10 films films Halloween die enger zijn dan schrikeffecten alleen

Horrorfilms scoren vaak op drie vlakken. Een creepy sfeertje, een paar afschrikwekkende gebeurtenissen en een goed getimed schrikeffect zo nu en dan. Heel veel horrorfilms scoren vooral op die laatste: een overkill aan schrikeffecten en weinig inhoud. Voor de mensen die iets meer willen dan alleen maar kijken of je verrast kan worden door een onverwachte hoop kabaal hebben we hier tien aanraders. En ja, the Exorcist (1973) past moeiteloos in dit rijtje, maar die heb je hopelijk al gezien.

The Wicker Man (1973)
Vergeet even de vreselijke remake met Nicolas Cage, we hebben het hier over het origineel. Sergeant Howie (Edward Woodward) arriveert op het kleine Schotse eiland Summerisle. Hij is daar om de vermissing van een kind te onderzoeken, maar krijgt weinig medewerking. Als conservatieve christen observeert de politieagent de vrije seksuele capriolen en vreemde heidense rituelen van de bewoners. Met name de aantrekkelijke Willow (Britt Ekland), dochter van de eilandmagistraat, krijgt zijn aandacht. Hoe meer brigadier Howie te weten komt over de vreemde praktijken van de eilandbewoners, hoe dichter hij bij het opsporen van het vermiste kind komt. Wicker Man is een film die een groeiend gevoel van onbehagen bij je oproept dat het beroemde einde alleen maar versterkt.

The Shining (1980)
Jack Torrance (Jack Nicholson) wordt winter conciërge in het geïsoleerde Overlook Hotel in Colorado, in de hoop van zijn writer’s block te genezen. Hij vestigt zich samen met zijn vrouw, Wendy (Shelley Duvall), en zijn zoon, Danny (Danny Lloyd), die wordt geplaagd door paranormale voorgevoelens. Tijdens de winter zal de familie als enige in het hotel aanwezig zijn. Terwijl Jacks schrijven nergens toe leidt en Danny’s visioenen steeds meer bizar worden, ontdekt Jack de duistere geheimen van het hotel. Langzaamaan versterkt het Hotel de in Jack al aanwezige woede, angsten en zwakheden en verandert hij in een gevaar voor zijn gezin. Stanly Kubrick week af van het originele Stephen King boek waardoor King niet al te positief over het eindresultaat was. Ten onrechte, want the Shining is een meesterwerk.

The Thing (1982)
Op het afgelegen Antarctica wordt een groep Amerikaanse onderzoekers in hun basiskamp gestoord door een helikopter die op een sledehond schiet. Wanneer ze zich over de hond ontfermen valt deze zowel mensen als honden in het kamp op brute wijze aan en ontdekken ze dat het beest de vorm van zijn slachtoffers kan aannemen. De gisse helikopterpiloot MacReady (Kurt Russell) en de kampdokter Copper (Richard Dysart) leiden de kampbemanning in een wanhopige, bloederige strijd tegen het wrede wezen voordat het ze allemaal één voor één uitschakelt. Naast de suspense en de gore zijn er nog twee redenen om deze film te kijken: de prachtige practical effects en de manier waarop je einde van de film kan interpreteren.

Jacob’s Ladder (1990)
Na thuiskomst van de oorlog in Vietnam worstelt veteraan Jacob Singer (Tim Robbins) met zijn verstandelijke vermogens. Geplaagd door hallucinaties en flashbacks lijkt Singer de grip op de realiteit te verliezen. Om hem heen veranderen en vervormen mensen en situaties tot verontrustende beelden. Zijn vriendin, Jezzie (Elizabeth Peña), en ex-vrouw, Sarah (Patricia Kalember), proberen te helpen, maar tevergeefs. Zelfs Singers vriend Louis (Danny Aiello) slaagt er niet in hem te bereiken terwijl hij in waanzin afdaalt. Geen traditionele horror, maar een ongemakkelijke psychologische trip.

