5 filmtips voor dit najaar

De zomer zit er zo’n beetje op, en de bioscopen komen langzaam maar zeker weer los. We krijgen nu een wagonlading aan films over ons heen die eigenlijk vorig jaar hadden moeten uitkomen. Soms gebeurd dat op een streamingservice, maar eigenlijk blijft de bios voor mij de ultieme manier om een film echt te ervaren. Welke films zijn de komende maanden interessant om in de gaten te houden?

The Courier – 9 September
Het waargebeurde verhaal over een Britse zakenman die voor hij het doorheeft een pion is in groot internationaal conflict. De koude Oorlog heb ik als Geschiedenisdocent vorig jaar behandeld met mijn leerlingen, en het viel me op hoeveel films er al over deze tijd gemaakt zijn. Deze film met Benedict Cumberbatch speelt zich af ten tijde van cuba crisis en is één van de vele films op dit lijstje die al in 2020 klaar lag maar door corona naar voren geschoven werd. Ben je in voor een historisch spionage drama, dan is dit wellicht jouw film.

Dear Comrades! – 9 September
We blijven even in de sfeer van de koude oorlog en de voormalige Sovjet-Unie hangen. Deze Russische film vertelt over één van de drama’s ten tijde van het communistische bewind. Als de communistische regering in 1962 de voedselprijzen verhoogt gaan de opstandige arbeiders uit het kleine industriestadje Novocherkassk in staking. Het bloedbad dat dan volgt, wordt gezien door de ogen van een vrome partijactivist.

Dune – 16 September
Frank Herbet’s gelijknamige SF-avontuur werd al eens in 1984 verfilmd, maar het blijft een lastige opgave om alles in het boek op een juiste manier gestalte te geven. Denis Villeneuve onderneemt nu een nieuwe poging met in de hoofdrollen Timothée Chalamet, Jason Momoa, Zendaya, Oscar Isaac, Rebecca Ferguson, Josh Brolin, Javier Bardem, Charlotte Rampling, Stellan Skarsgård en Josh Brolin. Als zo’n all-star cast je aandacht niet heeft, wat dan wel? De film gaat over over een zoon van een adellijke familie die is belast met de bescherming van de meest waardevolle grondstof in het heelal.

No Time to Die – 30 September
Ik ben al bijna vier decennia altijd weer te porren voor een nieuwe bond. De eerste films die ik zag waren de jaren ’80 films met Timothy Dalton. Daarna zorgde Veronica ervoor dat ik alle oude films ook had gezien door een James Bond maand te organiseren. In de jaren ’90 was Pierce Brosnan natuurlijk de man. Zijn eerste film (Golden Eye) is jeugdsentiment, helaas werden zijn andere films in groeiende mate onzinnig door special effects en slechte verhaallijntjes. Met Daniel Craig kregen we weer een meer rauwe en harde bond. Dat leverde twee geweldige films op (Casino Royale, Skyfall) en twee middelmatige (Quantum of Solace en Spectre). Deze vijfde en waarschijnlijk laatste film zal hopelijk de balans de goede kant op doen vallen.

Encanto – 24 November
Ik zal het eerlijk toegeven, ik ben altijd wel gek van Disney tekenfilms geweest. Daarom kijk ik altijd wel uit naar alles wat de studio me brengt. In deze film volgen we een jong Colombiaans meisje dat worstelt met het feit dat ze het enige lid van haar familie is zonder magische krachten. De eerste beelden die ik zag deden mij al naar weer een mooie Disney bioservaring verlangen.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*