About Schmidt

Het is alweer een tijdje geleden dat we Jack Nicholson voor het laatst op het witte doek zagen. The Pledge was Nicholson’s laatste film. Deze film was echter dusdanig traag dat de film nooit bij het grote publiek is aangeslagen. De man die in zijn gloriedagen Gotham City terroriseerde als The Joker en met een hakbijl deuren doorkliefde in The Shining is nu echter terug als de meer zachtaardige Warren Schmidt. Maakt Nicholson’s acteercarrière wellicht alsnog een doorstart?

Een gewone Amerikaan
Warren Schmidt (Nicholson) kan worden gezien als een doorsnee Amerikaans staatsburger. Hij werkt al zijn hele leven voor dezelfde baas, is al meer dan veertig getrouwd en heeft een grote camper voor de deur staan. Op zijn 66e gaat Schmidt met pensioen. Op het afscheidsfeest houdt één van zijn collega’s een opmerkelijke toespraak. De man zegt dat het afscheidsetentje geen donder voorstelt en alle goede woorden van Schmidt’s oud-collega’s evenmin. Waar het echt om gaat, is hetgeen je in jouw leven bereikt hebt. Dit zet Schmidt aan het denken en hij komt tot de conclusie dat hij helemaal niet gelukkig is en dat hij veel meer had willen bereiken. Hij wilde zelf een bedrijf opzetten, in plaats van zijn hele leven voor hetzelfde bedrijf te werken. Hij wilde een gelukkig huwelijk, in plaats van getrouwd te zijn met een vrouw van wie hij eigenlijk niet echt houdt.

Roadtrip
Als Schmidt op een dag terugkomt van het postkantoor treft hij zijn vrouw dood aan op de vloer. Zijn hele leven verandert van het ene op het andere moment. Hij heeft geen baan meer en staat er nu ook ineens alleen voor. Schmidt weet niet goed wat hij met al die tijd aanmoet en besluit met de camper op weg te gaan naar zijn dochter in Denver. Dochter Jeannie (Davis) staat op het punt om te gaan trouwen met Randall (Mulroney), een waterbeddenverkoper van wie Schmidt geen hoge pet opheeft. Sterker nog, hij vindt Randall een grote nietsnut en wil niet dat hij met zijn dochter trouwt. Halverwege Denver belt Schmidt zijn dochter op om te vertellen dat hij er aankomt. Jeannie vertelt hem echter dat ze geen behoefte heeft om haar vader nu al te ontvangen, zodat Schmidt besluit eerst nog maar wat rond te reizen. Tijdens deze reis komt hij steeds meer tot een inzicht van zijn eigen situatie en leert hij hoe hij verder moet leven als alleenstaande weduwnaar.

Ndugu
Als Schmidt, na zijn pensionering, thuis televisie zit te kijken ziet hij een spotje van een liefdadigheidsinstelling voorbijkomen. Via deze instelling kunnen mensen voor 20 dollar in de maand een hulpbehoevend kind in Afrika ‘adopteren’. Schmidt besluit contact met de organisatie op te nemen en ontvangt al snel een brief van zijn pleegkind Ndugu. In de brief wordt gevraagd of de pleegouder misschien iets persoonlijks terug wil schrijven aan zijn Afrikaanse pleegkind. Schmidt vertelt Ndugu zijn hele thuissituatie. Niet op een manier zoals een gepensioneerde man aan een kind van zes zou doen, maar gewoon op de manier zoals Schmidt zelf is. Gedurende de film wordt een groot deel van het verhaal dan ook verteld aan de hand van Schmidt’s brieven aan Ndugu.

Nicholson
Het acteerwerk van Nicholson is subliem. Warren Schmidt is een man die altijd heeft geleefd zoals anderen hem hebben opgedragen. Als deze anderen, in de vorm van zijn werkgever en zijn vrouw, plotseling wegvallen komt hij er ineens alleen voor te staan. Hoewel Schmidt niet de meest tactische persoon is en hoewel hij af en toe behoorlijk koppig kan zijn, zorgt Nicholson ervoor dat de kijker vanaf het eerste moment een bepaalde sympathie voor Schmidt weet op te brengen. In het eerste gedeelte van de film lijkt Schmidt de meeste vreemde persoon, maar tijdens zijn reis komt hij nog behoorlijk wat rare types tegen. Je kunt je als kijker makkelijk voorstellen hoe ongelukkig en eenzaam Schmidt zich af en toe voelt tussen al deze mafkezen. Uiteindelijk krijg je zelfs begrip voor zijn koppigheid.

Conclusie
About Schmidt is niet alleen een mooie film met goed acteerwerk van onder meer Nicholson en Davis, maar is ook nog eens leuk om te bekijken. Schmidt’s roadtrip zorgt ervoor dat er voldoende afwisseling in de film zit en de brieven aan Ndugu geven de kijker, op een creatieve manier, de nodige achtergrondinformatie. Wat mij betreft is Nicholson weer helemaal terug. Hopelijk kunnen we in de toekomst meer van dit soort films van de beste man verwachten. About Schmidt moet je dus zeker even huren!

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*