The Blair Witch Project (1999)
In een bos gevonden videobeelden vertellen het verhaal van drie verdwenen filmstudenten (Heather Donahue, Joshua Leonard, Michael C. Williams) die naar een klein stadje zijn gereisd om documentaire te maken over de Blair Witch, een lokale legende. In de loop van een aantal dagen interviewen de studenten locals en maken ze sfeerbeelden voor hun documentaire. Maar het project neemt een angstaanjagende wending wanneer de studenten de weg kwijtraken in het bos en de nachten steeds geheimzinniger worden. De film bleek een inventieve mix van slim en goedkoop filmmaken en gebruik van Internet mond-tot-mond reclame, destijds nog een nieuw fenomeen.

The Others (2001)
Grace (Nicole Kidman) is de behoorlijk religieuze moeder van Anne (Alakina Mann) en Nicholas (James Bentley). Ze verhuist met haar kinderen naar de Engelse kust tijdens de Tweede Wereldoorlog. Ze wacht op bericht over haar vermiste echtgenoot terwijl ze haar kinderen beschermt tegen een zeldzame ziekte waarbij ze zonlicht moeten vermijden. Anne beweert op een dag dat ze geesten ziet in het oude huis. Grace denkt in eerste instantie dat de nieuwe bedienden grappen uithalen, maar huiveringwekkende gebeurtenissen en visioenen doen haar geloven dat er iets bovennatuurlijks is gebeurd. De film heeft een paar effectieve schrikmomenten, maar het is vooral de naargeestige sfeer die spanning oproept.

El Orfenato (2007)
Laura voedt haar geadopteerde zoon Simón samen met haar man Carlos op in een voormalig weeshuis waar ze zelf als weesmeisje is opgegroeid. In het weeshuis vertelt Simón Laura dat hij vijf onzichtbare vrienden heeft, maar Laura doet dit af als fantasie. Laura besluit het weeshuis te heropenen om gehandicapte kinderen op te vangen en geeft een feestje. Tijdens het feest probeert Simón Laura over te halen om een kijkje te gaan nemen in de hut van zijn vriend, maar ze heeft het te druk. Later ziet ze een mysterieuze gemaskerde jongen en realiseert zich dat Simón ook verdwenen is. Laura voelt de aanwezigheid van andere mensen in huis, en maanden later nodigt ze een team parapsychologen uit om het mysterie te ontrafelen. Het creepy sfeertje en het menselijke drama zorgen voor een film die onder je huid gaat zitten.

The Mist (2007)
Nadat een krachtige storm hun huis in Maine heeft beschadigd, trekken David Drayton (Thomas Jane) en zijn jonge zoon de stad in om voedsel en voorraden in te slaan. Kort daarna trekt een dikke mist door de straten van de stad waardoor de Draytons en anderen vast komen te zitten in de supermarkt. De spanning in de winkel neemt toe als door de mist verhulde dodelijke wezens zich buiten de winkel blijken te bevinden. Maar de dreiging kom vooral vanuit de mensen in winkel zelf. De onderlinge twisten en spanningen komen tot een hoogtepunt als fanaticus (Marcia Gay Harden) om een offer vraagt. Vooral het einde van deze film zal veel kijkers bijblijven.

Let the Right One In (2008)
Oskar (Kåre Hedebrant) is een gevoelige en gepeste 12-jarige jongen die bij zijn moeder in een buitenwijk van Zweden woont. Daar ontmoet hij zijn nieuwe buurmeisje, de mysterieuze en humeurige Eli (Lina Leandersson). Geleidelijk krijgen Oskar en Eli een hechte band, maar al snel wordt duidelijk dat Eli geen gewoon jong meisje is. Uiteindelijk deelt Eli haar duistere geheim met Oskar en onthult haar connectie met enkele bloedige moorden. Films over vampieren blinken niet zo vaak uit in originaliteit, maar deze moet je zeker gezien hebben. De combi van gebruikelijke vampiersthema’s en de dramatische elementen uit het leven van Oskar en Eli maken dit een gevoelige maar ook meer dan onderhoudende film.

Midsommar (2019)
Een jong Amerikaans stel waarvan relatie stukloopt, reist naar een legendarisch Zweeds midzomerfestival. Op locatie lijkt een pittoresk hip paradijs langzaam te veranderen in een sinistere nachtmerrie als de lokale bevolking zijn angstaanjagende kleuren laat zien. Een film die zijn pretenties waarmaakt, en waarvan de sfeer nog lang bij me bleef hangen. Schrijver-regisseur Ari Aster levert met Midsommar een juweeltje af.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*