Darkness

Een familie besluit te verhuizen van Amerika naar Spanje. Daar eenmaal in het huis getrokken, komen ze er al snel achter dat het niet helemaal pluis is. Dochter Regina (Anna Paquin) gaat samen met Carlos, een Spaanse vriend, op onderzoek uit. Langzaam begint ze te begrijpen wat er met het huis aan de hand is, maar is ze nog op tijd om het grote onheil tegen te gaan?

Het duister als vijand
‘Darkness’ onderstreept nog een keer dat kinderen de plank helemaal niet zo misslaan als ze zeggen bang in het donker te zijn. Want zo ook in deze film, zodra de duisternis valt, is het niet langer meer veilig. Paul het broertje van Regina is de eerste die dit ondervindt. Niet alleen worden zijn potloden door een of andere schaduw in de duisternis getrokken, maar hij wordt ook lastiggevallen door een aantal overleden kinderen. Uiteraard zijn deze kinderen op gruwelijke wijze in het huis om het leven gekomen.

Kwade energie
Regina en Carlos weten te achterhalen wie er verantwoordelijk is voor de bouw van het huis. De architect wil in het begin weinig loslaten, maar later wordt hij uiteraard wel praatgraag. Hij legt hen uit dat het huis op een bepaalde elliptische wijze is gebouwd zodat er kwade energiekrachten ontstaan. Als hij erachter komt wie ook maar weer achter de transactie van het huis zit, laat hij dit meteen aan Carlos weten. Carlos op zijn beurt belt Regina met dit nieuws, maar zij bevindt zich al bij deze man. Ze is namelijk bij haar opa….

Gewaagd einde
Het is toch wel jammer dat Darkness nogal wat te wensen overlaat bij het uitleggen van het mysterie rond het huis. Je hebt voor grote lijnen wel een idee van wat er nou gebeurd is, maar het waarom blijft een groot raadsel. En daar hadden ze in de film best meer op in mogen gaan. Daarentegen maakt het einde een hoop goed, Balagueró durft tegen de standaard in te gaan met het open einde. Bravo!

Anna Paquin
De heren filmliefhebbers kunnen hun geluk niet op. Niet alleen speelt deze aantrekkelijke actrice in ‘Darkness’, maar is ze ook deze maanden in de bios als een van de X-Men te bewonderen. Dat ze kan acteren heeft ze lang geleden in ‘The Piano’ al laten zien, en gelukkig heeft ze dit verder weten te ontwikkelen. Het zou echter wel eens interessant zijn om haar weer eens in een wat meer uitdagender rol te zien spelen. In ‘Darkness’ kan ze met haar talent weinig kanten op en hoeft ze niet alles uit de kast te halen. Ze zet haar rol professioneel neer, zoals het hoort.

Conclusie
Het is jammer dat in ‘Darkness’ de plot van het huis in de film niet voldoende wordt uitgediept. Dit had de kijkers tenminste een tevreden gevoel kunnen geven, en zeker diegenen die een open einde niet kunnen waarderen. De film schiet gewoon te kort, en dat maakt het niet meer dan een middenmoter in het genre.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*