Enduring Love

Als het op sneakfilms aankomt ben ik niet heel kritisch. Ik wil op mijn traditionele dinsdagavond filmavond vooral iets wat me een beetje in het verhaal weet te betrekken. Als je 10 films bij de sneak ziet krijg je meestal 2 grote titels, 2 kleinere films met bekende acteurs, 3 ‘gewone’ tussendoorfilms, 2 slechte producties en 1 film waarvan je je afvraagt of die überhaupt voor de bioscoop bedoeld is. In zo’n geval voel je je vaak een beetje bekocht.

Bioscoop?
Enduring Love is zo’n film uit de laatste categorie. De film is voor niet al te veel geld gemaakt, heeft een paar relatief bekende Britse acteurs, en doet qua productie erg veel denken aan de zomeravondfilms van de NOS. Nog niet zo lang geleden zag ik van de zelfde producenten ‘Stage Beauty’ in de sneak, en twee weken later was diezelfde film al te zien op de BBC. In dat geval heb je niet echt het gevoel dat je voor je geld een sneakpreview van een bioscoopfilm hebt gehad. Na het zien van Enduring Love bekroop mij hetzelfde gevoel.

Ballonvaart
Joe en Claire zien tijdens een picknick op het Britse platteland toe hoe een luchtballon problemen heeft bij de landing. Joe en enkele anderen proberen te helpen, maar hierbij komt één van de hulpverleners om het leven. Joe worstelt met schuldgevoelens omdat hij denkt dat de tragedie voorkomen had kunnen worden. Één van de andere mannen die die dag aanwezig waren, zoekt contact met Joe. Joe heeft geen behoefte aan contact, maar de man, Jed, blijkt een volhouder. Al snel begint Jed stalkerachtige trekjes te vertonen en brengt hij Joe op de rand van waanzin. Dit heeft gevolgen voor de relatie van Joe en Claire, deze komt onder flinke spanning te staan.

Halfbakken
Als u mijn samenvatting van het plot leest, dan kan het zijn dat u er maar weinig chocola van kan maken. En dat is precies het probleem. De film herbergt veel aspecten die allemaal in anderhalf uur aan bod schijnen te moeten komen, en daardoor maar half-half worden uitgewerkt. Eerst lijkt het een film over het verwerken van leed te worden, vervolgens een film over wat nou precies liefde is, een vleugje stalker, een snufje psychologisch drama, en vervolgens kwam men in tijdnood. De meeste karakters worden hierdoor maar halfbakken geïntroduceerd.

Irritante Claire
De film heeft een vaart waar zelfs een slak zijn neus nog voor op zou halen. Het duurt maar en het duurt maar, en al die verloren tijd had veel beter gebruikt kunnen worden. Zo is het mij volkomen onduidelijk waarom de vrouw van Joe zo moeilijk doet. Haar man heeft net een traumatische ervaring achter de rug, krijgt als bonus een maffe stalker achter zich aan, en het enige wat zij te melden heeft is een zuchtende opmerking dat ze het druk heeft, en dat hij hulp moet zoeken. Het gebrek aan begrip van Claires kant wordt gaanderweg steeds stuitender, helemaal als de stalker zich aan haar voorstelt en zij na één gesprek zijn dubieuze verhaaltjes gelooft. HALLO! Wat voor vrouw gelooft nu een maffe slecht geklede en slecht geschoren mafkees eerder dan haar eigen vriend? Waarschijnlijk had men van te voren meer aandacht aan de afstand die tussen Joe en Claire is ontstaan moeten besteden. Nu komt Claire over als een ongelooflijk stomme trut. Des te irritanter is het daarom dat Joe tegen het einde ook nog toegeeft dat hij de relatie verpest heeft. Een mooi voorbeeld van een slecht uitgewerkt verhaal.

Conclusie
Ik denk dat ik duidelijk ben geweest, Enduring Love is voornamelijk enduring. De regie had wat mij betreft best nog even wat extra scènes mogen schieten en een paar scènes met emotioneel gereutel kunnen schrappen om een duidelijker en vlotter verhaal te vertellen. Nu zijn de beweegredenen van de de personages zo abstract dat je eigenlijk geen enkele connectie met hen voelt. En juist voor een psychologisch drama lijkt me dat eigenlijk best van belang. Ik voelde me na het zien van deze film eigenlijk vooral heel erg bekocht omdat deze film nagenoeg niet bioscoopwaardig is. Een zondagavond op de VPRO, en dan het liefst na twaalf uur, is een beter moment om deze film tegen te komen. Overigens zou ik dan de TV uitzetten en lekker naar bed gaan.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*