Joey: De Complete Serie 1

Friends mag dan wel voorbij zijn, maar dat wil niet zeggen dat alle Amerikanen nu de TV uitzetten en een boek gaan lezen. De twintig minuten op TV moeten worden opgevuld met een nieuwe hit-comedy, en dat lijkt tegenwoordig steeds moeilijker te worden. In de geest van Frasier bedacht men daarom dat een Friends Spin-off een leuk idee zou zijn. Aan het einde van Friends leek iedereen een nieuw leven te starten, dus keuze genoeg.

Naar Hollywood
De keuze voor een nieuwe serie viel op Joey, en dat is misschien wel een riskante keuze. Als onderdeel van Friends werkte het karakter zeer goed, maar is de niet zo snuggere vrouwenversierder interessant genoeg om een serie in zijn eentje te dragen? In zijn eigen serie verhuist Joey naar Hollywood om zijn acteercarrière te boosten. Zijn zus Gina woont daar al, en zorgt voor een mooi appartement. Gina’s zoon Michael ziet zijn kans schoon om uit huis te gaan en trekt bij Joey in. Verder is er nog de lieve buurvrouw Alex, wiens man vaak op reis is. En Hollywood zit vol met mooie vrouwen, dus alles wat Joey zoekt (vrienden, familie, vrouwen) is in de buurt.

Waar zijn de vrienden?
Het is duidelijk dat men van Joey een zelfstandige serie wil maken, en geen tweede Friends. Geen van de vrienden laat zijn gezicht in deze serie zien. Op zich een dappere zet van de producers, maar ook een onlogische. Joey is ruim tien jaar lang nauw verbonden geweest aan zijn New-Yorkse vriendengroep, en heeft elke feestdag, verjaardag en weet-ik-al-niet-meer met ze gedeeld. Dat Frasier zonder de mensen van Cheers kon, kwam om dat het Cafe maar een onderdeel was van diens leven. Joey en zijn vrienden zijn echter heel lang onlosmakelijk verbonden geweest. En nu heeft hij nagenoeg geen enkel contact meer met ze? Het publiek moet het echter in dit eerste seizoen doen met een referentie naar Chandler, en die is direct in aflevering één. Verder lijkt Joey’s verleden nagenoeg dood.

De hoofdfiguren
De humor in Joey heeft echter veel overeenkomsten met Friends. Eigenlijk is Joey niet veel veranderd, en de situaties waarin hij terecht komt zijn ook bekend. Slechte audities, veel vrouwen, kleine opdrachten, domme opmerkingen en voor de kijker een gezonde dosis plaatsvervangende schaamte. Anders dan in Friends geld hier dat dit wel de hoofdinhoud van een aflevering is. De bijfiguren komen zeker de eerste afleveringen niet tot hun recht. Met name Joey’s zus Gina is de eerste afleveringen vooral vervelend. Niet alleen voor Joey, maar ook voor de kijker. Na een aflevering of tien begint haar karakter zich echter een beetje te ontwikkelen, en lukt het haar de lachers op haar hand te krijgen. Michael is vergelijkbaar met Chandler, kansloos bij de dames, en door zijn slimheid een natuurlijk tegenwicht voor Joey. Chandler was echter ontzettend grappig, en Michael is meer een studiebol. Je lacht niet met hem, maar vooral om hem.

Kritiek
Het eerste seizoen Joey kreeg het in de VS zwaar te verduren. De kijkcijfers waren niet zo hoog als bij Friends, en ook de kritieken waren matig. Hoe eerlijk is dat? Logischerwijs zit iedereen te wachten op een tweede Friends, en spiegelt iedereen Joey seizoen 1 aan Friends seizoen 10, omdat de twee elkaar opvolgen. Friends seizoen 1 was aanvankelijk echter ook niet het kijkcijferkanon dat het later zou gaan worden. Het duurde een jaar of twee voor de karakters om te rijpen, en om meer plotjes dan Ross-Rachel te ontwikkelen. Het eerste seizoen Joey bleek gedurende de afleveringen vorderden wel leuker te worden, en er is nog voldoende ruimte voor ontwikkeling en verbetering.

Conclusie
Joey heeft een moeilijk eerste jaar achter de rug, maar dat mag wat mij betreft de pret niet drukken. De serie heeft gewoon tijd nodig om kijkers voor zich te winnen, en zichzelf uit te werken. Joey heeft zeker zijn grappige momenten, en is voor de Friends-fans toch zeker een leuke DVD om aan te schaffen. En voor mensen die nooit Friends hebben gekeken is de instap bijzonder laag, er is nagenoeg geen voorkennis nodig om deze serie op te pikken. Als deze serie de stijgende lijn kan blijven volhouden in het tweede seizoen, dan staat ons nog veel leuks te wachten met deze nieuwe serie. Van mij verdient Joey die kans, want ik heb er prima om kunnen lachen.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*