Man of Steel

Een kleine acht jaar na het lauwtjes ontvangen Superman Returns doen Christopher Nolan, David Goyer en Zack Snyder een poging Superman eindelijk tot zijn recht te laten komen op het witte doek. Superhelden zien we de laatste jaren om de haverklap in de bios, maar veel grootser dan Superman komen ze niet. Kan Henry Cavill Christopher Reeve doen vergeten?

Een plek vinden in de wereld
De planeet Krypton staat door wanbeleid op het punt van vergaan. Generaal Zod (Shannon) pleegt een coupe, maar wordt daarbij tegengewerkt door wetenschapper Jor El (Crowe). Jor El en zijn vrouw Lara voorzien dat Krypton verloren is, en sturen hun zoon Kal El richting aarde. Niet alleen om hem te redden, maar ook om het beste van de Kryptonische beschaving te redden voor de toekomst. Kal El wordt op aarde gevonden door Jonathan en Martha Kent, een boerenstel dat hem liefdevol opvoed. Met hun hulp probeert Kal El, die al snel merkt dat hij “anders” is, zijn plek op aarde te vinden. Dan arriveert de oude tegenstander van zijn vader, Zod op aarde om af te rekenen met Kal El, en de Aarde om te vormen tot een nieuw Krypton.

Oneindige krachten
Wat is er zo moeilijk aan het maken van een goede Superman-film? Ten eerste is er de druk. Een Wolverine of Thor-film maken is één ding, maar dit is Superman! Veel groter dan Kal El komen ze niet snel. Ten tweede is er het probleem dat Superman bijna omnipotent is. Zijn krachten zijn nagenoeg eindeloos. Een held heeft een Achilleshiel nodig om ‘m interessant te maken. Superman is nagenoeg onfeilbaar, behalve als het op kryptoniet aankomt. Daarom heeft bijna elke film het zwakke plotje van Lex Luthor en een handvol kryptoniet. Superman II en IV zijn eigenlijk de enige films waarin we Superman een beetje zien vechten tegen fysieke tegenstanders. Maar nooit slaagde men om dat er een beetje visueel spectaculair uit te laten zien. Daarom lijkt de keuze voor Zack Snyder een logische, de man liet met 300, Sucker Punch en Watchmen zien waartoe hij op dat gebied in staat is.

Indrukwekkende cast
Henry Cavill kon mij als acteur nooit geheel overtuigen. Een beetje saai, een beetje vlak, nooit echt iemand geweest die een film kon dragen. Als Superman lijkt hij echter op zijn plek. Zelden is een acteur fysiek zo beslagen ten ijs gekomen. Zijn torso is indrukwekkend, en acterend blijft hij te midden van al het visuele spektakel prima overeind. Shannon is als de maniakale Zod weer psycho en intens als altijd. Het is echter de cast er omheen die de show weet te stelen. Amy Adams overtuigd als Lois Lane. Russel Crowe is Bad-ass als Jor El. Kevin Costner en Diane Lane weten te overtuigen als inspiratie voor het menselijke geweten van Superman. Extra compliment voor de mij tot nu toe onbekende Antje Traue, die als Faora, de rechterhand van Zod, schoonheid en dodelijkheid weet te mixen. Jammer genoeg krijgen veel van deze rollen net iets te weinig tijd, ik had van sommige personages graag meer gezien.

Vette actie
De film is grofweg in vier stukken in te delen. Deel één handelt om het vergaan van Krypton, deel twee de zoektocht van Kal El naar wat zijn plek op aarde is, deel drie de aankomst van Zod en deel vier… breekt de hel los. Het actiestuk duurt wellicht iets te lang, en is enorm luid… maar damn,wat is het soms vet! De chaos en destructie is bijna niet te beschrijven. Eindelijk zien we op het witte doek waartoe Superman in staat is. En hoewel veel recensenten het actiestuk als too much bestempelden was dit EINDELIJK wat ik al jaren in een Supermanfilm wilde zien. In de oude films vloog er wel eens een auto door de lucht, of vloog iemand door een reclamebord… maar nu moet de halve stad eraan geloven.

Conclusie
Man of Steel is voor comicfans een niet te missen traktatie: eindelijk gaan Kal El’s krachten helemaal los. Superman’s laserogen waren zelden zo spectaculair, en de momenten dat Superman sneller vliegt dan het geluid zijn in één woord vet. Wellicht was een klein beetje ruimte voor wat meer karakterontwikkeling een goed idee geweest. Hoe groot mijn zucht naar actie ook was, 15 minuten minder in ruil voor wat meer dialoog had best gemogen. Blijft overeind dat als je spectaculair popcornvermaak zoekt, Superman een prima zomerhit is die op het grote scherm het best tot zijn recht komt.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*