Lost – Het Complete Eerste Seizoen

Lost is alweer in zijn tweede seizoen in Amerika, maar hier in Nederland moeten we het nog even met de laatste afleveringen van seizoen één doen. Gelukkig is er voor de ongeduldige kijker nu de DVDbox van Lost, Season One. Maar is de serie wel de moeite waard om nog een keer op DVD te kijken ?

Groots
Meteen wanneer je de eerste aflevering bekijkt, zal het je opvallen dat deze serie van J. J. Abrams (ook de maker van Alias) ontzettend groots is opgezet. Het begint met een spectaculaire openingsscène waarbij een vliegtuig (Flight XXX) neerstort op een –zo lijkt het- onbewoond eiland. Mensen kijken verdwaasd in het rond. Gewonden schreeuwen het uit. Een overlevende wordt in de nog draaiende propeller gezogen. En dan zie je hem: Jack. De kijker maakt het hele drama mee via het eigenlijke hoofdpersonage van de serie. Beduusd loopt Jack rond over het strand en komt een voor een de personages tegen die wij in de volgende 24 afleveringen zullen leren kennen.

Het eiland
Lost gaat dan ook over de eerste veertig dagen van de overlevenden van de ramp. In het begin lijkt alles rustig te verlopen en wordt er met spanning gewacht op reddingshulp. Helaas blijkt deze hulp niet te komen, er wordt dan ook gesuggereerd dat het vliegtuig voor de ramp uit koers was geraakt. De groep moet op het eiland blijven en een veilig onderkomen zoeken. Al gauw blijkt dat er nogal vreemde dingen op het eiland gebeuren. Uit het niets verschijnt er een ijsbeer, vreemd gefluister klinkt in de jungles en overlevenden verdwijnen spoorloos. Lost zet de groep overlevenden en jijzelf tussen de mysteries van het eiland, en de serie rust eigenlijk op dit hele aspect.

Mysteries
De serie leeft op spanning en vooral verklaring. Het ene na het andere mysterie wordt op de kijker afgevuurd. Waarom doet die persoon zo raar? Wat is dat metalen geluid? Waar is iedereen? Toegegeven, deze mysterieuze sfeer werkt ontzettend verslavend. Het eiland zit vol geheimen en als kijker wil je gewoon die geheimen ontrafelen. Helaas komen we hier wel gelijk bij het eerste minpunt van de serie. Lost lijkt een soort schema te volgen, een schema waarbij af en toe een mysterie wordt aangesneden, dan enkele afleveringen waarin hierop wordt ingegaan, om vervolgens het mysterie op te lossen, ofwel links te laten liggen. Het probleem is dat deze geheimen zich opstapelen en de kijker op een gegeven moment door de bomen het bos niet meer ziet. Het komt bovendien meer dan eens voor dat je als kijker soms vijf tot tien afleveringen moet wachten voordat je een antwoord krijgt. Een goed punt is overigens wel dat je met deze DVD box snel de afleveringen kan bekijken, dit was een stuk frustrerender als je als tv kijker weken moest wachten op een antwoord.

De personages
De serie zou natuurlijk niet werken zonder goede acteurs, en gelukkig is dat ook het beste aspect aan de serie. Naast dat de karakters in de serie ook echt een persoonlijkheid hebben, worden ze ook goed geacteerd. Vooral de oermens Locke is echt een karakter waar je van gaat houden, ondanks zijn vage eigenschappen. Want ben je eenmaal een stuk in de serie bezig, dan is de groep ook echt een groep. Je kent ze, je leeft met ze mee, en je accepteert hun monarchie.

Jammer
Ik ben erg positief over Lost. Ik heb me dan ook geweldig vermaakt met de serie op TV en kan mezelf dan ook fan noemen. Daarom is het alleen maar goed dat deze serie uit is op DVD. Voor de fans is er genoeg achter-de-schermen materiaal, interviews en commentaar om zich uren mee te vermaken. De traagheid die de serie op TV wat neerhaalde, is nu een veel kleiner irritatiepunt. Wat nog steeds teleurstellend is, is het feit dat sommige eilandmysteries niet opgelost worden, en dat waarschijnlijk ook nooit zal gebeuren. In een recent interview lieten producers weten dat een van de grootste mysteries van het eiland ook nog geen betekenis had voor de makers zelf, en dat ze het zo wilden laten. Dit is jammer, want wat is er nou mooier dan een mooi doordacht mysterie dat de kijker stukje voor stukje mag oplossen. Wat heb je immers aan een mysterie, als zelfs de makers niet weten wat het betekent?

Conclusie
Maar laat de sfeer hierdoor niet helemaal verpesten. Integendeel, geniet van de schitterende tropische beelden, de acteurs (die overigens bijna allemaal fotomodel kunnen zijn, en toch een vliegtuigcrash hebben overleefd), en de spannende doch trage verhaallijn. Het is alleen jammer dat de serie in een goedkoop ogende box is gebundeld. Een serie als deze verdient een stevige, uitgewerkte box, geen kartonnen doosje met plastic hoesjes erin. Maar laat je dat niet afleiden, Lost is zonder twijfel het Robinson Crusoe avontuur van de 21 ste eeuw.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*