Along came Polly

Romantische komedies doen het goed in Hollywood. De nieuwste film uit dit genre heet Along Came Polly van John Hamburg. ‘From the co-writer of Meet the Parents’ staat er op de poster. Hoewel dat een zeer succesvolle en erg leuke komedie was, hebben er wel vier mensen aan die film geschreven, dat zegt dus weinig over de beste man. Daarnaast heeft hij zich als regisseur nog helemaal niet bewezen. Zo’n tekst staat dus leuk op een poster, maar is compleet nietszeggend. Heeft John Hamburg zich bewezen met Along Came Polly, of is hij niet meer dan die man die heeft meegeschreven aan Meet the Parents?

Risico
Along Came Polly gaat over Rueben Feffer (Stiller), hij is een risico-analist, dat betekent dat hij voor een verzekeringsmaatschappij moet bepalen welke mensen wel en niet een levensverzekering krijgen en hoe hoog die dan moet uitvallen. Dat houdt voor hem in dat hij ook in zijn eigen leven voortdurend bezig is met risico-analyseren. Zo eet hij geen nootjes in een bar, omdat iedereen daarvan eet en één op de zes mannen in een bar zijn handen niet wast na het plassen en je dus één op zoveel kans hebt bepaalde bacteriën en ziektes binnen te krijgen. Kortom, Rueben Feffer is een irritante neuroot. Hij heeft zijn leven helemaal voor elkaar en trouwt met Lisa (Messing). Jammer genoeg gaat zij op de eerste dag van hun huwelijksreis vreemd met een langharige Franse nudist. Dat had Feffer natuurlijk niet op gerekend en hij is kapot.

Tegenpolen
Lisa blijft in het tropische paradijsje met haar (overigens erg grappige) Fransman in het tropische paradijs en Rueben gaat terug naar huis. Hier komt hij een oud klasgenoot van hem tegen; Polly (Aniston). Zij is een absolute tegenpool van Feffer. Zij heeft overal en nergens gewoond, leeft in een chaotisch huis samen met een blinde fret en heeft net een stuk of acht korte relaties achter de rug. Uiteraard springt er toch een vonk over tussen die twee, en levert het verschil in levensstijl veel grappige en genante situaties op. Het zal niemand verbazen dat Lisa op een gegeven moment terug komt, spijt heeft en weer verder wil met Feffer. Hoe dit af zal lopen hoef ik niemand te vertellen, want het verhaal van Along Came Polly is verschrikkelijk standaard en voorspelbaar. Gelukkig voor Hamburg doet voorspelbaarheid een romantische komedie zelden de das om. Sterker nog, het lijkt haast wel alsof films uit dit genre voorspelbaar moeten zijn.

Poep- en plashumor
Het niveau van de humor ligt vrij laag. Poep- en plashumor viert hoogtij in Along Came Polly. Zo gaat de baas van Feffer (Baldwin) naast hem staan in de wc. Na uitgebreid te hebben geplast pakt hij Feffers schouders even flink vast en trekt hij nog even aan zijn oorlel. Uiteraard allemaal voordat hij zijn handen heeft gewassen. Een andere voorspelbare grap is als Feffer bij Polly op de wc zit na hun eerste date en het wc-papier op blijkt te zijn. Er is weinig fantasie voor nodig om hier een hele genante scène van te maken, met name als de fret van Polly binnen komt lopen. Ach ja, poep- en plasgrappen, het is makkelijk scoren, maar daarom absoluut niet minder vermakelijk. Je ziet eigenlijk alle grappen al van mijlenver aankomen, maar lachen doe je toch wel.

Bekend
Stiller zet zijn karakter neer zoals hij dat al zo vaak heeft gedaan. Feffer is precies hetzelfde als de sullige, meelijwekkende en onhandige hoofdrolspelers uit There’s Something About Mary en Meet the Parents. Hij is ongetwijfeld ook gecast om die reden en Stiller speelt die rol gewoon goed. Aniston speelt ook niet veel anders dan ze in Friends deed. Polly heeft vrij veel overeenkomsten met Rachel, en eerlijk is eerlijk, waarschijnlijk komt Aniston ook nooit meer van Rachel af. Wat dat betreft heeft Hamburg ook weinig risico genomen. Zijn verhaal en karakters zijn geleend van een hele hoop andere films. Als schrijver heeft hij zich dus nog niet echt bewezen.

Timing
Als regisseur is Hamburg jammer genoeg ook niet bepaald briljant te noemen. Komedies steunen heel zwaar op timing, en daar slaat hij vaak de plank mis, veel grappen hadden een stuk leuker kunnen zijn als hij ze wat meer tijd had gegeven en ze iets meer had laten ontwikkelen. Het kan er natuurlijk mee te maken hebben dat hij veel moest knippen om de film in 90 minuten te krijgen. Als dat zo is heeft Hamburg een verkeerde keuze gemaakt, hij had een paar goede grappen eruit moeten halen om de rest volledig tot hun recht te laten komen in plaats van veel goede grappen niet tot hun recht te laten komen door ze in te korten. De grappen zijn zeker niet slecht, maar hadden vaak een stuk beter kunnen zijn.

Conclusie
Along Came Polly is een hele voorspelbare, erg standaard en weinig vernieuwende film. Desalniettemin is de komedie vrij geslaagd, de humor is simpel, maar eigenlijk vaak wel heel erg leuk. De gênante situaties zorgen af en toe voor hilariteit en het feit dat sommige grappen niet genoeg tijd krijgen kan je door de vingers zien. Hou je van Ben Stillerfilms, dan kan je hier gerust heen, je zal je prima vermaken. Van Hamburg hoeven we, als schrijver of regisseur, denk ik niet heel veel meer te verwachten, maar je weet maar nooit.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*