13 going on 30

Zou je de film ‘Big’ een klassieker kunnen noemen? In deze film wenst een kind dat hij zo snel mogelijk volwassen wordt. De volgende dag word hij wakker als…Tom Hanks. De film was een flink succes, en sindsdien zijn er wel meer films geweest met als onderwerp kinderen in een volwassen wereldje. 13 going on 30 is een nieuwe variatie. Nu is het de beurt aan Jennifer “Alias” Garner om de tiener in een volwassen lichaam te spelen.

De jaren vlogen voorbij
Het verschil met Big is dat het kind niet in één nacht volwassen wordt, maar dat ze zo’n 17 jaar overslaat. Jenna Rink (Garner) baalt zo van haar tiener zijn dat ze de jaren het liefst zou overslaan tot ze 30 is. Dit gebeurt. Voor iedereen om haar heen is het leven gewoon doorgegaan, maar Jenna heeft geen idee meer van het leven dat ze tussen haar 13e en haar 30e heeft geleid. Ze gaat slapen in de jaren ’80, en wordt wakker in 2004. Ze is ineens bevriend met het meisje dat haar vroeger juist pestte, haar beste vriend is uit haar leven verdwenen en ze werkt voor haar favoriete life-style magazine. De Jenna van 30 wordt door de mensen om haar heen gezien als een getalenteerde, sexy maar zelfzuchtige carrièrevrouw. Het probleem is dat de Jenna van 13 jaar nu ineens het leven moet gaan leiden van de 30-jarige Jenna.

De jaren ’80
Het leuke aan de film is dat de opzet verder gaat dan Big. Niet alleen moet Jenna wennen aan de volwassenenwereld, ze moet ook wennen aan de nieuwe eeuw. Als meisje uit de jaren ’80 is het fenomeen mobiele telefoon volledig nieuw voor haar. Bovendien is ze qua smaak nog geheel in de jaren ’80 blijven steken. Als je voor een Cosmopolitan-achtig blad werkt zou dat behoorlijk wat modieuze misverstanden kunnen opleveren. Helaas buit men dit gegeven niet geheel uit. Het blijft beperkt tot een dansje op Michael Jackon’s Thriller en enkele jaren ’80 one-liners. Jammer, want the Wedding Singer liet al zien dat een knipoog naar de jaren ’80 leuke taferelen kan opleveren.

Alle leeftijden
Na het obligate beginstuk waarin we zien waarom Jenna haar leven zo haat kunnen we er lekker voor gaan zitten. 13 going on 30 vuurt de grappen in prettig tempo op je af, en is een perfect voorbeeld van een makkelijke publieksfilm. Alle grappen blijven onschuldig, seksuele situaties worden simpel uit de weg gegaan. Ook al heeft Jenna het lijf van een 30-jarige, seksualiteit blijft ze ‘eeeeeuuuuuwwww’ vinden. De scène waarin Jenna een 15-jarig jochie probeert te versieren is grappig, maar het blijft verder allemaal erg braaf. Ik kan daar niet zo mee zitten, de film pretendeert nergens iets meer te zijn dan een film voor alle leeftijden, en je krijgt wat je verwacht.

De cast
Garner is misschien nog niet zo’n gigant als Tom Hanks, ze brengt het er toch goed vanaf. Ze zet Jenna fris en vrolijk neer, en geeft de rol zowaar iets geloofwaardigs mee. Dat is gezien het verhaal van de film een behoorlijke prestatie. Haar romantic interest Ruffalo is een saaie acteur waarvan er 13 in een dozijn gaan, dus daar hoeven we niet lang bij stil te staan. De leuke bijrol is voor Andy “Gollum” Serkis, die als Jenna’s baas de lachers moeiteloos op zijn hand krijgt. Een passende doorsnee cast voor een gewoon makkelijk filmpje.

Extra’s
Zoals het een gewoon leuke en makkelijke comedy betaamt zijn de extra’s van deze film niet bijzonder. Het leukste vond ik nog de extra videoclips met onder andere ‘Love is a battlefield’, de gouwe ouwe die we ook terugzien in de film. Ook leuk zijn de verwijderde scénes, ook al zie je vaak vrijwel direct waarom ze ‘the final cut’ niet hebben gehaald. Verder zijn er onder de extra’s the usual suspects zoals een commentaartrack, enkele achter de schermen docu’s, niet verrassend, wel compleet.

Conclusie
Misschien klinkt het u denigrerend in de oren als ik 13 going on 30 doorsnee, makkelijk en braaf noem. Dat is zeker niet zo bedoeld. 13 going on 30 is zeer zeker vermakelijk. Dit is zo’n typische DVD die je opzet tijdens een rustige danwel regenachtige woensdagavond. Lekker makkelijk puur entertainment, en daar is helemaal niets mis mee. Anders dan veel andere soortgelijke films doet deze film zich niet groter, diepzinniger of beter voor dan hij is. Een sympathieke productie.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*