Top en Flop 2022

Noem een betere dag om terug te kijken op het filmjaar dan… oudjaarsdag? Ik zag al lijstjes uitkomen in de eerste week van december, en dat leek me wat vroeg. Ik heb de laatste twee weken van 2022 nog een aantal films gezien die ik eerder dit jaar gemist had, zodat ik een redelijk overzicht kon maken van mijn tien favoriete, en tien minst gewaardeerde films. Natuurlijk ontbreekt er het nodige aan deze lijstjes. Wellicht verschilt onze smaak, of heb ik een film toch gewoon niet gezien. En… over smaak mag je van mij altijd twisten!

Top 2022

Het was nog best lastig op een duidelijke top tien te formeren. Ik had een stuk of zeven films die ik wel goed vond, maar niet eentje die er echt uitsprong. Dus ben ik de laatste weken nog films met goede recensies gaan kijken die ik eerder dit jaar gemist had. Gevolg: nu had ik weer 15 films die in een top 10 zouden passen. Im Westen nichts Neues moest tegen grote verfilmingen uit het verleden opboksen. De jaren ’30 versie hoort bij het canon van de filmgeschiedenis, en ook de jaren ’70 versie maakte indruk. Extra knap dat deze film toch genoeg doet om trouw te blijven aan het verhaal en op zichzelf te staan. The Northman van Robert Eggers had me met zijn rauwe geweld en hallucinerende momenten compleet in mijn greep. Maar het was Martin McDonagh die me met The Banshees of Inisherin wist in te pakken. Net als zijn eerdere hit In Bruges een film vol hilarische quotes, zwarte humor en een topcast. Colin Farrell en Brendan Gleeson mogen wat mij betreft voortaan alleen nog maar als duo in films opdraven.

1) The Banshees of Inisherin – Martin McDonagh
2) The Northman – Robert Eggers
3) Im Westen nichts Neues – Edward Berger
4) Top Gun: Maverick – Joseph Kosinski
5) Hit the Road – Panah Panahi
6) Pinocchio – Guillermo del Toro / Mark Gustafson
7) The Swimmers – Sally El Hosaini
8) Death on the Nile – Kenneth Branagh
9) Everything Everywhere All at Once – Dan Kwan / Daniel Scheinert
10) Lady Chatterley’s Lover – Laure de Clermont-Tonnerre

Flop 2022

Zoals vaak begint mijn flop lijst met een Nederlandse productie. Niet dat ik een hekel aan Nederlandse films heb, maar we steken gewoon te veel tijd, werk, geld en aandacht in wat in essentie steeds dezelfde film oplevert met steeds dezelfde acteurs. Ik zou het de ver-Johan Nijenhuisering van de Nederlandse film willen noemen. Maar eerlijk is eerlijk, qua slechte films heeft Johan met Appie Boudellah er een geduchte concurrent bij. Vorig jaar pakte hij met Just Say Yes en Liefde zonder Grenzen plek 1 en 2 in mijn flop-lijst, en nu komt daar een (on)eervolle derde plek bij. De mensen in zijn films zijn zo fundamenteel irrationeel, oppervlakkig en eendimensionaal dat ze meer aan tekenfilmfiguren doen denken. Brazen was een romantische thriller die vooral laat zien hoe diep Alyssa Milano is afgegleden. Was ze altijd al zo’n slechte actrice, maar viel het eerder gewoon niet op? Maar op nummer één, op afstand, Hart op de Juiste Plek. Weer een romcom die je na het zien van de trailer helemaal kan uittekenen, met mensen die hun beslissingen en karakter aanpassen aan wat het slappe plot van ze vraagt. En laat het voor eens en voor altijd duidelijk zijn: een bekende Nederlander zijn (Grote rollen voor Irene Moors en Jan Versteegh) wil niet zeggen dat je ook maar een beetje kan acteren.

1) Hart op de Juiste Plek – Bob Wilbers
2) Brazen – Monika Mitchell
3) Fuck de Liefde 2 – Appie Boudellah / Aram van de Rest
4) Marokkaanse Bruiloft – Johan Nijenhuis
5) Home Team – Charles Kinnane / Daniel Kinnane
6) Persuasion – Carrie Cracknell
7) Spiderhead – Joseph Kosinski
8) Mother/Android – Mattson Tomlin
9) The Gray man – Anthony Russo / Joe Russo
10) The Lost City – Aaron Nee / Adam Nee

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*