Back in the Day

Back in the Day is een typische ‘gangsta’ film met Ja Rule in één van de hoofdrollen. Nou kan Ja Rule beter zingen dan hij kan acteren, en weer vele malen beter rappen dan zingen. De vraag is dan ook: ‘Is this shit goin’ down?’

Bad side
Reggie ‘Coop’ Cooper (Ja Rule) is opgegroeid in de getto’s maar na een drive-by shooting onder de hoede van zijn vader gekomen. Die heeft er alles aan gedaan om hem uit de klauwen van de ‘gangs’ te houden en hem een echt leven te geven. Als een oude vriend (J-Bone (Ving Rhames)) uit de gevangenis komt en per toeval in contact komt met Coop ziet pa de problemen al opdoemen. Deze barsten helemaal los als de vader van Coop wordt doodgeschoten onder de ogen van Coop. Helaas kan deze de dader niet goed bekijken en heeft dus geen aanknopingspunt. Gelukkig bied J-Bone hulp aan en wordt Coop langzaam de wereld van de gangs binnengetrokken. Keerpunt komt als Coop een priester moet doodschieten.

Good side
Nadat Coop de priester heeft vermoord beginnen de twijfels bij hem toe te slaan. Tegen de orders van J-Bone in gaat hij toch naar de wake van de priester alwaar hij kennis maakt met de dochter. Natuurlijk springt er een vonk over en de twee krijgen een relatie. Mede hierdoor ziet Coop in dat hij op de verkeerde weg zit en zijn leven anders zal moeten inrichten. Maar zijn daad knaagt aan zijn geweten en de twijfel over hoe dit te vertellen aan zijn vriendinnetje slaan toe. Problemen worden alleen maar groter als ook de politie zich ermee gaat bemoeien.

Matig, matig, matig.
Het verhaal is alles behalve wereldschokkend. De grove lijnen zijn redelijk makkelijk te voorspellen en er zitten een aantal onduidelijkheden in. Daarnaast is het acteerwerk ook niet bijster briljant. Voor een persoon als Ja Rule is het niveau aardig en good old Ving is aardig op dreef, maar geen van beide kan de film echt naar een hoger niveau tillen. Tenslotte is de sfeer en dan met name de muziek ook vrij matig. Ik had wel wat meer knallende gangstarap van Ja Rule himself verwacht, maar helaas. Het is een soort van Romeo en Julliet verhaaltje geworden doorspekt met coole taal, wat voor mij niet echt werkt.

Conclusie
Concluderend kan worden gezegd dat Back in the Day niet echt een bijzondere film is. Het is zeker geen keiharde film zoals de hoes doet geloven, maar eerder een gangsterversie van Romeo en Julliet. Geen van de acteurs kan de film redden met goed acteerwerk en ook de muziek is niet opzwepend genoeg om je de gehele tijd te vermaken. Mijn advies: er zijn betere films te huur, kijk die eerst.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*