Encounter

De keuze is reuze qua streaming tegenwoordig, en Pathe Thuis, Amazon en Netflix zijn voor filmliefhebbers in deze tijden niet zelden de enige mogelijkheid om iets nieuws te zien, tenzij je op tamelijk originele tijden naar de bios kan. Deze week probeerde ik met een aantal vrienden te beslissen welke film we zouden pikken voor een filmavondje. Ik had maar één eis: iets van 2021…

“Do you think aliens eat Pop-Tarts? Are you that stupid!”

Jay (Lucian-River Chauhan) en Bobby (Aditya Geddada) wonen bij hun moeder, maar missen hun vader elke dag. Voor zover zij weten is vader Malik (Riz Ahmed) een gedecoreerde oorlogsheld die constant op spannende missies is. Op een nacht duikt Malik op in hun slaapkamer en controleert hun ogen met een zaklampje, vervolgens neemt hij de jongens mee op een spontane road trip. Hij verklaart zijn vreemde gedrag door te vertellen dat hij op een reddingsmissie is. Aliens in de vorm van parasieten en insecten nemen de wereld over door zich in mensen te nestelen. Het drietal zal dwars door Amerika moeten trekken om een veilige basis te bereiken.

De premisse wordt interessant gebracht. We zien Malik zich voorbereiden op zijn reis als hij ineens een indringend gezoem hoort. Een aantal insecten werkt zich door een gat in de muur, en snel slaat Malik ze dood. De dreiging is in een aantal effectieve beelden uitgelegd. Maar we krijgen als kijker ook al snel het vermoeden dat er een twist in deze film zal komen. Dat zou heel goed in een film als deze kunnen passen. Net toen ik ging ervoor ging zitten gooide de film na een half uurtje de meeste kaarten al op tafel. En niet via een onverwacht moment dat je alles in een ander daglicht laat zien, maar op een lome slome manier krijg je door dat vork anders in de steel zit dan de aanvang deed vermoeden. Jammer, want de film lijkt daarna niet te kunnen kiezen of het voor drama gaat of nog even wil doorgaan op eventueel nog aanwezige twijfel bij de kijker.

Waar het script flink tekort schiet zorgt de cast ervoor dat de film toch het aanzien waard is. Riz Ahmed komt overtuigend voor de dag als vader die van zijn kinderen houdt maar ook in een netelige situatie zit. Zijn daden komen tijdens de film in een ander daglicht te staan, maar Riz Ahmed zorgt ervoor dat Malik als karakter de sympathie van de kijker blijft houden. Chauhan en Geddada zijn prima als twee broers die graag tijd met hun vader willen doorbrengen. Iemand zei ooit eens dat als acteren met kinderen of dieren het lastigste is dat er is. Maar deze twee jonge acteurs zijn overtuigend genoeg dat je toch bezorgt wordt over hun situatie, ondanks het matige script. Met name Chauhan laat knap werk zien als een jongetje dat moet kiezen tussen loyaliteit en realiteit. Verder in de cast ook Octavia Spencer die als Malik’s enige hoop te weinig te doen krijgt.

Conclusie:
De regisseur Michael Pearce weet prima hoe hij mooie plaatjes moet schieten en weet de gecompliceerde relatie tussen Malik en zijn zoons goed in beeld te brengen. De schrijver Michael Pearce (en zijn collega Joe Barton) komt echter veel te snel met een belangrijke twist in het verhaal die een aantal potentieel interessante mogelijkheden om zeep helpt. De kijker weet nu hoe het zit en kijkt naar een afgeslankt verhaal, continue geconfronteerd met de gedachte dat het zoveel beter had kunnen zijn. Encounter is net een stukje beter dan heel veel exclusive films die ik op Amazon en Netflix zie, maar het voelt toch als een gemiste kans.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*