Around the Bend

Ruim tien jaar geleden schreef scenarist Jordan Roberts het script voor een toneelstuk over een dochter die ineens bezoek krijgt van haar vader die ze jaren niet heeft gezien. Een script dat gaat over Roberts’ eigen ervaringen met een voor hem onbekende vader. Toen hij het script liet lezen aan producent Julie Kirkham was zij razend enthousiast en haalde hem over het script aan te passen en te verfilmen. In 2003 begon hij aan zijn regiedebuut Around the Bend.

Opa Henry
Toen Jason Lair (Lucas) een jong jongetje was, werd hij door zijn verslaafde vader in de steek gelaten. Zijn moeder was al eerder door een auto-ongeluk om het leven gekomen en, na het vertrek van zijn vader, waren er geen ouders meer om hem op te voeden. Gelukkig was de vader van Jason’s vader, Henry (Caine), bereid om in zijn drukke schema als archeoloog tijd vrij te maken voor de opvoeding van zijn kleinzoon. Inmiddels is Jason een volwassen man en medewerker bij een bank. Hij is net van zijn vrouw gescheiden en heeft de zorg voor hun zesjarige zoontje Zach (Bobo) op zich genomen. Daarnaast zorgt Jason ook nog voor opa Henry, die inmiddels oud en niet al te sterk meer is. Henry weet dat hij spoedig zal overlijden en probeert zijn klein- en achterkleinzoon daar op voor te bereiden door hen allerlei verhalen te vertellen over de begrafenisrituelen van de Indianen. Als oud-archeoloog is Henry enorm geïnteresseerd in al deze rituelen en het staat dan ook vast dat hij na zijn dood ritueel begraven moet worden.

Het plan
Voordat het echter zover is, wil Henry graag zijn zoon (Jason’s vader) nog een keer zien. Om onverklaarbare redenen staat zijn zoon Turner (Walken) ineens voor de deur. En hoewel Jason minder blij is zijn vader te zien, is Henry dolgelukkig en besluit dat het tijd is voor de vier generaties om chique te dineren. Een chique etentje betekent voor Henry een emmer kippenpootjes bij de Kentucky Fried Chicken, maar de feestsfeer is er voor hem niet minder om. Tussen Jason en Turner hangt echter een grote onweerswolk die er niet kleiner op dreigt te worden. Henry ziet dat Turner het moeilijk heeft en vindt, in navolging van de Indianenstammen, dat de rest van de familie hem moet steunen. Probleem is alleen, dat kleinzoon Jason hiertoe niet bereid is. Daarom bedenkt de oude Henry vlak voor zijn overlijden een plan dat de familie dichter bij elkaar moet brengen. Een plan waarbij nog één opgraving gedaan moet worden. Het plan is af, Henry overlijdt en de uitvoering kan beginnen.

Niet echt interessant
Na meer dan tien jaar van aanpassingen en wijzigingen was er van het originele toneelstuk weinig meer over. Wel was er een filmscript dat, volgens de makers, niet binnen een bepaald genre te plaatsen is (het is een mix van drama en komedie) en waarvoor drie topacteurs hun medewerking toezeiden. Een interessante film, zou je zeggen. Dat valt echter een beetje tegen. Het verhaal van Around the Bend is best aardig, het acteerwerk erg goed en er valt absoluut goed naar de film te kijken. Heel interessant wordt de film echter nergens. Around the Bend kabbelt vijf kwartier rustig voort, zonder dat er een bepaalde spanning wordt opgebouwd, en dan is de film afgelopen. Dit is te verklaren doordat schrijver/regisseur Roberts graag een realistisch verhaal wilde vertellen. In dat opzicht is de film zeker geslaagd. Het is alleen jammer dat de realiteit lang niet altijd even interessant en spannend is en dat is helaas overgedragen op de film.

Europa
Around the Bend is het regiedebuut van Jordan Roberts en wat dat betreft heeft hij het helemaal niet slecht gedaan. Het is alleen jammer dat de makers zo verrukt zijn over het idee dat deze film binnen geen enkel genre zou passen en dat het verhaal zo uniek is. Zij vinden de film echt een beetje Europees en lijken daar enorm trots op te zijn. Natuurlijk is dit best interessant in een door Hollywood gedomineerde filmwereld. In Europa zal men dit echter een stuk minder bijzonder vinden. Wij hebben hier namelijk al genoeg onafhankelijke, echte Europese producties en een film waarin twee gerenommeerde Hollywoodsterren (Caine en Walken) ‘Europees’ gaan lopen doen terwijl ze omgeven worden door onsubtiele sluikreclame (zoek de drie grote merknamen) gaat er bij de Europese kijker wellicht wat minder gemakkelijk in. De doelstelling en het idee van de film zijn absoluut de moeite waard, de uitvoering is wat mij betreft minder geschikt voor de Europese markt.

Conclusie
Het verhaal van Around the Bend is zeker de moeite waard, het acteerwerk is erg goed en de beelden zien er mooi uit. Toch is de film niet echt interessant. Er wordt nauwelijks spanning opgebouwd, wat ervoor zorgt dat de film een beetje voort kabbelt en na vijf kwartier gewoon voorbij is. De makers van Around the Bend gaan er prat op dat deze film binnen geen enkel genre te plaatsen is en daardoor een beetje Europees overkomt. Voor de Europese kijker is dit echter lastig te rijmen met de grote Hollywood namen en de zeer onsubtiele reclame in de film. Houd je van rustige films dan is Around the Bend wel de moeite. De film is echter meer bestemd voor de Amerikaanse markt dan de Europese en voor ons dus niet echt heel bijzonder te noemen.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*