10 films rond Auto’s en Actie

Met alweer de negende Fast & Furious film in de bioscopen kan je je afvragen wat mensen leuk aan deze films vinden. De verhaallijntjes zijn redelijk oppervlakkig, de karakters worden aangepast aan wat de het dunne verhaaltje op dat moment wil vertellen en de uitkomst staat altijd wel vast. Maar de actie en de wagens zijn altijd bovenste plank. Autoachtervolgingen vormen een filmgenre op zich, en daarom leek het ons wel leuk om 10 films te tippen waarin auto’s een prominente rol hebben.

Bullitt (1968)
De roekeloze agent Bullitt (Steve McQueen) uit San Francisco is vastbesloten om de schurk te vinden die een belangrijke getuige heeft vermoord die hij probeerde te beschermen. Deze film van regisseur Peter Yates staat bekend om één van de beste achtervolgingen op het witte doek, en is daarom al het aanzien waard. Maar we hebben nooit een reden nodig om naar een Steve McQueen film te gaan kijken.

The Italian Job (1969)
Misschien herinner jij je vooral de remake uit 2003, maar mijn hart gaat uit naar deze klassieker. Deze film combineert een Heist film zoals Ocean’s Eleven met schattige en kleurige mini Coopers. Deze luchtige film vol mooie beelden, prima muziek en ingenieus gebruik van kleine autootjes is een must see voor een verregende zondagmiddag. En ondertussen ook nog een hoofdrol van de immer onderhoudende Michael Caine. Ga het zien, je zal er geen spijt van krijgen!

Smokey and the Bandit (1977)
Ooit ging ik basketballen (ik kan er helemaal niets van). Ik ontmoete daar twee stoer uitziende jongens waarvan de kleinere zich voorstelde als Smokey. Grinnikend vroeg ik aan de andere stoere knaap of hij dan the Bandit was. Een niet begrijpende blik was mijn deel. Kennelijk is deze film bij velen uit het collectieve geheugen verdwenen. Jammer, want de film geeft ons Burt Reynolds op zijn best. Bandit en Cledus zijn twee zuidelijke vrachtwagenbestuurders die, uitgedaagd door patsers Big en Little Enos, in Texas een vrachtwagen vol bier ophalen en binnen een bepaalde tijd op bestemming proberen te krijgen. Natuurlijk zit de lange arm van de wet ze op de hielen.

Days of Thunder (1990)
NASCAR-racing geniet in Europa weinig populariteit, maar in Amerika is het een populaire raceklasse. Cole Trickle (Tom Cruise)krijgt zijn kans om zichzelf in deze klasse te meten met de besten. Uiteraard is hij een jong talent met een opvliegend karakter, en deze houding brengt hem niet alleen in de problemen met andere coureurs, maar ook met leden van zijn eigen team. Vond je Top Gun een toffe film, dan is dit in essentie dezelfde verhaallijn, maar dan met racewagens.

Gone in Sixty Seconds (2000)
Een aardige Nicholas Cage remake waarvan niemand wist dat er überhaupt een gelijknamige film was. Ooit probeerde ik het origineel uit 1974 te kijken, maar daar was ik na een half uurtje wel klaar mee. In deze film ligt de entertainmentfactor gelukkig een stuk hoger. Cage moet in één nacht met zijn crew een wagonlading auto’s stelen voor een nare schurk, anders gaat zijn jongere broertje eraan. We zien old-school autodieven samenwerken met een moderne jongere crew, en dat levert leuke situaties op. De racescenes zijn ook prima in orde en als bonus krijgen we een jonge Angelina Jolie.

The Fast and the Furious (2001)
In 2001 schreef ik over deze film: “Heeft u ooit de film Point Break met Keanu Reeves en Patrick Swayze gezien? Vervang de surfers door Hot Rod straatracers en voila, je hebt exact dezelfde film in een nieuw jasje. Als je naar de bioscoop wilt voor simpel vermaak, dan is The Fast and the Furious dus meer dan geschikt. Persoonlijk had ik liever een onsje meer verhaal in deze film gezien.” Ik kon toen nog niet vermoeden wat voor enorme franchise deze serie zou worden. De racemomenten zijn erg tof, en het hele melodramatische filmmotief van familie voor alles is nog niet zo extreem aanwezig.

Drive (2011)
Een decennium later waren de Fast & Furious films grote kaskrakers in de bios en dook in de filmhuizen Drive op. Veel mensen zagen de flitsende trailer en dachten Ryan Gosling in een misdaadfilm vol gevechten, schietpartijen en snelle auto’s te krijgen. In plaats daarvan kreeg men een sfeervolle en bijzondere film over een stille stuntman die wat bijverdient als getaway-driver en verliefd wordt op de buurvrouw die met veel pijn en moeite probeert haar dochter groot te brengen. Een sfeervol en zwijgzaam drama, en ook nog eens met een prachtige soundtrack.

Rush (2013)
Goede Formule één films zijn te tellen op de vingers van een hand, als die hand een ongeluk met een kettingzaag heeft gehad. De documentaire 1 (2013) was prima, en met Senna (2010) hebben we nog een fraaie docu om tot ons te nemen. Maar Ron Howard wist met Rush goed te vangen wat de F1 ooit spannend maakte. Tegenwoordig zal Lewis Hamilton of zijn teambaas moord en brand schreeuwen zodra iemand ook maar een beetje een stuurmanoeuvre onderneemt: gevaarlijk rijgedrag. Maar dat was in de tijd van Niki Lauda en James Hunt wel anders. Alleen daarom al moet je deze geweldige racefilm kijken.

Baby Driver (2017)
Baby (Ansel Elgort) is een excentrieke getaway driver die het liefst opgaat in zijn muziek terwijl hij zijn capriolen uitvoert. Door omstandigheden moet hij werken voor de misdadige koppelbaas Doc (Kevin Spacey) die lastige klussen aan de juiste misdadigers koppelt. Baby krijgt het moeilijk als hij begint te vallen voor Debora (Lily James) en de veeleisende misdadigers hem steeds meer onder druk zetten. De film is behoorlijk stijl boven inhoud, maar zeker vermakelijk.

Le Mans ’66 (2019)
Als Ferrari in financieel zwaar weer zit lijkt het Amerikaanse Ford een kandidaat om de beroemde Italiaanse fabrikant over te nemen. Al snel blijkt dat Ford slecht gebruikt wordt om de onderhandelingen tussen Ferrari en Fiat onder druk te zitten. De mensen bij Ford zijn op hun pik getrapt en willen Ferrari een lesje leren: op het circuit. De liefhebber van race en sportfilms komt aan zijn trekken, maar het zijn Matt Damon en Christian Bale die de film met een geloofwaardig bromance element naar een hoger level tillen.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*