Zack Snyder’s Justice League

Voor de tweede keer recenseer ik Justice League op deze site. De eerste keer was dat de relatief korte (toch nog twee uur) versie van de inmiddels in opspraak geraakte Josh Whedon, en dan nu dus de lang verwachte Snyder Cut. De achtergrond is bekend: na een tragische familiesituatie moest Snyder een stapje terug doen en maakte Josh Whedon met wat reshoots en nieuwe scenes de film af. Compleet met Superman’s digitaal slecht weggewerkte snor. De recensies vielen tegen, de verdiensten ook.  Het leek het einde van het DCEU in te luiden., maar toen begon de roep van fans om Zack Snyder de kans te geven zijn versie af te maken.

“This guy’s probably fought hundreds of thousands of other super beings on the other planets he’s destroyed, right? And we have to assume he’s won.”

De synopsis van de film is grotendeels hetzelfde gebleven, voor een samenvatting verwijs ik je naar onze vorige recensie. De grootste verschillen zijn dat we deze keer iets meer beweegredenen krijgen waarom schurk Steppenwolf (Ciarán Hinds) de aarde aanvalt. Verder krijgen we eindelijk wat zicht op de grote man achter Steppenwolf: Darkseid (Ray Porter). Verder krijgt Snyder de kans om iets meer met Batman’s knightmare dromen te doen en zijn er cameos voor Martian Manhunter, The Joker en andere DC personages. Ook krijgt Cyborg (Ray Fisher) deze keer wat meer achtergrond. Om dit alles de ruimte te geven is de speelduur opgekrikt naar ruim vier uur.

Het grootste probleem met de DCEU is dat men niet het geduld en vertrouwen heeft gehad om alles (net als in het MCU) rustig op te bouwen. Waar alle MCU helden eerst geïntroduceerd werden in individuele projecten begon men hier direct met het hoofdmenu. Na Man of Steel was er al direct Batman V Superman. Ergens tussendoor konden we nog genieten van Wonder Woman, maar al snel kwamen we aan bij Justice League. Stel je voor dat Marvel was begonnen met Civil War: alle spanningen tussen de karakters zouden zonder voorgeschiedenis geen indruk op de kijker maken. Juist omdat we de karakters al een flink aantal films samen zagen begrijpen we wat er bij Civil War op het spel staat. In Justice League hebben we te maken met allemaal karakters die nog nauwelijks interactie met elkaar of ons als kijker hebben gehad. De dood van Superman heeft nauwelijks impact gehad hierdoor. De pijn van Lois Lane doet ons niet veel omdat we haar relatie met Clark Kent nauwelijks hebben mogen meebeleven.

Snyder probeert dit enigszins te verhelpen door ruim twee uur aan achtergrond aan de film toe te voegen. Dat werkt ten dele. Het verhaal van Cyborg is nu een stuk relevanter geworden: de moeizame relatie met zijn vader geeft het karakter iets meer tragiek. Toch blijven de problemen die ik heb met het Snyder-universum voor mij overeind staan. Het is te lomp, het is te bombastisch, het geeft me geen moment het gevoel dat ik de DC helden uit de strips op het witte doek zie. The Flash is daar een voorbeeld van. Ezra Miller is een getalenteerde acteur, maar zijn versie van the Flash doet me niet enorm aan de comics denken. Batman (Ben Affleck) is nog steeds meer de Hulk dan een goed getrainde ninja. Wonder Woman (Gal Gadot) blijft een schot in de roos, maar dat liet ze in haar solo-film ook al zien. Jason Momoa is een publieksfavoriet, maar ik heb niet het gevoel dat Aquaman verder veel aan deze film toevoegt.

Conclusie:
Is deze versie een verbetering van de bioscoopversie? Ja, maar dat was ook wel het minste wat je mocht verwachten. Superman heeft in elk geval geen gekke bovenlip meer, en het geheel heeft iets meer context gekregen. Anders dan met de bioscoopversie had ik nu het gevoel dat ik me af en toe vermaakte. Toch kan ik me niet voorstellen dat ik deze film ooit nog eens ga zien. Het blijft een rommelig bombastisch geheel met grotendeels bordkartonnen karakters waar ik niet veel binding mee voel. En dat terwijl ik al vanaf mijn tiende DC Comics lees! Hoewel ik het fijn voor Snyder vind dat hij zijn visie mocht voltooien denk ik niet dat er nog veel ruimte is voor meer Snyder DC-films. Tijd voor een ander type DC films, wellicht wel met dezelfde acteurs.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*