Batman Begins

Superman is afkomstig van de planeet Krypton, Spider-Man krijgt zijn bijzondere kracht door een beet van een radioactieve spin en Hulk is het resultaat van een mislukt experiment. Geen van deze superhelden beschikt uit vrije wil over zijn speciale krachten. Dit geldt echter niet voor Batman. In deze vijfde Batman film vertelt Christopher Nolan (o.a. Memento) hoe en waarom Bruce Wayne ervoor koos om te veranderen in de duistere vleermuisman.

Angstaanjagende vleermuizen
Bruce groeit op als de enige zoon en erfgenaam van de schatrijke vastgoedmagnaat Thomas Wayne uit Gotham City. Samen met zijn vriendinnetje Rachel brengt Bruce veel tijd door in de tuin bij het kolossale huis van zijn ouders. Op een dag valt de jonge Bruce in een oude put en wordt hij aangevallen door een grote groep vleermuizen. Gelukkig komt hij er met een paar lichte verwondingen vanaf, maar de schrik zit er goed in. Om de gedachten wat te verzetten, besluiten vader en moeder Wayne Bruce mee te nemen naar een opera. Dit lijkt een uitstekend idee, totdat er allemaal in zwart gehulde dansers het podium opkomen. Bruce wordt meteen aan de vleermuizen herinnert en hij wordt niet goed. Samen met zijn ouders verlaat hij het theater om naar huis te gaan. Op straat wordt het drietal echter staande gehouden door een overvaller en worden zowel Bruce’ vader als zijn moeder doodgeschoten.

Zoektocht naar gerechtigheid
Bruce verwijt zichzelf de dood van zijn ouders. Als hij niet zo bang was geworden van die vleermuizen, dan waren zijn ouders nu nog in leven. Verbittert verlaat hij Gotham City om pas na veertien jaar weer terug te keren. Hij wil aanwezig zijn bij het proces waarin wordt beslist of de man die zijn ouders doodschoot, kan worden vrijgelaten. De man wordt vrijgesproken en Bruce zint op wraak. Voordat hij echter iets kan doen, wordt de man al om zeep geholpen uit naam van maffiabaas Falcone. De man had Falcone verlinkt en deze koning van de onderwereld laat niet met zich spotten. Vol woedegevoelens besluit Bruce zijn ouderlijk huis en butler Alfred (Caine) wederom te verlaten. Deze keer om te leren wat misdadigers beweegt en hoe ze te werk gaan. Zijn omzwervingen brengen hem naar China waar hij de mysterieuze Ducard (Neeson) ontmoet. Deze man introduceert Bruce bij The League of Shadows, een organisatie die strijdt voor de ultieme gerechtigheid.

Ontstaansgeschiedenis
Zoals gezegd is dit de vijfde Batman film. Het verhaal is echter geen vervolg op de voorgaande films. Batman Begins is namelijk gebasseerd op de comic Batman Year One, terwijl de andere films zijn gebaseerd op de ‘gewone’ Batman strip. Hoewel er in de eerde films wel eens werd gehint naar zijn ontstaansgeschiedenis, werd deze nooit heel expliciet verteld. In Batman Begins geeft regisseur Nolan ons echter een zeer gedetailleerde versie van dit verhaal. Het eerste dat hierbij opvalt, is dat Gotham City, de omgeving waarin Bruce opgroeit en later als Batman het kwaad bestrijd, eigenlijk nog een hele normale stad is. Toen de filmkijker voor het eerste kennis maakte met deze stad (in de eerste Batman film van Tim Burton), stond Gotham al vol met merkwaardige sculpturen en vreemde gebouwen. Ook de bevolking van de stad leek niet helemaal normaal te zijn en psychisch gestoorde boeven (zoals Joker) leken eerder regel dan uitzondering. In Batman Begins echter niets van dit alles. Gotham is een redelijk gewone Amerikaanse stad.

Realistisch
Voor mij was dit eerst wel even wennen, want ik had er niet op gerekend dat de omgeving zo alledaags en herkenbaar zou zijn. Toch is het goed dat Nolan Gotham juist op deze manier portretteert. Zo krijg je namelijk echt het gevoel dat iedereen (die weliswaar beschikt over bakken met geld en een bepaalde achtergrond) een Batman zou kunnen zijn. Het wordt allemaal een stukje realistischer. Is dit nu niet jammer voor de comic-fans die de echte wereld juist willen ontvluchten en zich het liefst willen verliezen in de wereld uit de comics? Nou, dat valt reuze mee. Het is sowieso de moeite om te zien hoe Bruce Wayne langzaam verandert en uiteindelijk uitgroeit tot Batman. Nolan neemt hiervoor ruim de tijd en Christian Bale zet een zeer overtuigende Wayne/Batman neer. Ook zijn tegenspelers doen het erg goed. Nolan had dan ook de beschikking over een topcast met grote namen als Michael Caine (Alfred), Katie Holmes (Rachel), Morgan Freeman (Lucius Fox) en Liam Neeson (Ducard).

Conclusie
De verwachtingen voor Batman Begins waren hooggespannen. Er zou heel wat gaan gebeuren in deze film, er was een nieuwe Batman en de regisseur van de topper Memento zou de scepter over het geheel gaan zwaaien. Gelukkig worden we met Batman Begins niet teleurgesteld. In tegendeel! Nolan maakt de ontstaansgeschiedenis van de donkere ridder zeer aannemelijk en Bale zet een zeer geloofwaardige Batman neer. Batman Begins is realistischer dan de eerdere titels, maar de grote namen, de stoere oneliners, de enorme hoeveelheid actie en de schitterende beelden maken de film wel degelijk tot een echte Batmanfilm. Een ontzettend lekkere actiefilm die je zeker moet gaan bekijken.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*