Shirley

Soms duikt er op Netflix ineens een interessante film op waarvan je nog weinig had vernomen. Shirley is een biopic geschreven en geregisseerd door John Ridley. Het draait hier om de mislukte presidentiële nominatie van 1972 van Shirley Chisholm, die al de eerste zwarte vrouw was die in het Amerikaanse Congres werd gekozen. Een interessant onderwerp en een persoon waar ik weinig van wist.

“If you burn down the Empire, all that’s left to rule over are ashes.”

Shirley Chisholm (Regina King) is een kersvers gekozen lid van het Amerikaanse Congres en heeft hoge ambities om genomineerd te worden als presidentskandidaat. Als zwarte Amerikaanse vrouw weet ze dat dit een gedurfde stap is, zeker omdat ze weinig geld en support heeft. Ze heeft niet één maar twee glazen plafonds te breken. Racisme en seksisme werken haar zelfs in het congres tegen. Niettemin streeft ze hardnekkig haar doel na, soms ten koste van familie en vrienden.

Het lijkt een vrij straight forward verhaal, en het zou niet moeilijk moeten zijn om hier een boeiende film van te maken. Helaas weet je na het zien nog steeds weinig over Shirley. Oscarwinnares Regina King zet een knappe rol neer, maar wordt helaas in de steek gelaten door een zwak script en uiterst weinig gedurfde regie. Ridley probeert een jaren ‘70 sfeer neer te zetten, maar mist de nodige flair. Zijn script is een saaie opsomming van gebeurtenissen, maar je komt niets over Shirley te weten wat je ook niet op een Wiki pagina kan lezen. Haar drijfveren, emoties, lastige relatie met man en zus… de suggestie is er wel, maar het gaat nergens diep.

Conclusie:
Helaas is deze film een enorme teleurstelling. Het script gaat er vanuit dat wij als kijker niet bij de pinken zijn. Veel expositie, veel extra verduidelijking… het ging al niet diep dus is ook niet nodig. Het is jammer van een interessante politieke figuur en de prima acteerprestatie… maar deze film ging geen moment voor me leven. Soms gun je een acteur in een mindere film toch enige erkenning. De tweede ster is dan ook puur voor Regina King.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*