Als je begrijpt wat ik bedoel

Bommel, Tom Poes en Zwelgje, welk kind is er niet groot mee geworden? Elke nieuwjaarsdag herhaalde Veronica de geanimeerde tranentrekker ‘Als je begrijpt wat ik bedoel’, de prachtige tekenfilm met de figuurtjes van wijlen Maarten Toonder. Nu ik mezelf bijna als volwassen mag zien, is het tijd om het sentiment uit mijn jeugd weer eens lekker te laten herleven…

Een draakje
Heer Olivier B. Bommel geniet van het leven. Hij is net bezig met het organiseren van een groot feest als hij op een dag een groot ei op zijn pad vindt. Uit dat ei komt een klein draakje, dat Olivier als zijn vader ziet. Olivier besluit de vaderrol dan ook op zich te nemen en noemt het beestje Zwelgje. Het probleem met Zwelgje is dat als hij boos wordt zijn lengte ook kolossaal toeneemt. Het beestje verandert dan in een monster en is alleen door Olivier in toom te houden. De mensen houden Olivier verantwoordelijk voor alles wat Zwelgje de gemeenschap aandoet en dat zorgt voor de nodige problemen. Het wordt zelfs zo erg dat Heer Olivier alles dreigt kwijt te raken. Hij zal moeten kiezen tussen zijn trotse vaderschap of zijn leventje als Heer van stand…

Tranen
Als tranentrekker is ‘Als je begrijpt wat ik bedoel’ één van de betere titels in ons landje. Bij generaties kindertjes biggelden de traantjes over de wangen bij het zien van al het leed dat Bommel en Zwelgje overkomt. Hoogtepunt is het werkelijk hartverscheurende moment als Bommel door de politie gedwongen wordt Zwelgje in de val te lokken. Tijdens het kijken van deze nieuwe DVD-versie kon mijn vriendin het dan ook weer niet droog houden. Mannelijk als ik zelf ben, drukte ik de prop in mijn keel met een paar slikken weg. Toen deze tekenfilm uitkwam was Disney in het genre nog oppermachtig, maar wat mij betreft doet deze film zeker niet voor de Disney tekenfilms onder!

Typetjes
Wat de film in mijn ogen goed maakt is het feit dat hij ruim twintig jaar later nog steeds uiterst genietbaar is voor kinderen. Waar andere tekenfilms en kinderprogramma’s uit de jaren ’80 nu wat oudbollig aandoen blijft ‘Als je begrijpt wat ik bedoel’ als een huis overeind. De Bommel strips waren vaak een rake afspiegeling van onze Nederlandse calvinistische maatschappij, en dat element komt in de film wat minder goed naar voren. De typetjes zoals de Burgemeester, Redacteur Phant, Grootgrut en Markies de Canteclaer blijven wat vlak. Het hoofdverhaal staat voorop. Dit was voor veel criticasters uit die tijd een reden om de film niet de waardering te geven die ze in mijn ogen verdiend. ‘Als je begrijpt wat ik bedoel’ mag zich wat mij betreft een pluspunt uit de vaderlandse filmgeschiedenis noemen!

Conclusie
Hoe beoordeel ik objectief een stuk jeugdsentiment? Dat probeer ik niet eens. Laat het afkeuren van deze film maar over aan grijze zeurderige NRC-Filmhuis wannabe’s die gewoon te veel films hebben gezien om nog enthousiast te worden. Ik ben ontzettend blij dat ik Als Je Begrijpt Wat Ik Bedoel in mijn DVD-collectie mag plaatsen. Ik kan bijna niet wachten om een nieuwe generatie kennis te laten maken met de spannende avonturen van Heer Olivier, Tom Poes en Zwelgje. Deze film is een must-have, al was het alleen maar om de onvergetelijke one-liners als: “En wie is weer de dupe? De kleine middenstander!” Zucht… nu we toch nostalgisch bezig zijn, wanneer komt er een DVD van Pompie de Robodoll?

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*