Tien films met Bruce Willis die je gezien moet hebben

Het nieuws dat Bruce Willis vanwege afasie (een taalstoornis veroorzaakt door niet-aangeboren hersenletsel) een stap terug gaat doen qua acteren sloeg in als een bom. Zijn carrière zat de afgelopen jaren in het slop. De ene B-film na de andere matige bijrol die vooral leken bedoeld als vlugge cash-grab ontsierden een carrière met prima films. Hier tien van zijn beste op een rijtje.

Die Hard (1988)
De film waar het allemaal mee begon. Als groezelige detective van de NYPD reist John McClane naar LA om kerst door te brengen met zijn vrouw en kinderen. Het kantoor waar zijn vrouw werkt wordt overgenomen door terroristen onder leiding van Hand Gruber (Alan Rickman), maar die hadden niet op de aanwezigheid van McClane gerekend. Die Hard was een enorme doorbraak voor zowel Willis als Rickman, en op de dag van vandaag een absolute actie-klassieker.

Hudson Hawk (1991)
Er zullen mensen zijn die het belachelijk vinden dat ik deze film in dit rijtje opneem. Deze absurde actie-comedy is niet ieders kopje thee. Meester inbreker Hudson Hawk en zijn partner in crime Tony moeten enkele kunst artefacten stelen omdat men vermoed dat in deze voorwerpen een formule zit voor het creëren van goud. De toon en het totale ridicule plot verdeelden destijds publiek en critici, maar ik kon er wel om lachen.

The Last Boy Scout (1991)
Weer speelt Willis een groezelige detective (Joe Hallenbeck) die zich vervreemd heeft van zijn familie. Via een kennis krijgt hij een klusje toegespeeld, het beschermen van een stripper (Halle Berry). Als deze toch vermoord wordt moet Joe samen met de vriend van de stripper proberen te achterhalen wie er achter deze moord zitten. De zwarte humor is nog een toontje pittiger dan bij Die Hard, en veel mensen hebben dertig jaar later wat issues met wat in hun ogen vrouwonvriendelijke opmerkingen zijn. Desondanks is het een onderhoudende actiefilm met een zeer gemankeerde held.

Pulp Fiction (1994)
Deze Quentin Tarantino film betekende een grote comeback voor John Travolta, maar herbergde ook een prima rol van Willis als bokser Butch. Hij neemt een flinke smak geld in ontvangst om in zijn eerstvolgende duel expres te verliezen. In plaats daarvan wint hij en gaat hij met zijn vriendin op de loop voor de represailles die al snel zullen volgen. Willis heeft een kleine maar belangrijke rol in deze film. Verplichte kost voor filmliefhebbers.

Die Hard: With a Vengeance (1995)
De tweede Die Hard film was aardig maar ook meer van hetzelfde. Deze derde film schudt de boel flink op. McClane heeft niet alleen te maken met een genadeloze terrorist die zich Simon noemt (een prachtrol van Jeremy Irons), maar krijgt ook te maken met een lotgenoot in de persoon van Zeus (Samuel L. Jackson). Deze twee moeten naast flink bekvechten met elkaar ook proberen om te doorgronden wie Simon is, en waar hij precies op uit is. Een hoogtepunt uit de reeks die het eerste deel naar de kroon steekt.

12 Monkeys (1995)
Hoewel Bruce Willis toch vooral in het actiegenre successen scoorde waren er ook enkele uitzonderingen. In 12 monkeys is een groot deel van de mensheid uitgeroeid door een gevaarlijke pandemie, waarschijnlijk veroorzaakt door een geheimzinnige groep genaamd 12 monkeys. Gevangene Cole (Willis) krijgt de kans om terug te reizen in de tijd en informatie te achterhalen over dit virus. Daarbij stuit hij op de eigenaardige Jeffrey Goines, een rol van Brad Pitt. Dit had een doorsnee actiefilm-plot kunnen zijn, maar in de handen van regisseur Terry Gilliam werd het iets bijzonders.

 

The Fifth Element (1997)
Hou je van extravagante Sience Fiction? Geef je niet om een dichtgetimmerd plot en zie je enkele plotgaten zonder gezeur over het hoofd? Dan is dit iets voor jou. Met regisseur Luc Besson weet je dat je nooit de meest subtiele films hoeft te verwachten. Al het leven op aarde ligt in handen van taxi-chauffeur Korben Dallas (Willis) als de geheimzinnige Leeloo (Jovovich) letterlijk in zijn taxi belandt. Grappige bijrollen van Gary Oldman en Chris Tucker zorgden ervoor dat deze film behoorlijk wat aandacht kreeg in de ’90s.

The Sixth Sense (1999)
De film die regisseur M. Night Shyamalan van uit het niets naar de hotlist van Hollywood katapulteerde. Willis is Malcom, een kinderpsycholoog die zelf worstelt met zijn verleden en ondertussen zijn nieuwe cliënt Cole probeert te helpen. Cole heeft een eigenaardig probleem, hij denkt de geesten van overleden mensen te zien. Al snel begint Malcom te geloven dat Cole daadwerkelijk iets ziet. De film liet ons kennismaken met kindacteur Haley Joel Osment en hield ons nog jaren aan de praat over dat fenomenale einde.

Unbreakable (2000)
Het volgende project van M. Night Shyamalan was een soort deconstructie van comics. David Dunn (Willis) is een voormalig football speler die op een dag een de enige overlevende van een gruwelijk treinongeluk blijkt. Hij komt in contact met Elijah Price, een comic-expert die gelooft dat er daadwerkelijk helden met speciale gaven onder ons zijn. Hoe kan Dunn anders verklaren dat hij dat ongeluk wist te overleven? Op de achtergrond van dit fantastische verhaal zien we ook een familiedrama over een ongelukkig koppel en een zoon die graag trots wil zijn op zijn vader, en een vader die inhoud wil geven aan zijn leven.

RED (2010)
De jaren ’90 waren een goede periode van Willis, en ook in het eerste decennium van de eeuw had hij nog genoeg hits met rollen in Sin City, The Expendables, Over the Hedge, 16 Blocks, Lucky Number Slevin, Tears of the Sun en The Whole Nine Yards. Tegen het einde van de Noughties begon het langzamerhand allemaal wat minder te worden. Steeds vaker nam Willis genoegen met kleine rollen in matige films, of vielen zijn grotere projecten wat tegen. Red, losjes gebaseerd op een comicserie is gelukkig een uitzonderingen.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*