Hidden (Seizoen 3)

Een paar jaar terug was ik redelijk into het achterland van Wales door de serie Hinterland. Helaas stopte deze ietwat zwartgallige detectiveserie na drie spannende seizoenen. Met Hidden ontstond een spirituele opvolger. Ook gesetteld in mooie imponerende landschappen, maar de menselijke omgeving straalt vooral verval, eenzaamheid en verrotting uit. In deze wereld maakt inspecteur Cadi de balans op. Blijft ze, of is het tijd om verder te gaan?

Hidden is meer een whydunit. De daders staan al in aflevering één vast, en we zien de impact van hun daden op hun eigen psyche en de mensen om hen heen.”

Aan het eind van seizoen twee was einzelgänger Cadi (Sian Reese-Williams) een voorzichtige relatie begonnen met patholoog Rachel (Mali Tudno Jones). Het huis van haar vader is verkocht, en ze heeft geen verblijfplaats meer. Ze solliciteert naar een mooie functie in Liverpool, maar vertelt dit aanvankelijk niet aan Rachel. Dit zorgt voor spanningen in de relatie. Ondertussen duikt het lichaam op van lokale boer Ifan Williams, een niet al te populaire man die duidelijk door geweld om het leven is gekomen. Ook volgen we de getormenteerde bouwvakker Siôn  en zijn verstandelijk beperkte broer Glynn, die na de dood van hun moeder in de marge van de maatschappij leven. Alleen de lokale Priester en Siôn’s ex-vriendin kijken nog naar ze om.

De meeste detectiveseries zijn een soort whodunits waarbij we elke moord een aantal potentiële daders tegenkomen, en samen met de politie uitvogelen wie de dader was. Hidden is meer een whydunit. De daders staan al in aflevering één vast, en we zien de impact van hun daden op hun eigen psyche en de mensen om hen heen. En we kijken hoe Cadi de daders op het spoor komt. Hoofdrolspeelster Reese-Williams omschreef het genre waar de serie toe behoorde als “Persoonlijk Drama.” Één ding staat vast, er wonen weinig vrolijke mensen in dat deel van Wales, het soms echt alleen duisternis en depressie wat de klok slaat.

Dit is het laatste seizoen, en net als Hinterland stopt het dus al na 3 seizoenen. Anders dan Hinterland is er een daadwerkelijk afgerond einde aan de serie. En zonder te veel te verraden is het wel mooi om in de laatste shots van Hidden ook nog te ontdekken wat Wales zo mooi kan maken. Tot die tijd vraag je je soms echt af waar de mensen hun levensvreugde vandaan halen. Het mooie aan de serie is dat de motivaties van de karakters misschien niet altijd handig of sociabel zijn, maar wel begrijpelijk en passend bij hun persoonlijkheid. Het tempo ligt in dit laatste seizoen overigens heel laag, je krijgt de indruk dat alles in twee afleveringen verteld had kunnen worden.

Conclusie:
Als laatste serie weet men er voor de fans van het eerste uur een bevredigend einde aan te breien. Bij Hinterland bleef altijd het gevoel dat er nog te veel losse eindjes waren, maar dat zal hier niet het geval zijn. Er zijn een flink aantal momenten waar het tempo echt wel wat omhoog had gemogen. Niet omdat er te weinig actie in zit, deze serie draait namelijk niet om actie. Maar er zijn wel heel veel scenes waarin de zwartgalligheid en depressie van Siôn met starende blikken wordt benadrukt. Desondanks zeer zeker een goede afsluiting van een mooie serie.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*