American Dreamz

Ondanks dat de Nederlandse Idols een jaartje of 2 van de buis is geweest, is men nog steeds niet moe van het afzeuren van slechte zangers. Ook in de andere landen in de wereld blijft dit concept populair. Paul Weitz vond het daarom waarschijnlijk tijd worden voor een soort van satire op deze spelshows en roept de film American Dreamz in het leven. Met films als About a Boy en American Pie heeft Weitz laten zien dat hij zowel met drama als komedie een goed filmproduct kan afleveren. De verwachtingen voor American Dreamz zijn dan ook hoog.

Verhaal in een notendop
Het nieuwe seizoen van American Dreamz zit er aan te komen en de makers van het programma gaan op zoek naar nieuwe kandidaten. Onder hen bevinden zich het karaoke-zangeresje Sally Kendoo (Moore) uit Ohio en Omer (Golzari) van oorsprong uit een trainingskamp in Afghanistan. Laten zij nou net de finale halen waarin de president van Amerika (Quaid) een avondje co-host is van presentator Martin Tweed (Grant). Voor de terroristen de uitgelezen kans om Omer met een bom op de president af te sturen en voor het vriendje van Sally de kans om haar live op televisie ten huwelijk te vragen. Zal de president het er levend vanaf brengen en is Sally nog wel geïnteresseerd in haar vriendje door alle roem? American Dreamz, ‘dreamz with a z…’ zal het u laten zien.

Hugh Grant en komedie
Hugh Grant is het meest bekend geworden met al zijn rollen in de romantische komedies. Iedereen is dan ook op de hoogte van zijn talent om de kijker aan het lachen te maken. Of het nou als een wat sullig personage is (Four Weddings and a Funeral) of als een luie rijke stinkerd (About a Boy), hij flikt het elke keer weer. Ik was dan ook zeer verrast dat het Grant in American Dreamz geen moment is gelukt om een glimlach op mijn gezicht te krijgen. Dit is met name te wijten aan het zwakke script waar de grappen om de een of andere reden allemaal slecht getimed zijn of gewoon niet leuk genoeg. En dan kan zelfs Hugh Grant daar geen verandering in brengen. Grant kan geen enthousiasme overbrengen en wordt daardoor een vlak, saai en vervelend personage.

Waar is de humor
Daar houdt het echter niet op, want ook de andere personages kunnen nauwelijks een glimlach op het gezicht toveren. Moore heeft de pech een personage te moeten spelen die geen enkel moment sympathiek wordt. Je wilt als kijker niets liever dan haar eens flink onderuit te zien gaan (en dat maakt het einde van de film zo vervelend). De enige personages waar de grijns toch op het gezicht verschijnt, al is het met mate, is Omer en zijn neef Iqbal (Tony Yalda). De tweede is een ster in overacting, maar dat is soms best een verademing en de eerste is gewoon wat sullig en laat zich overal in meeslepen. En dat leidt weer tot een nare outfit en genant en daardoor grappig optreden in de show American Dreamz. Helaas hebben we dan ook nog een president met assistent (Willem Defoe) die zeer vervelend zijn en vooral de president ben je liever kwijt dan rijk.

Satire?
Paul Weitz heeft met het maken van American Dreamz ongetwijfeld satirisch willen zijn. American Dreamz is natuurlijk American Idols en het laat duidelijk zien dat we als kijker niets liever mensen zien afgaan op tv. Het liefst moeten deze mensen van zichzelf denken dat ze goed zijn om vervolgens door de jury volledig de grond in geboord te worden. De makers van American Dreamz maken onaardige opmerkingen over hun deelnemers en ze zoeken de ‘Freaks’ op om ze in de show voor schut te zetten. Helaas weet Weitz dit niet voldoende met de nodige humor over te brengen waardoor het allemaal maar wat lafjes blijft. Hetzelfde geldt voor het op de hak nemen van de president. Hij heeft zijn eerste ambtstermijn kennelijk overleeft door nooit een krant of briefing te lezen en is zeer verrast als blijkt dat er in Irak drie verschillende volkeren in 1 land blijken te leven. De knipoog naar Bush jr. moge duidelijk zijn, maar ook hier is het allemaal te flauw en te weinig verrassend uitgewerkt. Met drama en recht voor zijn raap komedie kan Paul Weitz prima uit de voeten, maar hij kan zich in het vervolg beter verre houden van satire.

Conclusie
American Dreamz is een teleurstellende film in alle opzichten. De cast bestaat uit vele bekende gezichten, maar geen van allen weet een verschil te maken. American Dreamz is een mislukt probeersel van Paul Weitz om iets satirisch te doen en het is faliekant mislukt. Sla deze film in de bioscoop over en geef je geld uit aan een film die het meer waard is. American Dreamz kun je met een gerust hart links laten liggen.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*