Up

Pixar films hebben gelukkig niet alleen bij mij een warm plekje in m’n hart. Alles van Pixar, van de hoofdfilm tot de vaak hilarische voorfilmpjes kan mijn goedkeuring vinden. Daarbij komen ze soms met onderwerpen waarvan je van te voren denkt: kan dit wel werken? En dan flikken ze het ‘m toch maar weer. Deze keer nemen ze de gok met een oud chagrijnig mannetje in een luie stoel als hoofdfiguur. Zal dit het grote publiek aanspreken?

Carl vliegt er eens uit
Carl Fredricksen is weduwenaar en leeft nog steeds in het oude huisje dat hij ooit deelde met zijn vrouw Ellie. Als kind hadden ze beiden ontdekkingsreiziger willen worden, net als hun grote idool Charles F.. Muntz. Het leven had echter andere plannen, en hun droomreis naar een vergeten wereld is er nooit van gekomen. Als de maatschappij Carl probeert weg te proppen in een verzorgingshuis trekt hij de stoute schoenen aan. Hij bevestigd duizenden heliumballonnen aan zijn huis, en vliegt het avontuur tegemoet. Alleen neemt hij per ongeluk een kleine maar enthousiaste padvinder genaamd Russel mee.

Pixar zoals gewoonlijk
Eerst even de standaard dingen in een Pixar recensie uit de weg. Ja; het ziet er weer beter uit. Ja; het gevoel voor detail is weer uitmuntend te noemen. Ja; Pixar weet het begrip feel good weer fantastisch naar het witte doek te vertalen. Ja; wederom slaagt Pixar er in om een ongewoon onderwerp interessant te houden. Wat dat betreft weer niks dan lof. Maar Pixar heeft op dat gebied zo enorm zijn sporen verdiend dat deze lof inmiddels een beetje voorspelbaar is geworden. En je wilt toch iets te vertellen hebben in een recensie.

3D or not 3D
Deze film komt ook in 3D versie naar het witte doek. Het kost je een paar centen meer, maar dan heb je ook zo’n 3d-brilletje op je hoofd. Bij Ice Age 3 vond ik het effect nog wel aardig, maar bij Up vind ik de meerwaarde ervan te verwaarlozen. De gewone vertoning is zo rijk in detail dat je het 3D effect in zijn geheel niet mist. Dus kijk gewoon zelf of het je de 2,50 extra waard is, je kunt er ook een cola voor kopen.

Conclusie
Verder valt er gewoon niks meer te zeggen over Up. Het is gewoon de volgende in een lange rij van prima Pixar films, en daarom zie ik het volgende project met vertrouwen te gemoed. Het enige minpuntje is wellicht dat ondanks het verrassende onderwerp, dat afdoende hartverwarmend word afgerond, de film je verder nooit echt weet te verrassen. Maar dat zal de gemiddelde fan een zorg zijn. Die wil gewoon zien hoe Carl zijn verloren dromen najaagt, en het avontuur hem en Russel, twee ogenschijnlijke tegenpolen, nader tot elkaar brengt.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*