Ash Wednesday

Wanneer Sean Sulivan (Elijah Wood) voorkomt dat zijn oudere broer Francis (Edward Burns) wordt geliquideerd door de maffia, komt hij zelf op de zwarte lijst terecht. Sean moet van het toneel verdwijnen voor hij zelf vermoord wordt en om dat voor elkaar te krijgen wordt zijn moord in scène gezet. Hij vlucht naar Texas en laat zijn vrouw in rouw achter. Na drie jaar is hij het zat en komt terug naar Manhattan. Wanneer men vermoedens krijgt dat hij nog steeds in leven is, zullen de moorden van Sean alsnog gewroken moeten worden.

Familiedrama’s en de Maffia
De terugkeer van Sean maakt veel gevoelens los. Maron (Platt), van wie hij de beide broers vermoord heeft, zint op wraak en wil bloed zien. Francis wringt zich in allerlei bochten om te voorkomen dat hem dat lukt. Sean op zijn beurt moet weer vertrekken, maar hij gaat nergens meer heen zonder zijn vrouw. En dat maakt de zaken alleen maar gecompliceerder. Zijn vrouw, die in de veronderstelling was dat hij dood was, is een relatie aangegaan met Francis, en daarover moet worden gezwegen. Ondertussen komen Maron en zijn mannetjes Sean steeds meer op het spoor. Als dat allemaal maar goed afloopt.

Mooie gefilmd en mooie muziek
Het verhaal is dan niet ijzersterk, de aankleding van de film daarentegen is erg goed. Het lijkt alsof er een soort gele gloed over de film zit die een grimmige, sobere sfeer weergeeft. Dit ondersteunt door de integere edoch dramatische muziek, maakt ‘Ash Wednesday’ zeker de moeite waard om naar te kijken (zelfs met je ogen dicht). Het blijft knap hoe men door de manier van filmen en de muziek de sfeer ontzettend goed wordt neergezet. Het gaat om een maffiabuurt en daar horen geen felle kleuren en toeters en bellen, en dat beseffen de filmers zich maar al te goed.

De film na…
Het is altijd moeilijk voor een acteur om na een enorme productie opnieuw in een film te schitteren. Elijah Wood heeft er dan ook goed aan gedaan te kiezen voor een grote bijrol in een niet al te grote productie. De verwachtingen liggen dan minder hoog, en waarom zou je jezelf onnodig onder druk zetten. En daarbij, in kleinere producties voorkom je vaak dat je in een bepaalde rollen blijft vervallen. Kleinere producties bieden vaak de mogelijkheid tot interessantere rollen, en meer uiteenlopende rollen. Goede keuze van Elijah Wood die meer kan dan hobbit zijn (maar dat wisten we toch eigenlijk al wel).

Conclusie
Hoewel het verhaal niet ijzersterk is weet het hier en daar te verrassen. En zoals ook al eerder gezegd, de manier waarop er gefilmd is en de keuze van de muziek geven de sfeer van de film uitmuntend neer. Een finesse die film beter dan gemiddeld maakt. Edward Burns heeft laten zien dat hij een aardig staaltje kan regisseren.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*