Top en Flop 2014

Einde van het jaar, en zoals te doen gebruikelijk weer tijd voor mijn lijst. Vorig jaar kostte het me veel moeite om tien films te noemen die ik echt goed genoeg vond voor de lijst. Dit jaar waren er echter 20 die er moeiteloos in hadden gekund. Harde beslissingen moesten dan ook genomen worden. Er waren genoeg titels die het met pijn in mijn hart net niet redden (of die ik gewoon niet gezien heb). Nagenoeg honderd filmbezoekjes dit jaar leverden het volgende op:

Top 2014
Lange tijd leek het dat Boyhood mijn film van het jaar zou worden. Misschien qua gebeurtenissen niet de meest sensationele film, maar het concept en de uitwerking waren een zeer unieke filmervaring. Zelden zagen we een cast en crew zoveel in een film investeren. Maar op de valreep zag ik het indrukwekkende Whiplash. Een intense film over een jonge drummer die tot de groten wil behoren, en zijn mentor die hem tot het uiterste (en ver erover) drijft. Psychologische oorlogvoering op het scherpst van de snede met fenomenaal acteerwerk van J.K.Simmons en Miles Teller. Ga het zien!

1. Whiplash
2. Boyhood
3. The Grand Budapest Hotel
4. Starred Up
5. The Wolf of Wall street
6. 12 Years a Slave
7. Edge of Tomorrow
8. Guardians of the Galaxy
9. Nebraska
10. All is lost

Eervolle vermelding voor: Begin Again, Philomena, Her en Dorsvloer vol Confetti

Flop 2014
Genoeg kandidaten voor deze lijst. Kenau vanwege de erbarmelijke dialogen en totale geschiedvervalsing… Seks-tape omdat het een comedy zonder humor is… Of wat te denken van A Haunted House 2, de zoveelste Scary Movie kloon in een tijd waarin alles al gespoof-ed is? Maar de absolute winnaar was voor mij Michael Bay’s vierde Transformer film. En om vier redenen. Reden 1: Hij maakt exact dezelfde film voor de vierde keer. Reden 2: hij laat anderhalf uur aan materiaal twee en een half uur duren. Reden 3: De totale overbodigheid van deze gênante Cash-grab. Reden 4: Zoveel vechten, ontploffingen en special effects zo ontzettend saai laten zijn… Ongetwijfeld is Gooische Vrouwen 2 slechter, maar ook ik heb mijn grenzen bij wat ik in een bioscoop ga zien.

1. Transformers: Age of Extinction
2. A Haunted House 2
3. Sex-tape
4. Kenau
5. Reasonable Doubt
6. De Toscaanse Bruiloft
7. The Legend of Hercules
8. Pak van mijn Hart
9. The Other Woman
10. Walk of Shame

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*