Boer zoekt Vrouw: vaste prik qua ongemak

Inmiddels is een nieuw seizoen Boer zoekt Vrouw in volle gang. Wederom probeert Yvon Jaspers een vijftal boeren (en enkele afvallers online) naar de grote liefde te begeleiden. De formule is bekend: de boeren kiezen 10 gelukkige briefschrijvers uit, gaan op speedates, en daarna op een meer actieve date tot er uiteindelijk drie kandidaten overblijven voor een logeerweek, een week die hooguit een dag of vier duurt. Nadat de boeren iemand hebben uitgekozen gaan ze op een citytrip om te kijken of de liefde een kans heeft. We bespreken de ontwikkelingen rond de vijf boeren tot op dit moment en geven antwoord op de prangende vraag: “waarom is dit programma al sinds 2004 een enorm grote hit?”

“Uiteindelijk wil ik toch gewoon graag een team vormen, niet meer alleen zijn. Een gevoel van thuiskomen, dat is wat ik zoek.”

Ik zie eigenlijk drie redenen voor het succes: Yvon Jaspers zelf, de ongemakkelijkheid van iemand leren kennen, en de gun/niet gun factor. Allereerst Yvon Jaspers zelf. Er is de afgelopen jaren genoeg gezegd over haar eventueel zakelijke belangen, maar je kan er niet omheen dat ze het programma draagt. Niet alleen weet ze door haar knappe Brabantse verschijning de boeren te ontwapenen en uit hun schulp te lokken, ze is ook een uiterst gehaaide interviewster. Vaak weet ze bij de boeren en de kandidaten net dat zetje in de juiste richting te geven, of stelt ze die ene kritische vraag die gesteld moest worden. Korte, duidelijke en functionele vragen drijven de boeren als makke schapen in de hoek waar Yvon ze wil hebben.

De ongemakkelijkheid die bij dating komt kijken is heerlijk om te ervaren als je er zelf niet middenin zit. Dit maakt programma’s als First Dates, Married at First Sight en Lang Leve de Liefde tot een groot succes. En nergens is dat ongemak zo sterk als bij Boer Zoekt Vrouw. Ook zonder het stereotype van de onaangepaste boer is het wel duidelijk dat veel deelnemers sociale interactie vaak als niet makkelijk ervaren. Daar gooien we vervolgens een aantal camera’s bovenop, en je hebt een perfecte storm van ongemak. Wie herinnert zich niet de stiltes bij Boerin Bertie of het konijnenpak van Boer Geert Jan? Ook dit seizoen weer veel heerlijke ongemakkelijkheid.

En elke held heeft ook een schurk nodig. Een reality show heeft iemand nodig die je het gelukt gunt, maar ook iemand om je enorm aan te ergeren. in 2020 stal boer Bastiaan de show door eigenlijk continue bezig te zijn met zijn werk, geen belangstelling te hebben voor zijn gasten, zocht vooral een vrouw die de administratie kon doen en de “bammetjes” ging smeren. Verder was zijn antwoord op alle kritiek: “snap ik”. Om er vervolgens niks mee te doen en “lastige” dames naar huis te sturen. Als bonus was er een hele boel emotionele chantage om de dame van zijn keuze te dwingen dichterbij te gaan wonen.  Twitter genoot en stuwde het programma naar flinke kijkcijfers.

Boer Evert
De boeren dit jaar zorgen ook voor de nodige borrelpraat. Boer Evert was voor ons een verrassing. Een stille Drent die vooral glorieerde door verlegen ongemakkelijk te glimlachen en weinig te zeggen is meestal een kandidaat voor wat achtergrondverhalen op de website, maar hij haalde het programma toch. Tijdens de dates maakte hij kennis met Maud, het antwoord op de vraag hoe Sigrid Kaag zou praten na een new age cursus. De twee leken een totale mismatch, maar toch mocht Maud op logeerweek. Aanvankelijk had ze Twitter tegen zich, maar dat draaide ze fier om. Ze was eerlijk, open, zei wat ze dacht (een zeldzaamheid in BZV) en steeds meer kijkers werden team Maud. Evert heeft ondertussen slechts een woord of acht gesproken en stuurde de passief agressieve en desperate Cora naar huis. Die gooide nog even een balletje op bij Evert’s broer. Werd ook niks.

Boer Jouke
Een redelijk vlot pratende Fries die er ook nog eens best okay uitzag. Dat is natuurlijk kat in het bakkie. Jouke kreeg meer dan genoeg brieven en kwam moeiteloos bij de laatste vijf. En toen begon het. Jouke wilde geen dierenarts, want die stinken. Hij is liever alleen, stil als hij gestrest is (hij moet dus wel altijd gestrest zijn), probeert vrouwen met duidelijke hints te bewegen tot het zetten van koffie of het halen van de krant. De speciaal voor hem gemaakte taarten negeert hij opzichtig. Vijf seconden na het wegsturen van Marion (omdat ze te pittig zou zijn voor hem) gaat hij weer verder met koeien melken. Tot verbijstering van Yvon en de kijker lijken de overgebleven dames te lijden aan Stockholmsyndroom, ze lijken Jouke’s vrij asociale gedrag geen belemmering te vinden. Uiteindelijk springen de vonken tussen hem en Karlijn wel over.

