Spy Bound (Agents Secrets)

Na een overdosis goede, mindere en slechte Hollywoodproducties gezien te hebben keek ik vol verlangen uit naar deze film. Je kan namelijk veel over de Fransen zeggen, maar ze weten absoluut hoe ze een film moeten maken. Daarnaast zijn ze ook meestal niet vies van een flinke berg met (soms zeer lugubere) actie. Vol verwachting klopte mijn hart voor aanvang. Maar wat was mijn reactie na afloop?

Agents Secrets
Zoals de naam al doet vermoeden gaat deze film over de Franse geheime dienst. Zelf kondigt deze film zich aan als het Franse antwoord op Mission Impossible. Brisseau (Vincent Cassel) en Lisa (Monica Bellucci) zijn beide geheim agenten en behoren tot de absolute top. De missie waar ze nu opgezet worden betreft een Russische wapenhandelaar. Deze zou wapens leveren aan rebellen in Afrika. De taak van Brisseau en Lisa is om een missie te leiden die als doel heeft een schip op te blazen waarin men vermoed dat de wapens zitten. Dit moet gebeuren in de haven van Cassablanca. Er wordt een team geformeerd en de plannen uitgewerkt. Eenmaal in Marokko aangekomen blijkt dat de Fransen niet de enige zijn die de Rus in de gaten houden.

Problemen
De missie verloopt echter volgens plan, alleen dan beginnen de problemen. Terwijl Brisseau en Lisa zich op de terugtocht begeven wordt Lisa op het vliegveld aangehouden op verdenking van drugssmokkel. In haar bagage wordt ook daadwerkelijk drugs gevonden, maar het is de vraag wie dat daar heeft verborgen. Dit is allemaal extra vervelend omdat Lisa net heeft besloten om te stoppen met dit beroep en een ‘gewoon’ leven te gaan leiden. Eenmaal in de gevangenis blijkt dat haar opdrachtgever deze gelegenheid gelijk wil aangrijpen om een extra missie uit te voeren binnen de gevangenis muren. Tegelijkertijd beseft Brisseau dat niemand meer te vertrouwen is en het is aan hem om uit te zoeken wie Lisa erin heeft geluist.

Spanning
Je kan waarschijnlijk best veel op deze film aanmerken, maar niet dat het geen spanning heeft. Niet zozeer de cliffhanger spanning, maar een bijzonder goed opgebouwde langame, kruiperige spanning. Dit is voor een groot deel te danken aan de vrij trage verhaal opbouw en de lange aanloop naar de daadwerkelijke actie. Daarnaast is het acteerwerk zoals je dat van Cassel en Bellucci mag verwachten, goed. Het feit dat een geheim agent ook maar een persoon met zijn of haar twijfels is maakt dat je je kan inleven in de beklemmende sfeer die binnen een geheime dienst kan heersen. Nadeel is echter dat alle opgebouwde spanning niet echt tot een bevredigend hoogtepunt leiden. De ontknoping is eigenlijk een beetje afgeraffeld en had vele malen beter en vooral spannender gekund en eigenlijk gemoeten.

Niet Frans genoeg
Het klinkt misschien gek, maar deze film had veel en veel harder gemoeten. Ik had me ingesteld op een overdosis aan kogels, ontploffingen en achtervolgingen. Immers in Mission Impossible komt toch ook best wat vuur en snelheid voor. Helaas kwam ik van een koude kermis thuis en moest ik het doen met welgeteld anderhalve achtervolging te weinig rokende lopen en slechts een paar momenten van verbazing. Eigenlijk had deze film dus veel en veel Franser mogen zijn. Slechts bij een scene waarin Brisseau in een auto ontvoerd is en bij de introductie had ik iets van: ‘Juist, zo wil ik het graag zien.’ Beide momenten betrof het mooie camera/computer acties en dat was het dan eigenlijk wel een beetje. Geen ontploffende schepen (terwijl dat toch het doel was), geen opengereten lichamen, maar wel onfunctioneel naakt.

Conclusie
Spy Bound is alles behalve een slechte film. Het is echter totaal niet wat ik verwacht en gehoopt had. Het is een film waarin langzaam een goede spanning wordt opgebouwd, maar die je waarschijnlijk met een ontevreden gevoel achterlaat. Het is een film die wel degelijk actie bevat, maar veel te weinig om zich te mogen vergelijken met een Mission Impossible. Het is een film waar aan alles te zien is dat het hier geen Hollywood productie betreft, maar helaas best een Hollywood productie had kunnen zijn. Kortom, als je niet al te veel verwacht dan zal het allemaal bijzonder meevallen. Zeker wel een aanrader om een keer te bekijken.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*