The Aviator

Howard Hughes (1905 – 1976) was één van Amerika’s bekendste vliegtuigpioniers, had een wilde levensstijl vol met vrouwen en de glitter en glamour van Hollywood, maar was ook een eenzame man met een tomeloze smetvrees. Geen wonder dat zijn levensgeschiedenis tot de verbeelding spreekt en geen wonder dat Hollywood in de vorm van Martin Scorsese dit verhaal heeft vertaald naar het witte doek; een film die maar liefst vijf Oscars in de wacht sleepte.

Vlieg er eens uit
Als klein jongetje neemt Howard Hughes zich al voor om de snelste vliegtuigen ter wereld te bouwen en de mooiste films aller tijden te realiseren. Als erfgenaam van een rijke zakenman uit Houston, Texas, bezit Hughes (DiCaprio) na het overlijden van zijn ouders over voldoende geld om zijn dromen werkelijkheid te maken. Hij vertrekt naar Hollywood waar hij zich in de filmwereld stort. In de schaduw van de grote productiemaatschappijen als MGM en Warner lukt het Hughes om met zijn eigen geld de film Hell’s Angels op te nemen. De film gaat over de heldendaden die de Amerikanen met hun vliegtuigen hebben verricht tijdens de eerste Wereld Oorlog en is pas na drie jaar en twee miljoen dollar af. Tegen alle verwachtingen in, sluit het publiek Hughes in de armen en is helemaal weg van zijn film en van de man zelf.

Na hoogmoed…
Op dit moment lijkt alles mogelijk in Hughes’ wereld en de ene na de andere mooie actrice dient zich aan. Eerst is er de mooie blonde Jean Harlow (een rolletje van zangeres Gwen Stefani) en vervolgens de wereldberoemde Katharine Hepburn (Blanchett). Tijdens zijn relatie met Katharine begint Hughes echter steeds merkwaardigere trekjes te vertonen. Hij lijkt dingen soms niet te horen, herhaalt zichzelf af en toe en laat zaken altijd voor gaan. Geen wonder dat Katharine het op een gegeven moment met hem heeft gehad en besluit te vertrekken. Trots als hij is, geeft Hughes niet toe aan zijn verdriet en stort zich vol op een nieuw project: het bouwen van een razendsnel vliegtuig voor de luchtmacht. Als hij met dit vliegtuig tijdens de eerste vlucht neerstort, lijkt er een abrupt einde te komen aan zijn carrière.

Oscars te over
The Aviator werd bekroond met vijf Oscars en dat is zeker niet onterecht. Scorsese vertelt het levensverhaal van Hughes in een tamelijk rustig tempo (de film duurt maar liefst twee uur en drie kwartier), maar weet de aandacht van de kijker goed vast te houden door een afwisseling van actiemomenten en meer ingetogen scènes. Op deze manier krijg je als kijker een helder beeld van het uiterst gevarieerde en zeer merkwaardige leven van Howard Hughes. Opmerkelijk is het dat Scorsese het leven van Hughes lijkt te observeren zonder in deze film zelf conclusies te trekken. Je ziet hem in zijn hoogtijdagen, maar ook enkele van zijn psychologische dieptepunten. Wat de reden is voor deze inzinkingen zul je echter zelf moeten uitdokteren. Scorsese geeft maar weinig aanwijzingen en op een duidelijk oorzaak wordt niet diep ingegaan. Hierdoor vervalt de film niet in speculaties, maar het resulteert wel in een verhaal dat niet helemaal af lijkt te zijn.

Iedereen wil wel
Leonardo DiCaprio die vroeger toch vooral als Hollywood hunk werd gezien, laat in The Aviator wederom zien dat hij prima kan acteren. Vooral de overgang van de jonge, zorgeloze luchtvaartpionier naar de oudere, maar nog steeds vechtlustige Hughes ziet er fantastisch uit. De overgang is even subtiel als opmerkelijk te noemen. Daarnaast kon DiCaprio rekenen op de steun van tegenspeelsters als Cate Blanchett, die een uiterst pittige Hepburn neerzet, en Kate Beckinsale, die als Ava Gardner precies weet wat ze wil. Overigens waren er ook genoeg mensen in Hollywood te vinden die graag een bijrol in The Aviator wilden spelen. Zo zien we Gwen Stefani en Jude Law even voorbijkomen en duikt ook Ian Holm (Bilbo uit The Lord of the Rings) nog even op.

De extraatjes
De besproken Special Edition van The Aviator zit in een mooie metaalachtige box en bevat twee schijfjes. Op de eerste staat de film en op de tweede vinden we een aantal extra’s. Nu is de inhoud van deze tweede disc nogal teleurstellend. Alleen de documentaire (van het Amerikaanse History Channel) is eigenlijk de moeite waard. Hierin wordt aan de hand van authentieke beelden het leven van de echte Howard Hughes vertelt en ontdek je hoe populair de man was toen mensen na zijn dood massaal testamenten begonnen te vervalsen. Behind the Scenes laat niet meer zien dan een aantal achter elkaar geplakte beelden van de b-roll die tijdens de opnames heeft meegedraaid, de Liner Notes zijn dertien pagina’s achtergrondinformatie in een veel te klein lettertype. Ook staan er interviews met vrijwel de gehele cast op de schijf. Helaas zijn dit allemaal losse beelden die op een lullige manier achter elkaar zijn geplakt. Het meest gênante op deze disc is echter het schaamteloze reclamefilmpje van Max Factor waarin een of andere make-up troela (oké, het is de chief make-up artist) uitlegt hoe ze iedereen heeft geschminkt. Wel is het geinig dat je met behulp van het programma Magix je eigen Aviator-trailor kunt maken (op de pc).

Conclusie
The Aviator is een erg goede film waarin Martin Scorsese op een mooie manier het bijzondere leven van Howard Hughes uiteenzet. Als kijker moet je wel over wat zitvlees beschikken, want Scorsese wil je ruim twee en een half uur in je stoel houden. Het acteerwerk van de hoofdrolspelers is absoluut de moeite waard en geeft je een redelijk realistisch beeld van de manier waarop Hughes’ leven er uit had kunnen zien. Hoe zit het nu met deze speciale uitgave? Nou, als je voor het mooie doosje gaat, dan zit je goed. Ga je voor de extra’s, dan kom je van een koude kermis thuis. Alleen de documentaire over Hughes’ leven is de moeite. De rest valt helaas een beetje tegen.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*