Waarom nou: Shrek the Third

Shrek was in 2007 alweer toe aan zijn derde speelfilm. Het moge duidelijk zijn dat Dreamworks bezig was zoveel mogelijk geld uit deze franchise te halen, en dat lukte ze dus ook. Deze derde Shrek film haalde meer dan 800 miljoen dollar binnen en was dus een succes. Maar is dit project naast een melkkoe ook nog een leuke film?

“Alright, alright, alright. From henceforth, we’re all to be known as Team Alpha Super Awesome Cool Dynamite Wolf Squadron.”

Prins Charming is ver afgegleden. De kansen op de troon lijken verkeken en hij probeert zichzelf te onderhouden door in achteraf barretjes aan theater te doen. Na een heel erg slechte voorstelling pikt hij het niet langer en besluit hij met de hulp van alle sprookjesbooswichten (de boze heks, Kapitein Haak en meer van dat soort figuren) de macht in Far Far Away over te nemen. Zijn timing is perfect, want de koning is net overleden, en Shrek is er op uit om een jonge troonopvolger genaamd Arthur te zoeken. Fiona staat er dus alleen voor. Gelukkig zijn er enkele sprookjesprinsessen die hun steentje bijdragen in de strijd tegen Charming. Shrek heeft het ondertussen ook niet makkelijk. Hij worstelt met de gedachte dat hij wellicht snel vader zal worden, en als Arthur niet op de troon komt moet Shrek zelf Koning worden. Aangezien Shrek liever in zijn knusse moeras zit is dat natuurlijk geen optie.

Wederom waren alle bekende acteurs van de partij om de stemmen in te spreken. Zelfs John Cleese vond het geen probleem om de paar zinnen die de koning heeft in deze film (en dat is dan ook nog eens voornamelijk gerochel) in te spreken. Zijn Monty Python vriend Eric Idle was nieuw, hij gaf zijn stem aan de Shrek versie van Merlijn de tovenaar. Justin Timberlake timmerde ook verder aan een filmcarrière door de stem van Arthur in te spreken. Ook herkennen we de inmiddels overleden Larry King, hij leende zijn stem aan een wel heel vreemd karakter…

Allemaal leuk en aardig, die grote namen enzo, maar de boel staat of valt met een goed verhaal en vette grappen. Bovendien willen we graag de nodige filmknipogen zien. En dat is waar het allemaal misgaat. Shrek 3 heeft een overbodig niks zeggend verhaaltje waarin we voor de zoveelste keer krijgen voorgeschoteld dat Shrek door zijn Ogre zijn onzeker is over zijn mogelijkheden, dit keer als potentiële vader. Ook qua grappen is het deze keer heel mager. Er zitten wel een paar glimlachmomenten in, maar met name voor de iets meer volwassen kijker is het allemaal een beetje leeg. Filmknipogen zijn hier en daar wel te spotten, maar zo duidelijk en in-your-face als vroeger wordt het nooit.

Conclusie
Shrek the Third is wat mij betreft niet meer dan een vlug tussendoortje om te profiteren van een succesvolle franchise. De film kan nergens ook maar een beetje tippen aan het eerste deel, en is behoorlijk overbodig. Disney maakte in de jaren ’90 ook vaak volstrekt overbodige vervolgdelen op oude klassiekers zoals Doornroosje en Bambi, maar die verdwenen meestal direct op video en DVD en waren vooral voor de kleintjes bedoeld. Shrek 3 werd een enorm succes, maar echt verdienen deden de mannen van Dreamworks het niet. Te makkelijk.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*