The Chronicles of Narnia: The Lion, the Witch and the Wardrobe

Disney heeft de afgelopen winter besloten dat de mensen kennis moesten gaan maken met The Chronicles of Narnia. Een serie van zeven boeken geschreven door Lewis over een bijzonder land. Hebben we hier een nieuwe Lord of the Rings meets Harry Potter filmserie?

Achter de kast
De vier Pevensie kinderen duiken onder voor de oorlog bij een vreemde snoeshaan: Professor Kirk (Broadbent). In zijn huis ontdekt de jongste Pevensie telg een kast die uitloopt in een wereld genaamd Narnia. Hier is een jarenlange strijd bezig tussen de Witte Heks (Swinton) en de Leeuw (Neeson). Met de komst van de vier Pevensie kinderen in Narnia lijkt een eeuwenoude voorspelling uit te komen en zal hiermee de ondergang van de Witte Heks worden ingeleid. Uiteraard zal de Witte Heks er alles aan doen om haar ondergang te voorkomen. Deze vier kinderen zullen wat haar betreft nooit de vier tronen van Narnia bestijgen.

Goed en kwaad
Wie The Chronicles of Narnia gaat zien, zal meteen het gevoel bekruipen in een Lord of the Rings voor kinderen te zijn beland. Narnia is een wereld met vreemde wezens, goed en kwaad staan tegenover elkaar en de overwinning kan alleen worden beslecht in een grootse veldslag. Voor de jongere kijkers zal The Chronicles een enorm spektakel worden, terwijl voor volwassenen in dat opzicht de film toch te kinderlijk blijft. Nou is Disney er natuurlijk voor de jongeren, desondanks beroeren de meeste van hun films ook volwassenen. Hier zal dat Disney maar deels lukken. De film mag dan voor volwassenen wat kinderlijk overkomen, de decors zijn echter wel fantastisch en dat maakt zeker een hoop goed.

Kinderen en acteren
Er zijn maar weinig kinderen die echt goed kunnen acteren. Haley Joel Osment is daar een van, net als Dakota Fanning. De jonge acteurs uit The Chronicles hebben echter nog een hoop te leren. Ze kunnen teksten opdreunen en dat is al een eerste stap, maar het blijft allemaal zo gemaakt. Misschien geschikt voor het toneel, maar in films moet het echt realistischer overkomen, wil de film slagen. Ook hier moet ik weer toegeven dat het natuurlijk volwassenengeneuzel is. Niet voor niets is The Chronicles toch een succes geworden.

Special Edition
Wanneer een DVD uitkomt en pretendeert een special edition te zijn dan verwacht ik toch hoop. Allereers moet het bonusmateriaal op orde zijn en in de tweede plaats wil je als klant ook wat extra’s. In beide opzichten is deze S.E. geslaagd. Het bonusmateriaal is zeer uitgebreid en beperkt zich niet tot enkel een trailer en een gallery. Veel aspecten van de film worden er uitgelicht en uitgebreid besproken. Zo passeren alle vreemde wezens en het ontstaan ervan de revue, maar ook nemen we een kijkje achter de schermen hoe de scène “De smeltende rivier”tot stand is gekomen. De DVD zit in een mooie box verpakt en als leuke extra zijn er kaarten toegevoegd van Narnia. En dit alles maakt deze S.E. echt de moeite waard.

Conclusie
The Chronicles of Narnia is een film waar duidelijk aandacht is besteed aan het decor. Dat ziet er meestal ook fabelachtig uit. Vooral het ijspaleis van de Witte Heks is erg mooi gemaakt. Het verhaal komt jammer genoeg niet altijd even goed tot zijn recht. Voor de volwassen kijker misschien jammer, maar geen kind die zich daar mee bezighoudt. Die zien een prachtig spektakelverhaal waar vier kinderen en een hoop dieren het opnemen tegen een slechte heks. De jonge kijkers zullen worden meegesleurd in een fantastisch verhaal vol spanning en avontuur. Al met al, en zeker door de uitgebreide extra’s, is deze film een absolute aanrader om op DVD aan te schaffen.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*