Back to the Noughties: Grizzly Man

Werner Herzog raakte geboeid door het verhaal van Timothy Treadwell. Timothy leefde 13 zomers lang tussen de grizzly beren en documenteerde dit met zijn camera. Zijn 13e zomer tussen de beren werd hem uiteindelijk fataal en kwam hij om het leven door de klauwen van een grizzlybeer. Met behulp van de video-opnames van Treadwell en achtergrondverhalen van onder andere bekenden en familie heeft Herzog een boeiende documentaire gemaakt.

“For Timothy Treadwell, this bear was a friend, a savior.”

In Grizzly Man laat Herzog veel opnames van Treadwell en de beren zien die door Treadwell zelf zijn gemaakt. Deze beelden laten een man zien met een grote liefde voor de dieren die hij filmt. Ik wil zelfs zo ver gaan te zeggen dat hij erdoor geobsedeerd was. Het lijkt erop dat Treadwell een band heeft proberen te scheppen met de beren die hij 13 zomers lang heeft gevolgd. Hij geeft soms zelfs de indruk dat hij liever een beer was geweest dan mens. Hij probeert zelf dicht in de buurt van de beren te komen, terwijl hij dit anderen afraadt te doen. Daarnaast geeft hij dan toch ook weer tips hoe met deze dieren om te gaan. Je moet ze laten zien dat jij de sterkste bent en niet bang voor ze bent. Anders heb je zo een klauw te pakken.

De documentaire laat zien dat Treadwell een fascinerend persoon is waar zeker een paar steekjes los zitten. Ook al lijken sommige filmbeelden spontaan te zijn ontstaan, was Treadwell op zijn manier ook een regisseur. Zo deed hij bepaalde scènes keer op keer over tot het goed op band stond. Elke keer met kleine verschillen. Dan weer met bandana, dan weer met pet en dan weer zonder. Door de ‘afgekeurde’ scènes niet te schrappen, verraad hij zichzelf na zijn dood. Ook heeft hij hele gesprekken met zichzelf opgenomen terwijl hij door de natuur loopt. Gesprekken waaruit de onzekerheid van Treadwell blijkt over de relaties in zijn leven. Zijn enige zekerheid lijken de beren te zijn die hij elke zomer opzoekt.

Tegenover de geregisseerde beelden van Treadwell staan natuurlijk ook een hoop spontane beelden. Hij heeft prachtige beelden weten te schieten van de grizzlyberen. Dat mag natuurlijk ook niet vergeten worden. Zo is hij er op een gegeven moment getuige van wanneer twee beren elkaar in de haren vliegen. Prachtige natuurbeelden die je niet veel ziet. Maar ook kleine dingetjes zoals een vos die veel rondom Treadwell zwermt en er een keer met zijn pet vandoor geeft leveren aandoenlijk filmmateriaal op.

Herzog wisselt de beelden van Treadwell af met de mensen die hem gekend hebben of met zijn dood betrokken zijn geweest. Zo brengt Herzog de lijkschouwer in beeld om te vertellen over de gruwelijke dood van Treadwell. De lijkschouwer maakt er een heel spektakel van om zijn versie van deze dood te vertellen. Je krijgt bijna het ongemakkelijke gevoel dat er een kist zal worden geopend met de resten van Treadwell en zijn reisgenote Amie Huguenard (zij was met Treadwell in deze 13e zomer). Ook vertellen anderen over hoe zij Treadwell hebben ervaren. Er komt zelfs een goede vriendin in beeld die geluidsopnames heeft van de dood van Treadwell. Hoewel hij alles filmde, zat de lens nog op de camera toen Treadwell en Huguenard door de grizzly beer werden aangevallen. Het geluid is echter wel opgenomen. Iets wat het publiek overigens niet te horen krijgt (en dat lijkt me maar beter).

Conclusie:
Grizzly Man is een zeer boeiende documentaire over het leven van Timothy Treadwell. Herzog heeft het verhaal van Treadwell verteld door middel van de video-opnames van Treadwell zelf, afgewisseld door de verhalen van onder meer familie en vrienden. Het blijft echter de hele film fascinerend om te zien hoe Treadwell met zijn beren, die hij allemaal een eigen naam heeft gegeven, min of meer samenleefde. Ondanks dat hij misschien een paar steekjes los had zitten, was zijn doel toch ook het beschermen van deze beren. Hij heeft misschien alleen een verkeerde methode gebruikt om dat doel te bereiken. Grizzly Man is de moeite van het kijken zeker waard.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*