, kijk dan dit weekend ‘Hush‘ en krab je nog eens achter je oren. In de hoop rust, reinheid en regelmaat te vinden, trekt de doofstomme Maddie zich terug in een afgelegen blokhut. In plaats daarvan stuit ze op een engerd in een masker – oh, was het maar een medisch mondkapje! Verrassend nare film met vergezochte (maar wel leuke) parallellen aan deze Halloween in lockdown. Ik verwachtte er weinig van maar hij kroop onder mijn huid. Het hoofdpersonage blijkt verrassend sympathiek en daardoor wordt alle narigheid nog naarder.

Ash vs Evil Dead (Marcel van Driel, geschiedenisdocent)
Wat is er beter dan een horrorfilm tijdens de corona Halloween? Een horrorserie natuurlijk. Ash vs Evil Dead is een vermakelijke serie over de onbetrouwbare en grove Ash die als enige in staat blijkt te zijn een leger van deadites te verslaan. Gewapend met zijn dubbelloops geweer (boomstick) en kettingzaag (die hij heel handig over de stomp van zijn linkerpols kan schuiven) gaat hij op onbeholpen wijze het kwaad te lijf. De serie staat vol van ongemakkelijke momenten, flauwe one-liners en stuntelige avances op het vrouwelijke geslacht. Zet je dweil en emmer maar klaar: met deze serie komt het bloed met bakken uit je beeldscherm zetten.

Cabin in the Woods (Jan Geerling, Agressietrainer)

Ik twijfelde heel erg tussen films als Tucker & Dale Vs Evil of It Follows. Ook kon ik een meer sfeervolle film als The Woman in Black wel waarderen. Maar Cabin in the Woods zie ik een beetje als Scream voor een nieuwe generatie. Scream gebruikte destijds effectief alle genreregels om een spannende slasher met een vette knipoog te maken. Cabin in the Woods probeert dat ook. Er zijn inmiddels honderden films gemaakt waarin jonge stedelingen op het platteland of in een afgelegen gebied worden geconfronteerd met horrorachtige wezens, moordenaars en bovennatuurlijke krachten. Cabin in the Woods neemt alle genreconventies van slashers en martelfilms, gooit het in een blender, en betrekt de kijker erbij. De film is niet alleen een liefdesbrief aan het genre, regisseur Josh Whedon stelt ook het verval van het genre, en het plezier dat wij als kijker uit de nachtmerries van anderen aan de kaak.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*