Farscape: Seizoen 1

Soms is het moeilijk om met een neutrale opvatting een film of serie te bekijken. Zeker als je geen liefhebber bent van een bepaald genre is het makkelijk om je te laten beïnvloeden door vooroordelen. Ik zal eerlijk toegeven dat ik geen echte liefhebber ben van Sci-Fi-films en -series, met uitzondering van de oude Star Warsfilms. Series als Star Trek doen mij helemaal niets en van Farscape had ik nog nooit gehoord. Gaat de serie dan ook ten onder aan mijn vooroordelen of niet?

Het begin
De DVDbox die ik mocht recenseren bevat de eerste acht afleveringen van seizoen 1. Dat is voor de neutrale kijker, en voor degene die nog nooit een aflevering van Farscape hebben gezien wel zo prettig. Zo begin je netjes aan het begin en kan je rustig in het verhaal komen en maar zien of het je aanspreekt. Voor de echte kenner is dit natuurlijk ook bijzonder interessant omdat je na (inmiddels) 4 seizoenen ook best vergeten kan zijn hoe het ook al weer begon.

Hoe begint het dan?
In aflevering 1 zien we hoe astronaut John Crichton tijdens een experiment in de ruimte in een wormgat terecht komt en zo door tijd en ruimte wordt geslingerd. Hij beland in een totaal onbekende omgeving en komt als overmaat van ramp ook nog eens in het midden van een ruimtegevecht terecht. Voordat hij zijn hartslag weer onder controle heeft is hij betrokken bij een ruimtebotsing met dodelijke afloop en is zijn ruimteschip aan boord genomen van een biomechanisch ‘levend schip’. En dat is nog maar het begin.

Good guys or bad guys?
Aan boord van het biomechanische schip, genaamd Moya, maakt Crichton kennis met een drietal wezens. Ka D’Argo, een Luxaanse krijger; Rygel XVI een Dominar van het Hynerische Rijk en Pa’u Zotoh Zhaan een priesteres van de planeet Delvia. Leg die maar eens uit dat je van de planeet Aarde komt en dat je zelf ook niet snapt waar je bent. In de cel krijgt hij gezelschap van Aeryn Sun, een gevangengenomen Vredestichter-officier, en is de basis voor vier seizoenen Farscape een feit.

Rode Draad
In de eerste afleveringen staat de beginnende vriendschap tussen de verschillende karakters en de avonturen daaromheen centraal. Maar daarnaast wordt Moya nog eens opgejaagd door Crais, een Vredestichter-commandant die er van overtuigd is dat Crichton zijn broer heeft neergeschoten in het ruimtegevecht waarin Chrichton belande. Crais zet daarom alles op alles om Chrichton te pakken te krijgen en zo zijn broer te wreken. Crichton op zijn beurt moet zijn reisgenoten er van zien te overtuigen dat hij geen kwaad in de zin heeft en moet op zoek gaan naar een manier om terug te keren naar de Aarde.

Conclusie
Zoals al eerder gezegd ben ik zelf geen liefhebber van het genre. Maar na het bekijken van een aantal afleveringen van Farscape, uit zowel het eerste seizoen als het seizoen dat nu op de Nederlandse TV wordt uitgezonden, moet ik toegeven dat het een bijzonder aardige serie is. Daarmee doe ik de serie voor de echte liefhebber natuurlijk tekort, maar ik bekijk het vanuit het perspectief van een neutraal persoon. Het is een alleraardigst verhaal en de serie ziet er bijzonder gelikt uit. De liefhebber moet deze DVDbox natuurlijk in zijn danwel haar collectie hebben staan, en degene die het een kans willen geven doen zichzelf niet te kort door deze box aan te schaffen. Farscape is een prima serie voor de lege uurtjes op de agenda.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*