Verliefd op Ibiza

Johan Nijenhuis, wat kan je er over zeggen? Aan de ene kant is hij een succesvolle Nederlandse filmmaker die al meerdere succesvolle films en Tv-series op zijn naam heeft staan. Aan de andere kant kan je hem de koning van de kwantiteit noemen. Produceren doet hij wel, maar de meeste van zijn producties hebben de diepgang van een plas water. Met Verliefd op Ibiza keert hij terug naar zijn Costa! dagen: avonturen op tropische vakantieoorden.

Drie dochters en een ouwe (zuip)schuit
VOI verteld de verhalen van verschillende vakantiegangers op Ibiza. Centraal staan de drie dochters van ex-muzikant Lex (Engelkes), een krasse knar die te hard zijn best doet om het feestje nooit op te laten houden. Dan zijn er nog de twee oudere dames Irma en Jacky die de hormonen proberen los te laten op het feesteiland. En tenslotte is daar Oma Karla (van Ammelrooy) die haar kleinzoon, een succesvolle voetballer, liever ziet trouwen met de schattige party-planner Lizzy (Sanne Vogel), dan met het leeghoofdige modelletje Elza (Kim Feenstra). Ohw ja, en Jim Bakkum die gaat zoenen met één van de oudere dames. God weet waarom.

Mooie plaatjes
Deze film verteld eigenlijk alles over Johan Nijenhuis als regisseur. Plaatjes schieten en mooie vakantiekiekjes laten zien kan hij wel. Met een beetje fantasie zou je hem zelfs de Michael Bay van Nederland kunnen noemen. Elk shot is in principe perfect. Het licht valt zoals het zou moeten vallen, elke scene is het volkomen duidelijk wat er aan de hand is, en zo niet, dat legt Johan het nog een keertje extra uit. Bovendien is elk probleempje voor de personages een scene of twee verder al weer gladgestreken. Helaas brengt dit een enorme hoop saaiheid, voorspelbaarheid en traagheid mee. Wat bedoel ik met traagheid? De film oogt snel genoeg, maar doordat je na vijf minuten al weet wat er allemaal gaat gebeuren duren de verdere 105 minuten naar het einde toe nog best lang.

Lekker lomp
Acteren in een Nijenhuis productie moet wel leuk zijn. Mooie locaties, lekker ontspannen werken, en geen al te grote eisen. Als je van Johan boos moet kijken imiteer je gewoon de Hulk, en als je moet spelen dat je karakter vol vragen zit, dan kijk je zo neutraal mogelijk voor je uit. Gigi Ravelli kijkt voortdurend alsof ze gezakt is voor haar eindexamen, en waarom Nijenhuis Marly van Velden (Nina Sanders in GTST) een rolletje gunde is me al helemaal een raadsel. Deze “actrice” maakt ieder personage dat ze vorm probeert te geven net zo overbodig als een emmertje water in een vuurstorm. Rick Engelkes is in zijn element en kan eindelijk laten zien dat hij een bierbuikje heeft. Sanne Vogel valt wat dat betreft een beetje uit de toon, ze probeert potdomme hier en daar nog echt iets van haar rol te maken.

Conclusie
Al met al is VOI precies wat je mag verwachten van een avondje stappen in Ibiza. Veel geschreeuw, harde muziek, geen diepgang, hier en daar een schamele lach, en een dag later ben je alles al weer zo’n beetje vergeten. Behalve wellicht dat brakke gevoel, die enorme kater, en die nare one night stand die maar niet je bed uit wilt gaan. VOI laat zich inderdaad nog het beste vergelijken met een zeer slechte one night stand. En als Kim Feenstra’s lege personage nog het meest geloofwaardige is, dan zegt dat eigenlijk wel genoeg. Maar het beoogde publiek van vijftienjarigen zal dat waarschijnlijk anders zien. Vandaar toch nog een tweede ster. Tenslotte vond ik vroeger als kind Cool Runnings leuk, so what do I know?

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*