Basic

Negen jaar na hun fantastische samenwerking in Quentin Tarantino’s Pulp Fiction zijn Samuel L. Jackson en John Travolta terug in Basic. Kunnen ze met deze nieuwe film van John McTiernan, de regisseur van Die Hard, Thomas Crown Affair en The Hunt for Red October, dezelfde hoogte bereiken als toen?

In een notendop
Tijdens een oefening in de jungles van Panama van een militaire Ranger eenheid blijken er vreselijke dingen gebeurd te zijn. Van de groep, die eerst zes manschappen telde, komen er maar twee terug en ook de satanische groepsleider Sergeant West (Jackson) wordt vermist. Al snel wordt er aan een samenzwering gedacht en Dubar , één van de overlevenden (Brian Van Holt uit Black Hawk Down) wil zijn verhaal alleen maar kwijt aan een ex-Ranger. Zo wordt DEA-agent Tom Hardy (Travolta) opgeroepen en samen met kapitein Osborne (Connie Nielsen, uit Gladiator) probeert hij achter de waarheid te komen en komt zo tot onverwachte ontdekkingen.

Een goed begin…
Het begin van Basic is geweldig. Je valt rechtstreeks in de actie en wordt meegesleurd in de spanning wanneer je ziet dat maar twee van de zes manschappen strompelend uit de jungle komen. Travolta wordt geïntroduceerd en al gauw voel je als kijker dat er het een en ander niet klopt aan het verhaal dat de overlevenden vertellen. Met name door het camerawerk dat je constant geconcentreerd houdt op de actie en dichtbij de personages blijft, voel je je al gauw betrokken bij het verhaal. Ook de humor geeft alles wat kleur en de afstandelijke verhouding tussen Hardy en Osborne lijkt realistisch (ondanks de wat teleurstellende acteerprestaties van Nielsen).

Omslag
Maar dit verandert zo’n 40 minuten na het begin van de film. Het verhaal wordt nogal moeilijk te volgen. Het plot begint over te lopen met plotwendingen en je merkt dat je moeilijk bij het verhaal kan blijven. Dit komt met name doordat het groepje militairen te slecht worden geïntroduceerd in het verhaal en dus zijn veel conversaties moeilijk te volgen (“Mueller wasn’t there, Nunez was. But then Castro came in and saw Vilmer which made Pike realize what Dunbar had done!”). Dit haalt de kijker snel uit de film en de afstand wordt daarna alleen maar groter doordat het verhaal door en door plotwendingen naar je blijft gooien. Het is allemaal een beetje onrealistisch en onnodig. Zonder deze plotwendingen hadden we een basic film gehad, maar wel een film die goed te volgen en best vermakelijk zou zijn. Bovendien ligt de snelheid van de film te hoog voor zijn eigen bestwil en kijk je dan naar de korte speelduur (95 minuten) dan ga je je afvragen waarom McTiernan de film niet wat extra uitleggende scènes had gegeven die het verhaal makkelijker te volgen zou maken.

Conclusie
Het probleem bij Basic is dat het zichzelf een beetje de grond in werkt. Samuel L. Jackson blinkt uit in zijn (veel te korte) rol als West, Travolta’s acteerprestaties zijn meer dan goed maar het karakter dat hij speelt (een ex-millitair die de hele tijd achter de ladies aanzit) past niet meer zo goed bij hem. Misschien was een andere casting hier beter geweest want ook Pulp Fictionfans hoeven de film niet te zien uit nostalgische redenen want beide topacteurs komen bijna niet met elkaar in beeld. Het verhaal is té moeilijk en wil té graag de kijker shockeren. De film is op zich niet ontzettend slecht maar we hadden zoveel meer verwacht. Het is allemaal erg jammer en het had zoveel beter gekund maar dat neemt toch niet weg dat Basic wel een aardige film is die je een keer kunt huren als hij uit de dagfilmsectie is weggehaald.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*