De zinloosheid van MTV

Er was een tijd in de jaren ’90 dat ik (en daarmee mijn generatie jongeren) MTV serieus namen. Het waren de tijden dat er maar liefst drie zenders waren die videoclips uitzonden: MTV, TMF en the Box. De VJ’s van TMF waren natuurlijk populair, maar ik keek graag naar MTV met destijds vermaarde VJ’s en programma’s als Ray Cokes, Headbanger’s Ball, Greatest Hits, Alternative Nation, Beavis & Butthead, Most Wanted en later so 90’s. De M van MTV stond nog voor muziek, en ik was er weg van.

Begin deze eeuw begon er één en ander te veranderen. Er kwamen steeds meer programma’s die niet direct iets met muziek te maken hadden, maar op jongeren en lifestyle mikten. MTV had natuurlijk al reality TV geschiedenis geschreven met The Real World, maar nu kwamen er steeds meer al dan niet gescripte programma’s zoals Room Raiders (je ideale date uitkiezen door hun kamers tegen elkaar af te zetten), Dismissed (Nog meer daten), A Shot at Love: Tila Tequila, Newly Weds: Nick & Jessica en Punk’d. Al snel volgden meer niet muziek gerelateerde programma’s: Pimp my Ride, Paris Hilton, Jersey Shore, Jackass en Wildboyz. Soms zag je in de ochtend of vroeg in de middag nog wel eens een videoclip, maar dat was meer geluk dan wijsheid.

Natuurlijk is MTV tegenwoordig gegroeid, en heeft het meerdere zenders. Maar het vlaggenschip, de hoofdzender die iedereen in zijn zenderpakket heeft, zendt amper nog muziek uit. Wat dan wel? Veel spin-off programma’s van Geordie Shore. Veel programma’s met getatoeëerde beefheads en schaars geklede dames met flink opgespoten lippen (en andere lichaamsdelen) in twijfelachtige omstandigheden. Of het nou gaat om Ex on the Beach of Just Tattoo of Us, het zijn allemaal geen grote lichten die je op het scherm ziet. Alle mensen in deze programma’s noemen zichzelf tegenwoordig influencer of Reality-ster, en zijn tot alles bereid om die status zolang mogelijk uit te melken.

Een blik op MTV vandaag de dag ziet dat de creatieve koek op deze zender al lang en breed op is. Waar ik als Nerd en liefhebber van alternatieve muziek vroeger nog zeker bij MTV terecht kon is het nu vooral het laagste van het laagste dat hoogtij viert. Teen Mom begon ooit met het idee om te laten zien wat de gevolgen van vroege tienerzwangerschappen kunnen zijn. Inmiddels hebben veel van de gevolgde tieners in deze programma’s een zeer dubieuze levensstijl die vooral is gericht op het binnenharken van media-aandacht. Het belang van de kinderen van deze TV-ouders staat daarbij op een zeer laag pitje. Dieptepunt was toen de zender een woeste autoachtervolging van één van de moeders uitzond, met haar kind ook in de auto. Terwijl moeder een medeweggebruiker met een pistool bedreigt voelde ik alleen maar intense medelijden met het kind, en verbijstering dat dit gewoon uitgezonden werd.

Natuurlijk moeten TV zenders mee veranderen met de tijdsgeest. De 90’s liggen lang en breed achter ons, dit zijn de tijden van streaming, netflix en social media. Maar MTV mikt steeds meer op het laagste niveau denkbaar, en dat is jammer. Het getuigt vooral van een enorme armoede aan ideeën, inventiviteit en durf. En dan heb ik het nog niet eens over de muzikale armoede. Er was ooit een tijd dat ik MTV vooraan in mijn zenderoverzicht programmeerde. Door mijn internet en TV aanbieder staat de zender tegenwoordig weg te tochten op plek twintig. En daar mag MTV wat mij betreft blijven.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*