Creed III

Kan de Creed-serie overleven zonder de man met wie het allemaal begon: Rocky of te wel Sylvester Stallone? We gaan er achter komen, want in deze derde Creed film schittert hij door afwezigheid. Michael B. Jordan regisseerde en produceerde deze film zelf, maar zijn kompaan Ryan Coogler was wel medeverantwoordelijk voor het scenario. Nieuwe tijden dus voor deze franchise. Kan Creed op eigen benen staan of wankelt hij terug naar zijn hoek op zoek naar leermeester en verzorger Rocky?

“Efficiency over power baby!”

Adonis (Michael B. Jordan) wint ook zijn laatste gevecht en gaat met pensioen als wereldkampioen. Terwijl hij went aan zijn leven als familieman komt hij in contact met Damian (Jonathan Majors), een jeugdvriend die net vrij is uit de gevangenis. Damian was in zijn jonge jaren een getalenteerde bokser en wil dat weer oppakken met de hulp van Adonis. Door omstandigheden zoals dat alleen in Rockyfilms kan krijgt hij als promotiestunt een titelgevecht. Met dubieuze tactieken wint Damian, en het blijkt dat hij Adonis vooral gebruikt heeft. Adonis keert terug in de ring om de zaken recht te zetten, maar heeft hij “het” nog wel?

Michael B Jordan nam dus deze keer de regie op zich, en dat zie je, de film ziet er flashy uit en met name tijdens de boksscenes tovert hij diverse cinematografische trucjes uit de hoed. Misschien wel iets te flashy, want al het realisme en enige vorm van subtiliteit zijn verdwenen. (Voor zover je daarvan al kan spreken in deze franchise.). Het impactgeluid van de mokerslagen die de boksers uitdelen is ridicuul, soms denk je te maken te hebben met de kanonnen uit Im Westen nichts Neues. Dat iemand deze barrages kan overleven staat in deze film natuurlijk alleen op dramatische momenten ter discussie. Vergelijk dat eens met de klappen in de film Rocky Balboa. Ondanks die slooppartijen staan karakters achteraf te praten alsof er niks gebeurd is.

Er zitten verhaaltechnisch en visueel een paar zaken in de film die laten zien dat stijl hier vooral boven inhoud gaat. Het verhaal weet echt nergens te verrassen, maar dat is ook de achilleshiel van de meeste Rocky-films. Pleegmoeder is ernstig ziek, dus je voelt al op je klompen aan dat ze op een dramatisch moment doodgaat. Positief is Majors als Damian, een man met een begrijpelijke motivatie die een bepaalde onpeilbaarheid en agressie in de rol weet te leggen. Je begrijpt waarom Adonis hem wil verslaan, maar je snapt ook waar Damian vandaan komt. Dat tilt zijn karakter een beetje boven de Clubber Langs van de Rocky-franchise uit.

Conclusie:
Op zich kan de serie best verder zonder Stallone. De ingrediënten zijn altijd hetzelfde: een tegenstander die verslagen moet worden, een thuisfront dat twijfelt of het wel een goed idee is, een motiverend moment en de welbekende trainingsmontages. Een flink gevecht aan het einde, en hoppa, klaar. Ondanks zijn visuele trukendoos weten Coogler en Jordan op dat gebied weinig toe te voegen. Maar een vermakelijk kijkspektakel is het zeker.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*