Akira Kurosawa: De Collectie: Volume 2

Deze maand verschijnt het tweede deel van de DVD-boxen serie waarin een overzicht wordt gegeven van het belangrijkste werk van Japans’ beroemdste regisseur Akira Kurosawa. De vorige DVD-box richtte zich met name op de samoeraifilms (waaronder de ultieme klassieker Seven Samourai) maar deze tweede box is wat meer uitgebalanceerd. En, ongetwijfeld voor de verkoopcijfers, deze box bevat ook weer één van zijn meest beroemde films. Maar net zoals in de vorige box zijn de iets minder bekende films minstens zo goed.

Rashomon
Net zoals in eerste box is de eerste film uit de box de meest bekende. Rashomon is een van de meest beroemde films aller tijden en wordt door veel filmkenners als een origineel en inventief hoogtepunt in de wereldwijde cinema beschouwd. Het verhaal is simpel: in de bossen wordt op brute wijze een samoerai vermoordt en een jonge vrouw wordt verkracht. Uiteraard gaat men al snel op zoek naar de dader. Vier mensen komen aan het woord en alle vier geven ze een heel ander verhaal. Was de vermoorde samoerai zelf geen schurk? Was er wel sprake van verkrachting?

Het meest opvallende aan deze film is uiteraard de manier waarop het verhaal verteld wordt. Als kijker krijg je vier verschillende visies op het verhaal voorgeschoteld, vier keer zie je wat er gebeurd zou kunnen zijn. Er is geen centrale detective in de film, dat is de kijker zelf. Je moet zelf zien uit te vinden welke van de vier flashbacks de waarheid weergeeft. Of is er geen enkele waar? Veel bekende films leunen zwaar op de door Kurosawa geïntroduceerde flashback vertelstructuur, met The Usual Suspects en Reservoir Dogs als meest bekende volgelingen. Samen met Ran en Seven Samourai behoort Rashomon tot de meest beroemde films van de Japanse regisseur

Drunken Angel
Wanneer Gangsterbaas Matsunaga bij dokter Sanada komt om een kogel te laten verwijderen, blijkt tijdens het onderzoek dat Matsunaga ook aan tuberculose lijdt. Dit betekent het begin van langdurige relatie tussen beide mannen, welke in het begin niet bepaald vloeiend verloopt. Maar na verloop van tijd ontstaat er een vreemd soort vriendschap tussen beide heren. Wanneer Okada, een andere gangsterbaas, na vier jaar gevangenschap vrijkomt, levert dit niet alleen een gevaar op voor de positie van Matsanuga, Okada heeft ook nog een appeltje te schillen met Miyo, Sanada assistente.

Het is een genot om te kijken naar het acteren van Takashi Shimura, die zijn rol als harde, tactloze, schreeuwerige, iets te veel van drank en vrouwen houdende Sanada met veel kracht speelt. Maar zoals zo vaak bij schreeuwerige types heeft ook Sanada een klein hartje en durft eigenlijk niet eerlijk te zijn. Over Matsanuga zegt hij: ‘Niet alleen zijn lichaam, ook zijn ziel is ziek. Hij doet wel stoer, maar hij is eigenlijk eenzaam. Zijn geweten knaagt aan hem en dat doet hem pijn. Dat laatste restje goedheid, dat kan hem redden. Maar heeft Sanada het hier niet eigenlijk over zichzelf? De vraag stellen is hem beantwoorden, lijkt me. Maar ook de macho Matsunaga, die te stoer is om te accepteren dat hij ernstig ziek is, is een personage dat je niet snel zal vergeten. Maar behalve het sterke karakterspel heeft Drunken Angel niet zo veel te bieden en het is zeker niet de sterkste film uit deze box.

Hidden Fortress
Na de hevige strijd tussen twee koninkrijken moeten twee krijgsgevangen knullige boerensoldaten in opdracht van de Yamana-clan, de overwinnaar, op zoek naar het goud van de verslagen partij, Akizuki. Wanneer ze ontsnappen, gaan ze zelf op zoek naar het goud en naar de prinses van Akizuki, op wiens hoofd een beloning staat. Tijdens hun speurtocht stuiten ze op de geheimzinnige samoerai Rokurota die zich met een jong boerinnetje schuilhoudt op een nabijgelegen verborgen fort. Het blijkt dat hij het goud heeft en met z’n vieren gaan ze op reis naar een veilig nabijgelegen koninkrijk om daar het goud te verkopen. Wat de twee domme maar erg vermakelijke boeren echter niet weten is dat het jonge meisje in feite de prinses van Akizuki is.

Zoals bij veel films van Kurosawa kan het goed zijn dat het verhaal je erg bekend voorkomt van een andere film. In het geval van The Hidden Fortress is dat ook goed mogelijk aangezien George Lucas het verhaal voor Star Wars gebaseerd heeft op dit verhaal. Het is geen wonder dat Lucas juist dit verhaal vertaalde naar een sciencefiction-setting. The Hidden Fortress heeft ook alles wat ook Star Wars zo aantrekkelijk maakt: een meeslepend verhaal, een spannende tocht, politieke spanningen tussen verschillende partijen, interessante personages, apocalyptische landschappen etc. Combineer dit met de serieus fantastische beeldkwaliteit in prachtig breedbeeld en je kan je opmaken voor ruim twee uur cinema van de bovenste plank.

High and Low
De laatste film uit deze box is een politiethriller die in feite uit twee delen bestaat. In het eerste deel volgen we zakenman Gondo (Toshiro Mifune) die zojuist genoeg geld heeft verdiend om een bedrijf over te nemen wanneer zijn zoontje wordt ontvoerd en hij dat geld als losgeld moet betalen. Wanneer blijkt dat de ontvoerder abusievelijk het zoontje van Gondo’s chauffeur heeft ontvoert maar toch wil dat Gondo betaalt, komt Gondo voor het dilemma te staan: is het zoontje van de chauffeur net zoveel losgeld waard als zijn eigen zoontje? In het tweede deel van de film zien we hoe de politie jacht maakt op de ontvoerder, een speurtocht die leidt langs treinstations, zeekusten en junkenpanden.

High and Low is niet alleen een erg intelligente en spannende politiethriller maar de film stelt ook vragen van morele aard. Zoals gezegd, is het kind van een ander evenveel waard als je eigen, maar ook worden algemenere thema’s over de verhouding tussen arm en rijk aan de kaak gesteld. Naast deze inhoudelijke rijkdom zitten er enkele visueel onvergetelijke scènes in de film, met name de scène in de junkenbuurt en de laatste scène in de gevangenis zijn van cinematografische wereldklasse.

Conclusie
In vergelijking met de eerste DVD-box, is deze box wat afwisselender en daardoor wat evenwichtiger. Waren in de eerste box drie van de vier films samoeraifilms, deze box bevat een klassieker, een sociaal drama, een samoerai/avonturenfilm en een politiethriller. Net zoals in de eerste box zijn er films met fantastische beeldkwaliteit (Hidden Fortress en High and Low) maar dat gaat helaas niet op voor Drunken Angel. En net zoals bij de eerste box staan er ook ditmaal geen extra’s op de DVD’s en dat zal bij de laatste box wel niet anders zijn. Maar opnieuw is dit een DVD-box die in geen enkele DVD-kast misstaat.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*