Top Boy (Seizoen 3)

Er was eens een goede misdaadserie over drugshandel in een fictieve Londense achterbuurt genaamd Summerhouse. Zoals het met Engelse series wel vaker gaat kende een “seizoen” maar een handvol afleveringen. Ondanks de hoge kwaliteit leek de serie na twee seizoenen een stille dood te sterven. En toen bemoeide rapper Drake zich ermee. Hij bracht makers en hoofdrolspelers in contact met Netflix, en presto! Nu kunnen fans en nieuwsgierigen jaren later alsnog genieten van seizoen 3.

“Is the juice worth the squeeze?”

Voormalige dealer Dushane (Ashley Walters) houdt zich koest op Jamaica, en helpt zijn neefje met autoverhuur. Na een mislukte overval komt hij in het vizier van drugskoning Sugar. Dushane redt zichzelf door Sugar aan te bieden diens drugs in Summerhouse met veel winst te verkopen. Sugar gaat akkoord, maar gebruikt Dushane’s neef als pressiemiddel om de zaak onder controle te houden. Dushane’s voormalige partner Sully (Kane Robinson) staat op het punt vrijgelaten te worden uit de gevangenis. Hij wil voor zichzelf beginnen en schakelt de hulp in van de simpele maar loyale Jason (Ricky Smarts). De drugshandel heeft te maken met een machtsvacuüm. De jonge en gretige Jamie (Micheal Ward) springt daar gretig op in. Hij handelt in drugs om na de dood van zijn ouders zijn jongere broers een toekomst buiten de misdaad te geven.

De verhaallijnen had makkelijk een keiharde misdaadserie met veel geweld en spannende kat en muis spelletjes kunnen opleveren. En hoewel die zaken zeker te vinden zijn was ik blij verrast met hoeveel diepgang en achtergrond de karakters meekrijgen. Ik vraag me bij misdaadseries altijd af of de levensgevaarlijke levensstijl van de karakters ze daadwerkelijk brengt wat ze willen van het leven. Dit thema staat dan ook centraal in Top Boy. Iedereen wil een beter leven, drugsgeld lijkt de enige weg. Maar levert het ze echt dat betere leven op? Zoals de neef van Dushane stelt:  Is the juice worth the squeeze?

De karakters hebben vaak twee gezichten. Dushane heeft een hoop goeds in zich. Hij geeft om zijn moeder en zijn neef, laat zijn warme kant vaak genoeg zien, en er zijn momenten dat je hem een beetje als de held van de serie gaat zien. Maar er is ook een genadeloze kant die totale loyaliteit eist en overweegt van zijn doodzieke moeder te stelen. Je snapt waarom zijn broer niets met hem te maken wil hebben en zijn moeder hem de hand boven het hoofd blijft houden. Jamie is een liefdevolle broer die oprecht het beste met zijn familie voorheeft en zelf ook opzoek is naar liefde. Maar hij is ook een man die zonder nadenken een stel dealers afmaakt om een sprong te maken in het drugscircuit.

Tussen al deze misdaadverhalen door zijn er ook kleine persoonlijke verhalen. Over Jason, die eigenlijk simpele ambities heeft, gewoon Arsenal een keer live zien voetballen. Of de basisscholier Ats (Keiyon Cook) die zijn moeder wil helpen nu ze door interventie van de immigratiedienst niet meer mag werken. Stefan (Araloyin Oshunremi), de jongste broer van Jamie, die zijn broer hoog op een voetstuk heeft staan maar ook onder ogen moet zien hoe Jamie zijn geld verdient. Dris (Shone Romulus) probeert zijn positie in de drugswereld vast te houden na een beroerte, maar voelt zich steeds minder serieus genomen. Alleenstaande moeder Shelley die gevoelens krijgt voor Dushane, maar haar dochter niet aan een wereld vol misdaad wil blootstellen. In de handen van mindere schrijvers zouden dit veel en veel te veel ingrediënten zijn voor een serie. Maar Top Boy vlecht alle lijntjes moeiteloos aan elkaar. Het maakt van zijn karakters mensen van vlees en bloed, en geen misdadige karikaturen.

Conclusie
Ik had de eerste twee seizoenen niet gezien, en stapte in bij seizoen drie. En ik was duidelijk niet de enige. Het knappe is dat Netflix ervoor zorgde dat de serie goed toegankelijk is voor nieuwelingen zoals ik, maar dat fans van het eerste uur moeiteloos weer kunnen aanhaken. Mijn vriendin was een grote fan van de bekende misdaadserie The Wire, en zag (in positieve zin) veel overeenkomsten. Ben je in voor een misdaadserie met goed uitgewerkte karakters en wat meer diepgang dan normaal, dan is Top Boy zeker een aanrader. Bijeffect van de serie is dat mijn vriendin en ik elkaar nog een paar dagen na de laatste aflevering “bruv” bleven noemen. Ik kijk nu al uit naar seizoen 4.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*