American Girl

Er zijn zo verschrikkelijk veel films in de videotheek waarvan je nog nooit hebt gehoord. Films die het moeten hebben van een pakkende hoes en een minstens zo pakkend verhaaltje op de achterkant. De hoes van American Girl weet jammer genoeg niet bepaald te overtuigen, maar de achterkant beschrijft een prima situatie voor een zwarte komedie, dus is er nog een sprankje hoop dat deze film nog wat voorstelt. Helemaal als je even wat beter kijkt en erachter komt dat Jena Malone een hoofdrol had in Donnie Darko, en dat Brad Renfro de hoofdrol had in Apt Pupil.

Problemen
Rena (Malone) is 15 dat het moeilijk heeft als puberend meisje. Ze is de jongste in een trailer trashgezin. Ze leeft met haar jonge moeder, haar broer Jay (Renfro) en haar zus Barbie in een stacaravan. Ze heeft een relatie met de populairste jongen van de school, maar die heeft alleen wat met haar, omdat zij bereid is met hem naar bed te gaan. Ze spreken af op een afgelegen plek en ze mag alleen op de vloer van zijn auto zitten, zodat niemand haar kan zien; echte liefde dus. Ze is behoorlijk ongelukkig, en probeert zichzelf dan ook op een nogal knullige manier op te hangen. Dit mislukt. Wanneer vervolgens blijkt dat ze ook nog zwanger is en haar moeder verschrikkelijk boos wordt probeert ze zich weer van haar leven te beroven, ditmaal door een overdosis vitaminepillen in te nemen. De afloop daarvan valt te raden

Picknick
Rena’s broer is homo, maar durft dat niet toe te geven, omdat de vader, John, daar een hekel aan heeft. Sterker nog, de vader zit al een hele tijd in de gevangenis, omdat hij tweemaal levenslang heeft gekregen voor het vermoorden van een paar mensen. Zijn reden: het waren een stel homo’s. Rena heeft echter alleen maar goede herinneringen aan haar vader en denkt dat alles weer goed zou zijn als het gezin weer compleet is. Ze haalt de rest van het gezin over om met zijn allen naar de jaarlijkse picknick in de gevangenis te gaan. Het is al een tijd geleden dat het gezin in de gevangenis op bezoek is geweest en op Rena na, zijn ze er allemaal van overtuigd dat het geen goed idee is. De situatie is in ieder geval prima voor een zwarte komedie.

Zwarte komedie
Een zwarte komedie is niet het makkelijkste genre dat er is. De regisseur moet een juiste balans zien te vinden tussen drama en komedie, zonder dat de film ongeloofwaardig wordt. Dat is in principe goed gedaan in American Girl. Eigenlijk is alles aan de situatie bijzonder triest, maar wordt het er zo dik bovenop gelegd dat er een satirisch laagje over de hele film komt. De situatie tijdens de picknick wordt steeds vreemder, een gevangene lijkt een oogje te hebben op Jay, John komt er uiteraard achter dat z’n dochter zwanger is en blijkt een buitengewoon gemene en vuile man te zijn. Dit is nog maar het begin van een film die steeds vreemder, maar ook triester wordt. De regisseur weet de lijn tussen komedie en drama echter steeds vrij strak te houden, daardoor blijft de film behoorlijk luchtig en dat is knap.

Gewoon niet zo bijzonder
Over de acteerprestaties kan ik heel erg kort zijn; die zijn gewoon erg goed. Alle acteurs laten zien dat ze wat in huis hebben en met name de jonge Jena Malone laat zien dat ze veel talent heeft. Tot nu toe valt er dus weinig te klagen over deze film, maar wees gerust, dat komt nu. De film is op geen enkel moment slecht, maar ook nergens heel briljant, op de acteerprestaties na. De film laat je wel lachen, maar nooit heel erg hard, je leeft ook wel mee met de karakters, maar niet heel erg veel. Dat is misschien ook wel een beetje het probleem met zwarte komedies.

Conclusie
Het is moeilijk om een vinger te leggen op de zwakheden van American Girl. De goede acteerprestaties en balans tussen komedie en drama kunnen er niet voor zorgen dat je het gevoel hebt naar een geweldige film te hebben gekeken. De film is gewoon leuk, en door de korte duur van 80 minuten prima om even tussendoor te kijken. Heb je zin in een leuke, luchtige film op de zondagavond, dan heb je aan American Girl een goede. Verwacht echter geen meesterwerk, dat zal je niet krijgen.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*