10 beste Disney live action films

Met Jungle Cruise is er weer een Disney pretparkattractie overgezet naar het witte doek. Disney staat natuurlijk vooral bekend om zijn succesvolle tekenfilms, pretparken, Mickey Mouse en Donald Duck. Maar daarnaast is het ook gewoon een succesvolle filmstudio die legio familievriendelijke blockbusters heeft geproduceerd. Wat zijn de 10 beste Disney Live Action films? (De MCU films tellen we in dit geval niet mee).

Old Yeller (1957)
Één van de eerste klassieke Disney live-action speelfilms die vooral bij het Amerikaanse publiek een snaar wist te raken. Deze boekverfilming handelt om de liefde van een jongen voor zijn hond Old Yeller en het harde leven op het Amerikaanse platteland van de 19e eeuw. De familie van de jongen ziet aanvankelijk niets in de hond, maar gaandeweg weet het beestje iedereen voor zich te winnen. Het einde is inmiddels legendarisch. Disney krijgt vaak de kritiek dat ze alles van een overdreven happy end proberen te voorzien, maar velen hielden het bij deze film niet droog.

Mary Poppins (1964)
In mijn lijstje favoriete films ooit is altijd een plekje vrij voor Mary Poppins. Julie Andrews is ongenaakbaar als de magische kinderjuf die de versplinterde familie Banks weer nader tot elkaar weet te brengen. De film zit vol met aanstekelijke liedjes, hilarische momenten en fantastische scenes. Samen met de kinderen Jane en Michael worden we de wereld van Mary ingetrokken en het zou voor vele jonge kijkers het begin zijn van warm jeugdsentiment. En dat ondanks het ridicule cockney accent van Dick Van Dyke.

The Love Bug (1968)
Een mooi voorbeeld van een hoe een film voor altijd een onuitwisbare connectie krijgt met een product. Na het zien van de avonturen van de Volkswagen Kever Herbie was dit type auto voor mij een “Herbie-auto“. Het deed wonderen voor het imago van de Kever en zorgt er tot op de dag van vandaag voor dat de Kever een geliefde cult auto is. En niet zelden zie ik ergens op de weg nog wel een Kever voorbij komen in Herbie opschildering. En terecht, want deze Kever met persoonlijkheid is een autootje om verliefd op te worden.

The Mighty Ducks (1992)
Sportfilms verlopen vooral sinds Rocky (1976) volgens een bekend stramien. Een underdog krijgt de kans van zijn leven. Na aanvankelijke problemen begint men in deze kans te geloven en begint men keihard te trainen voor het beste resultaat. Dit verhaal over de arrogante advocaat Gordon Bombay (Emilio Estevez) die als taakstraf een groep jongeren ijshockey training moet geven werd een enorm succes en zorgde voor vervolgfilms, een Tv-serie en een echt ijshockeyteam.

The Muppet Christmas Carol (1992)
De Muppets zijn wellicht niet iets dat je direct met Disney associeert, maar horen wel bij de Disneystal. Er zijn door de jaren heen meerdere Muppet films uitgekomen, maar deze Christmas Carrol parodie springt er voor mij wel uit. Eigenlijk is kerst altijd een beetje leuker als deze film ergens voorbij komt op TV. Alle Muppets pakken een rol in deze vertelling vol geweldige liedjes en met Michael Caine als de ideale Scrooge.

Cool Runnings (1993)
In 1988 verraste Jamaica de wereld door een bobsleeteam af te vaardigen voor de Olympische Spelen. Het idee was dat een stel goede sprinters bij de start een uniek voordeel zouden kunnen opleveren. Disney pikte het verhaal op en maakte er een heerlijke feel-good comedy van dat behoorlijk wat geur-kleur-en-smaakstoffen aan het waargebeurde verhaal toevoegt. De film was de laatste van de bekende comedian John Candy. Het werd een bescheiden hit in de bioscopen, maar kreeg daarna status als heerlijk pretentieloos jeugdsentiment.

Pirates of the Caribbean: Curse of the Black Pearl (2003)
In 1988 ging ik met mijn vader naar Florida en bezocht ik Disney World. Mijn favoriete attractie was Pirates of The Caribbean, een soort boottocht door de wereld van piraten. De attractie was een beetje een spookhuis dat inspeelt op de stereotypen van het piratengenre. Disney besloot hier een film over te maken. Orlando Bloom en Keira Knightley als protagonisten en love-interests zal niemand verrassen. Maar Disney toverde een bijzonder konijn uit de hoge hoed. Johnny Depp gaf gestalte aan Jack Sparrow, een karakter dat hij deels baseerde op Keith Richards. Het bleek een schot in de roos. De film was vrolijk, vlot, spannend en humoristisch tegelijkertijd. Één van mijn favoriete popcornfilms.

Enchanted (2007)
Disney prinsessen zijn een begrip op zich. Mooie jurken, zoet omfloerste stemmen, interactie met allerhande lieve diertjes… Dinsey toonde met Enchanted het vermogen om ook zichzelf op de hak te nemen. Wat gebeurd er als je een tekenfilmprinses in de echte wereld loslaat? Prinses Giselle (Amy Adams) komt door een boze tovenares terecht in New York en ontmoet daar echtscheidingsadvocaat Robert (Patrick Dempsey). Dempsey was op dat moment erg populair door zijn rol als knappe arts in een romantische ziekenhuisserie. Adams is in vorm als tekenfilmfiguur die zich actief verzet tegen een flinke dosis realiteit.

The Chronicles of Narnia: Prince Caspian (2008)
Disney wilde dolgraag zijn eigen Harry Potter of Lord of the Rings achtige franchise. De boeken van Narnia leken daarvoor de ideale keuze. De eerste film werd echter wat middelmatig ontvangen en maakte weinig los. Het was dan ook met weinig verwachtingen dat ik naar de Prince Caspian film ging. Het werd een prettige verrassing. De film is iets duisterder, spannender en de karakters zijn beter uitgewerkt. Waar de eerste film er nog uitzag als een verkleedpartijtje voor kinderen krijgen we nu het gevoel naar een geloofwaardige fantasywereld te kijken.

Saving Mr. Banks (2013)
2013 was niet het meest interessante filmjaar. Elk jaar maak ik een top 10 lijstje, en het koste me moeite om 10 films te vinden die duidelijk boven de rest uitstaken. En toen zag ik op de valreep deze film over het verfilmen van Mary Poppins. Schrijfster P.L. Travers (Emma Thompson) stond niet te trappelen om haar geesteskind te verkopen aan Walt Disney (Tom Hanks). Walt probeert te doorgronden wat het verhaal voor haar betekende en haar zo alsnog over te halen. Geheel in Disney traditie is het verhaal wel wat geromantiseerd.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*