Shetland (Seizoen 1 t/m 5)

Mijn vriendin en ik zijn de laatste maanden helemaal into detectiveseries. Netflix pompt zijn content vol met getormenteerde detectives die vol emotionele en psychische problemen zitten en tegelijk ook nog een gruwelijke misdaad proberen op te lossen. Dat geloven we nu wel. Op NPO Start + is ook genoeg interessants te vinden: Shetland bijvoorbeeld. Een serie over een afgelegen Schotse eilandengemeenschap waar DI Jimmy Perez misdaden moet zien op te lossen. Het zesde seizoen draait nu, wij haalden eerst in rap tempo de oude 5 seizoenen in.

“That’s the difference between me and you. You’re an optimist at heart.”

Jimmy Perez (Douglas Henshall) is een weduwnaar die met zijn stiefdochter terugkeert naar zijn roots: Shetland. Hij is daar de voornaamste DI van een klein politieteam in de grootste plaats van het eiland: Lerwick. Zijn stiefdochter Cassie (Erin Armstrong) is niet dolenthousiast, ze kan niet wachten om te gaan studeren op het Schotse vasteland. Haar biologische vader Duncan (Mark Bonnar) woont ook op Shetland, maar Cassie ziet Jimmy meer als haar echte vader. Verder is er nog DS Alison ‘Tosh’ McIntosh (Alison O’Donnell), een jonge Detective die aanvankelijk vooral last heeft van haar jeugdige uitstraling maar groeit gedurende de seizoenen. En tenslotte is het team compleet met DC Sandy Wilson (Steven Robertson), een local die de gemeenschap goed kent, maar nog veel moet leren als het op politiewerk aankomt.

Een voorstel voor een drankspelletje: elke keer als je een boom ziet in deze serie mag je een shotje nemen. De kans is levensgroot dat je na vijf seizoenen broodnuchter achter de TV zit. Shetland wordt in deze serie neergezet als een kale, winderige omgeving waarin veel verweerde en gammele huizen de elementen trotseren. Je verwondert je erover dat in zo’n kleine ons-kent-ons gemeenschap ├╝berhaupt elk seizoen een nieuwe moord de katalysator voor een nieuw groots mysterie kan zijn. Hoeveel moorden in zo’n kleine gemeenschap mag je realistisch noemen? Als je daaraan voorbij gaat krijg je daar gelukkig een zeer onderhoudende serie voor terug.

Douglas Henshall draagt als Perez met name de eerste twee seizoenen de serie. Hij en de mogelijke verdachten zijn steeds de voornaamste personages. Gaandeweg komt er meer ruimte voor de bijrollen. De serie ontwikkeld zich van losse verhalen die steeds twee episodes duren naar grotere gebeurtenissen die een heel seizoen in beslag nemen. Duncan ontwikkelt zich tot een vriend waar Perez min of meer tegen wil en dank aan vast zit, maar ook niet zonder kan. Je zou bijna kunnen spreken van een soort bromance, met name aan het einde van seizoen 5. Tosh begint als een beetje onnozel achtergrond personage, maar al snel wint haar karakter aan diepgang en begin je als kijker om haar te geven. Sandy is het sulletje van de serie. Pogingen om hem wat meer achtergrond te geven (bijvoorbeeld een vaste relatie) worden vaak aan het begin van een nieuw seizoen ongedaan gemaakt. Hij is ook meestal de gene door wiens onhandigheid het onderzoek dreigt vast te lopen. Hij compenseert met hard werken.

De serie heeft twee zwakke elementen. De onthulling aan het eind van elk seizoen hoe de vork in de steel zat is met name in seizoen 3 en 4 behoorlijk vergezocht. Je voelt je als kijker soms wel een tikje bedrogen. Dat komt omdat sommige personages er vooral zijn om het plot te dienen, en niet volwaardig worden uitgewerkt. Veel keuzes die de gastpersonages maken lijken vergezocht of soms zelfs irrationeel. Hierdoor gingen sommige bijrollen zelfs zwaar in mijn allergie zitten. Zonde, want qua opzet staat de serie als een huis.

Conclusie:
Hou je ervan om tijdens de serie mee te puzzelen en er voor de conclusie al achter te komen hoe het in elkaar zit? In dat geval is Shetland wellicht niet jouw serie. Enkele onthullingen voelen goedkoop en vergezocht aan. Wil je een stemmige serie zien over personages die in een karakteristieke omgeving leven, personages waar je per seizoen een beetje meer voor gaat voelen? Dan is dit wellicht voor jou. Wij hebben in elk geval genoten en hebben wel oren naar seizoen 6.

2 Comments

  1. Ik vond serie 6 tot nu to de beste.
    Ja heel wat verdachten, maar zo spannend. Deed me aan ‘The Killing’ te denken.
    Tosh heeft voor me geweldig ‘lines’.
    Shetland. Ik vind het zo verleidelijk.

  2. Wij zijn ook wel weg van de weergave van Shetland in deze serie. Wel valt op dat er nauwelijks een boom in beeld komt. Doe maar eens een drinking game met als opdracht: elke keer als je een boom ziet drinken. Dikke kans dat je nuchter de serie uit kan bingen.

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*