Bad Boys II

Bad Boys, Bad Boys whatcha gonna do? Met deze slogan, geript van het bekende liedje, veroverden twee brutale jonge acteurs de bioscopen over de hele wereld. Will Smith was vooral bekend als the Fresh Prince of Bell-Air, en Martin Lawrence had wat ervaring in diverse bijrolletjes. In Bad Boys gaven zij succesvol gestalte aan detectives Mike en Marcus van de Miami Police. Met opnieuw ‘big budget’ regisseur Michael Bay achter het roer doen ze het trucje nog eens dunnetjes over.

Buddy movie
Marcus en Mike proberen deze keer iets te doen aan de toestroom van XTC uit (jawel) Amsterdam. Mike (Will Smith) gaat echter nogal met de botte bijl te werk, en Marcus (Martin Lawrence) ziet het werk met zijn partner niet zitten. Hij is het meer dan zat en overweegt zich over te laten plaatsen. Marcus is door Mike net iets te vaak in een vuurgevecht terechtgekomen en wil ook aan zijn gezin denken. Mike heeft ondertussen een scharrel, en dat is niemand minder dan Sydney, de zus van Marcus. Deze dame werkt bij de drugsbestrijding en blijkt uiteraard geheel toevallig met dezelfde zaak bezig te zijn. Hun tegenstander blijkt de behoorlijk gewelddadige Tapia te zijn, en deze psycho kijkt niet op een lijk meer of minder.

Rechts populisme
Bad Boys begint goed, en lijkt voor een veilige opzet te gaan. Enigszins laconiek verstoren de twee helden een bijeenkomst van de KKK en beginnen treiterig hun ‘Bad Boys’ liedje te zingen. Stoere opmerkingen, flinke acties en oude jongens krentenbrood. Al snel verandert dat beeld radicaal. Michael Bay heeft duidelijk een zwartgallig randje aan de film willen plakken, alsmede wat rechts-populistische maatschappijkritiek. Vooral van dat laatste hebben we voorbeelden te over in deze film, dus ga er maar eens lekker voor zitten.

Onrecht volgens Michael Bay
In de film zien we hoe de vuige Nederlanders in samenwerking met Cubanen zonder moeite kilo’s dodelijke XTC het land binnen smokkelen. Direct zien we in een club hoe een jongen een overdosis krijgt van één van de pilletjes, hij wordt stervende gedumpt in een steegje. Vervolgens zien we voortdurend dat misdadigers hun rechten zodanig goed kennen dat het de politie erg moeilijk wordt gemaakt om het recht te laten zegevieren. Vooral megamisdadiger Tapia wordt zodanig goed beschermt dat hij na elke arrestatie via de rechtbank vrijspraak weet af te dwingen, alsmede enkele miljoenen schadevergoeding en het ontslag van de arme agenten. Kennelijk wilden Bay en de scenaristen de in hun ogen belachelijke bescherming van misdadigers eens flink aan de kaak stellen, maar ze doen dit op de bekende, weinig subtiele, manier. Verder vind Bay het ook nodig om Cuba als een verdorven achtergebleven schurkenstaat af te beelden, en laat hij in een autoachtervolging een sloppenwijk totaal met de grond gelijk maken. Maar zoals Mike en Marcus vergoelijken; er werden daar toch drugs gemaakt.

Wansmaak
En dan de zwartgallige rand, die kunnen we hier en daar ook gewoon smakeloos noemen. In eerste instantie gaat het nog wel. Marcus wordt in zijn kont geschoten, en dat biedt natuurlijk soelaas voor een behoorlijke hoop kontgrappen. Vervolgens hebben de twee een gesprek over de pijn in Marcus kont, maar dit gesprek wordt gefilmd en in een videozaak per ongeluk via diverse TV’s aan de klanten getoond. Natuurlijk lijkt het gesprek voor deze klanten meer over anale seks te gaan, en wordt het duo voor homo’s uitgemaakt. En dan gaat het van kwaad tot erger. Tijdens een autoachtervolging wordt een lijkenwagen gebruikt. De lijken stuiteren op straat, en daar word gewoon overheen gereden. De boeven bezitten een begrafenisonderneming, en gebruiken de lijken en kisten om drugs en drugsgeld te vervoeren. Door in de lijken te graaien weten Marcus en Mike de waarheid aan het ligt te brengen. Verder zien we een overkill aan onnodige en belachelijke ontploffingen, exploderende hoofden en nog exploderende andere lichaamsdelen

Waarom Martin Lawrence?
Houd ik dan nog niet op met klagen? Sorry, maar het antwoord is nog even nee. Kan iemand me namelijk eens uitleggen waarom Martin Lawrence nog dergelijke filmrollen weet binnen te halen? Zijn laatste zes films kregen allemaal verschrikkelijke kritieken, en waren nog te lullig om op video te huren. Meestal wordt hij ook nog eens gedragen door mensen als Tim Robbins, Will Smith of Eddie Murphy. Zijn act bestaat uit een brutale grote bek, en daar zijn mensen als Smith, Murphy, Chris Rock, Chris Tucker echt beter in. Er is dan ook geen enkele reden om te rechtvaardigen dat dit mannetje voor Bad Boys II meer dan twintig miljoen dollar mag vangen.

Conclusie
Het grootste minpunt van de film is echter de speelduur. Deze is bijna twee en een half uur, en dat is voor een actiekomedie toch zeker drie kwartier te veel. Film uit dit genre eindigen meestal in een grande finale, en deze lijkt in de film een keer of vier te worden ingezet, om vervolgens volkomen onnodig te worden afgeblazen. Zo weet men de film ontzettend lang te rekken, zonder dat er echt iets interessants gebeurt. Bad Boys II wordt hierdoor een wel hele taaie zit, en dit is in schril contrast met het luchtige koekje dat Jerry Bruckheimer en Michael Bay doorgaans voor ons neer weten te zetten. Door de enorme media-aandacht zal de film het weer behoorlijk goed gaan doen, maar Michael Bay laat met Bad Boys II meer dan ooit zien dat hij een zeer matig filmmaker is. Absolute tijdsverspilling.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*