Close Encounters of the Third Kind

In het boekje dat bij deze special edition van Close Encounters of the Third Kind wordt ons uitgelegd wat zo’n close encounter nou inhoud. Er zijn drie categorieĆ«n. Een ontmoeting volgens de eerste categorie is een waarneming op korte afstand. De tweede categorie staat voor waarnemingen waarvan tastbaar bewijs wordt gevonden, zoals landingssporen. Een ontmoeting van de derde categorie houdt in dat er leven wordt waargenomen dat bij de gespotte UFO hoort en dat er zelfs lichamelijk contact wordt gemaakt. En om deze laatste categorie draait het in deze film. Nu maar hopen dat deze aliens geen kwaad in de zin hebben.

Close Encounters
Roy Neary (Dreyfuss) zit op een avond in zijn auto en wordt verrast door het verschijnen van vreemde lichten in de lucht. Hij rijdt achter deze UFO’s aan en ze verdwijnen uiteindelijk even plots als ze verdwenen zijn. Ondertussen wordt de zoon van Jillian Guiler (Dillon) ontvoerd na een bezoek van de UFO’s aan haar huis. Haar zoon wordt meegelokt door bepaalde tonen die uit het ruimteschip komen. Roy Neary raakt geobsedeerd door dit fenomeen en zoekt bewijs van wat er is gebeurt. Deze obsessie gaat ten koste van zijn familie. Jillian Guiler wil alleen maar haar zoon terugvinden. Beide komen in contact met elkaar en hebben allebei visioenen van waar deze UFO’s over een tijdje zullen gaan landen. Daarnaast is de overheid, die ook lucht van de verschijningen heeft gekregen, bezig contact te leggen met deze buitenaardsen. De vraag die rest is of het hier gaat om vriendelijke of vijandige buitenaardse wezens.

Lef
De kracht van Close Encounters of the Third Kind ligt wat mij betreft in het mysterie rondom de verschijningen. Wat betekenen de vaste tonen die de ruimteschepen laten horen. Is het een vorm van communicatie? Er worden mensen door deze ruimteschepen meegenomen, maar gebeurt er met hen? Worden zij goed of slecht behandeld? Wat brengt deze UFO’s Ć¼berhaupt naar aarde? Zijn ze vijandig of vriendelijk? Tal van vragen komen gedurende de film naar boven. Sommige zullen beantwoord worden met andere vragen blijf je in het ongewisse. Spielberg heeft in ieder geval lef getoond door met zijn film een onverwachte kant op te gaan en het einde heeft misschien nog wel meer vragen dan antwoorden opgeleverd.

Collector’s Edition
Special uitgaves van dvd’s vallen vaak vies tegen. Het bonusmateriaal bestaat uit niet veel meer dan commentaar van de regisseur en wat trailers van de film. De speciale collector’s editions waar Sony mee komt, zitten niet alleen in een mooie hoes verpakt, maar zijn het geld zeker waard. Naast interessant bonusmateriaal zoals de documentaires die aan deze editie zijn toegevoegd, zitten er ook leuke extra’s bij. Dit keer een boekje met achtergrond informatie en een setje exclusieve foto’s. Altijd leuk om of te bewaren in het plastic of mooi in te lijsten.

Conclusie
Close Encounters of the Third Kind is na zijn verschijning terecht een klassieker geworden. Het verhaal is origineel en Spielberg heeft lef getoond door niet alle vragen te willen beantwoorden. Het sentiment blijft binnen proporties en dat kan tegenwoordig niet meer van zijn films gezegd worden. Close Encounters is misschien tegenwoordig niet meer zo spannend als vroeger, maar de kwaliteit van de film gaat gelukkig niet achteruit. Het is film die je eigenlijk een keer gezien moet hebben en daarnaast is deze Collector’s Edition voor de filmfanaten zeer de moeite waard.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*