A Streetcar Named Desire (1951)

Wie zich een beetje verdiept in de Amerikaanse literatuur zal al gauw tegen de naam Tennessee Williams aanlopen. Ondanks dat hij ook romans en gedichten schreef, werd deze man het meest bekend door zijn toneelstukken. De meest bekende hiervan is nog steeds: A Streetcar Named Desire. Nadat het stuk op Broadway is verschenen kon een film niet uitblijven. Marlon Brando die het stuk al op Broadway speelde, mocht ook in de film als Stanley Kowalski ten tonele verschijnen. Zijn tegenspeelster in de film is Gone With the Wind’s actrice Vivien Leigh.

Verleiding, deceptie en bedrog
Blanche DuBois (Leigh) arriveert in New Orleans om tijdelijk bij haar zus Stella Kowalski (Hunter) te verblijven. Het huis waar ze zijn opgegroeid heeft Blanche vanwege torenhoge schulden moeten verkopen en er is geen rooie cent meer over. Althans, volgens het verhaal van Blanche. Dat verhaal wordt niet door Stan (Brando), Stella’s man, geloofd. Hij duikt in het verleden van Blanche en komt allerlei onduidelijkheden tegen. Blanche is een zenuwinzinking nabij en de druk die Stan op haar legt om de waarheid boven tafel te krijgen, lijkt zijn tol te eisen. Om nog maar te zwijgen over de seksuele spanning die in huize Kowalski heerst.

Legendarische Blanche
Blanche DuBois is één van de meest legendarische figuren uit de toneelwereld. Dit complexe personage heeft zoveel verschillende lagen dat ze altijd ondoorgrondelijk zal blijven. Het personage zit vol contrasten. Zo heet ze Blanche (wit) en wil ze alleen ‘s avonds, in het donker, de straat op. In huis zoekt ze steeds de donkere ruimtes en schaduw op. Wil ze het licht in de duisternis zijn? Of is het juist die duisternis die haar gek maakt? Ze heeft een haat-liefde relatie met Stan. Er is seksuele spanning en aantrekkingskracht, maar er is afschuw voor zijn eenvoudige afkomst. Dit lastige en ietwat neurotische personage wordt knap door Vivien Leigh op het witte doek afgebeeld. Blanche DuBois is iemand die je niet snel zal vergeten. Net zo min als Marlon Brando als Stanley Kowalski

Brando
Wanneer men het over deze verfilming van A Streetcar Named Desire heeft, valt de naam Marlon Brando vrijwel meteen. Zijn naam is sterker aan deze rolprent blijven hangen dan die van Vivien Leigh. Waarom? Omdat Brando natuurlijk een zeer aantrekkelijke man was in die tijd en een zeer gedurfde rol durfde neer te zetten als Stanley Kowalski. Kowalski is namelijk ook een personage vol tegenstrijdigheden. Hij is een macho die alles zelf wil regelen, maar is vervolgens weer niet vies van een erfenisje van zijn vrouw Stella. Hij houdt van Stella, maar doet haar pijn. Het is niet eenvoudig om een man enige sympathie mee te geven als hij zijn vrouw slaat en haar zus ook al niet al te vriendelijk behandelt. Op de een of andere manier lukt het Brando wel om dat deze Kowalski mee te geven.

Conclusie
Dat Brando de film A Streetcar Named Desire wat extra’s meegeeft blijkt ook uit het bonusmateriaal. Er wordt veel aandacht aan deze man besteed en het is leuk om zijn screentest te bekijken. Ook de documentaires die wat extra achtergrond geven zijn een welkom aanvulling op deze Special Edition van A Streetcar Named Desire. Wie een echte filmliefhebber is, zal deze film allang een keer gezien hebben en anders is de film een aanrader. A Streetcar Named Desire is een ware klassieker en dan is te danken aan subliem spel van Marlon Brando en Vivien Leigh.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*