In de Vlaamsche Pot: Seizoen 1

Toen Veronica nog niet van naam was veranderd en haar programma’s nog gewoon via de publieke zender uitzond, was In de Vlaamsche Pot een enorm populaire serie. Grappen over seks werden nog als ondeugend beschouwd en daardoor paste de serie goed bij het jonge en wilde imago van Veronica.

Even voorstellen
In de allereerste aflevering van In de Vlaamsche Pot staat de opening van het gelijknamige restaurant centraal en worden alle hoofdpersonages op geraffineerde wijze geïntroduceerd. We maken in rap tempo kennis met de extraverte kok Luciën (Valcke) en zijn ingetogen levenspartner Karel (De Vries). De twee hebben net samen een restaurant geopend, waarvan Karel hoopt dat het een chique eetgelegenheid wordt, terwijl Luciën zijn gasten het liefst zuurkool met worst zou voorschotelen. Ook maken we kennis met Dirkje (Visser), het extreem blije nichtje van Luciën dat meehelpt in de bediening en de keuken. En dan is er nog Frits (Van Deursen). Deze stereotypische student (‘Momenteel studeer ik een taal, geloof ik.’) woont op de zolder boven het restaurant en mag mee komen helpen als blijkt dat hij niet kan betalen voor de tournedos die hij zojuist heeft verorberd.

Uit het leven gegrepen
En met deze informatie als basis worden er in de volgende veertien afleveringen (de DVD-box bestaat uit drie schijfjes met daarop ieder vijf afleveringen) grappen gemaakt over alledaagse dingen. Zo komt er een sexy ex van Luciën langs op het moment dat het even wat minder gaat tussen de kok en zijn vriend Karel, twijfelt Dirkje aan haar eigen schoonheid, krijgt Karel te maken met een krijsende baby en is zijn 70 jaar oude vader helemaal in de ban van Frits’ tante. De onderwerpen zijn (min of meer) uit het leven gegrepen en worden grappig door de manier waarop de stereotypische personages ermee omgaan. Als kijker weet je dus ongeveer al hoe de typetjes gaan reageren op bepaalde situaties en dit maakt In De Vlaamsche Pot aan de ene kant enorm voorspelbaar, maar aan de andere kant is dat ook weer de charme van de serie.

De tijdsgeest
Dat de serie uit het begin van de jaren ’90 (van de vorige eeuw) stamt, is goed te zien. De decors zijn een combinatie van zachtgroen en vies roze, de kapsels doen denken aan Vanilla Ice en het favoriete kledingstuk is een te wijd colbert met teveel bloemen erop. Maar laten we eerlijk zijn, dat hoeft natuurlijk helemaal geen afbreuk te doen aan de grappen. Kijken we echter naar die grappen, dan blijkt dat In De Vlaamsche Pot toch een beetje te lijden heeft gehad van de tijdsgeest. Wat 15 jaar geleden nog enigszins gewaagd of zelfs op het randje was, is dat nu (dankzij meer en meer botte humor op tv) al lang niet meer. Wie gaat voor de nostalgie, zal zich met deze DVD prima vermaken. Mensen die nog nooit een aflevering van deze serie hebben gezien, zullen de humor waarschijnlijk een beetje oubollig vinden en er slechts af en toe om kunnen glimlachen.

Conclusie
Het moge duidelijk zijn, deze DVD met daarop 15 afleveringen In De Vlaamsche Pot is vooral bedoeld voor de fans. Mensen die vroeger wekelijks op Luciën en zijn maatjes zaten te wachten, kunnen nu elke dag een schijfje in hun DVD-speler schuiven. De grappen zijn minder grof en provocerend dan dat ze 15 jaar geleden werden beschouwd, de kapsels en kleding zijn verschrikkelijk, maar de liefhebber zal zich goed vermaken met deze gouwe ouwe. Denk je echter dat de Vlaamsche Pot een lesbienne uit België is, dan kun je deze DVD beter in de videotheek of de winkel laten liggen.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*