Boerin Jeanine
Boerinnen en Boer Zoekt Vrouw zorgen vaak voor inkoppertjes als “muurtjes om mijzelf heen” en “problemen met mezelf blootgeven”. Ook Jeanine heeft de nodige bagage uit een eerder fout gelopen relatie en laat erg weinig van zichzelf zien. Ze is daarna uiterst geprikkeld als de mannen dat naar haar zin ook te weinig doen. De te drukke en assertieve Michiel wordt al snel naar huis gestuurd. De meer bescheiden maar wel oprecht enthousiaste en geïnteresseerde Sander doet enorm zijn best, maar Jeanine is alleen maar bezig met twijfelen en haar muurtjes. Ook lijkt ze in de valkuil te trappen dat je al iets moet voelen. Kies er gewoon één die je leuk vindt en ga eens op citytrip joh! Ondertussen beweegt op de achtergrond de enige kandidaat in BZV (ooit) die nog minder van zichzelf laat zien dan Jeanine… Christiaan. De verlegen vrachtwagenchauffeur zegt zelfs gekmakend niets als hem rechtstreeks om dingen gevraagd wordt. Blije Sander of stille Chris. Lastige keuze.

Boer Hans
Deze paardenboer is weduwnaar, en dat zal de kijker weten. Voortdurend lijken hij en kandidaat Dinie zich vooral te wentelen in hun nog altijd immens aanwezige verdriet. Niks menselijks is me vreemd, natuurlijk kan nieuwe liefde confronterend zijn als de vorige liefde vroegtijdig tot een einde kwam. Maar Hans bleef er wel erg in zwelgen, vooral gevoed door Dinie voor wie deelname duidelijk te vroeg kwam. Daarbij viel de dames ook op dat Hans wat snauwerig en kortaf kon zijn. Kandidaat Margriet zag in dat Hans wel erg veel over zijn overleden vrouw bleef praten, en had geen zin om veredelde stalknecht te worden. Toen Dinie zelf besloot (verstandig genoeg) voor zichzelf te kiezen en eerst één en ander te verwerken… bleef Annette over. Overduidelijk voor de kijker was Annette niet de eerste keuze, maar het duo doet hard hun best om hier overheen te stappen. Dat Hans vervolgens net als Ross uit Friends de verkeerde naam gebruikte is dan ook ietwat pijnlijk.

Boer Rob
Het leukste moet je voor het laatst bewaren, want zelden hadden we een kandidaat die zo bezig was met zichzelf als Rob. Rob denkt dat zijn liefdesleven nooit van de grond kwam omdat hij te snel en te veel van zichzelf wilde geven. Heel Nederland is nu wel duidelijk waar het echte euvel zit: Rob zelf. De man is amper geïnteresseerd in zijn dames, en als hij al een vraag stelt gaat het vooral over hem. Te pas en te onpas probeert hij zijn singer-songwriter talenten te etaleren (spoiler, hij is geen Bob Dylan) of gedraagt hij zich als een enthousiaste puber die even de hormonen niet onder controle heeft. Hij gebruikt Hommelkasten om zoentjes af te dwingen (ik dacht dat hij Holocaust zei). Zijn gezoen met Wendy was een beetje… viezig, en Wendy (toch duidelijk op de boerderij aangekomen om Rob voor zich te winnen) was dan ook niet enorm enthousiast. Ze probeerde nog wel een exit te forceren door Rob te vertellen over hoe ver ze woont en dat ze haar kinderen niet wil dwingen te verhuizen. Te laat. Rob Stuurde Sonja na een functioneringsgesprek (niet de eerste die ze hadden) naar huis. Even daarvoor had hij kandidate Silvia ook al naar huis gezonden vanwege al te lastige vragen, het moet wel de Rob show blijven natuurlijk.

Wat ik vooral knap vind is dat het programma altijd weer kandidaten lijkt te vinden die wel mee willen doen. Je weet dat deelname betekent dat je onder een vergrootglas komt te liggen. Van Twitter tot Angela de Jong tot Veronica Magazine, iedereen (ook wij) gaat iets van je vinden en ziet je eerste stappen op weg naar misschien een relatie. Je moet het maar durven. Ondanks alles wat ik over de kandidaten hierboven typte toch een compliment voor hun moed. Of Evert voor Maud gaat kiezen, Jeanine überhaupt een keuze durft te maken en of Wendy nog aan Rob kan ontkomen… Zondag meer.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*