10 films voor de Kerstdagen

Kerst is voor velen een tijd van samenzijn, eten, cadeautjes, wellicht een religieuze ondertoon en bovenal vrede op aarde. Tijdens de kerst is het soms heerlijk om die ene all-time favoriete kerstfilm uit de kast te halen en lekker warm en behaaglijk je op de bank te nestelen. Maar smaken verschillen.  Daarom proberen we niet zomaar de 10 beste kerstfilms aan je voor te schotelen, we proberen ook nog eens verschillende doelgroepen van dienst te zijn.

It’s a Wonderful Life (1946)
De beslommeringen van George Bailey en zijn beschermengel Clarence zijn voor vele Amerikanen elke kerst weer vaste prik. George is gefrustreerd dat hij nooit zijn eigen dromen heeft kunnen najagen. Plichtsbesef en de steun voor anderen gingen altijd voor. Als het dan ook nog eens tegenzit wil hij uit het leven stappen. Aan zijn beschermengel Clarence de taak om George te doen inzien dat zijn leven meer waarde heeft dan hij zelf voor mogelijk heeft gehouden. Een heerlijke feelgood klassieker die je minstens een keer gezien moet hebben.

Miracle on 34th Street (1947)
Een thema als fantasie en warmte in tijden van groeiende commercialiteit en realisme is ook vandaag de dag nog uiterst relevant. Een lokaal winkelcentrum komt in de problemen als de acteur die de kerstman moet neerzetten stomdronken blijkt. Een aardige oude man wordt overgehaald de rol op zich te nemen. Zijn lust om het ware kerstgevoel over te brengen blijkt een regelrechte hit. Hij zorgt ook voor veel verwarring door te claimen de echte kerstman te zijn. Wie is deze vent eigenlijk? Is hij wellicht een gevaarlijke gek? Het gevoel dat wonderen mogelijk zijn en fantasie onmisbaar is past perfect bij kerstmis.

34street

Gremlins (1984)
Een kerstfilm hoeft niet alleen maar zoetsappig te zijn. Gremlins is een heerlijke horrorkomedie die de laatste jaren door het grote publiek een beetje uit het oog verloren is. Billy krijgt van zijn vader een vreemd wezentje genaamd Gizmo cadeau. De regels voor verzorging zijn simpel: hou het beestje weg bij fel licht, hij mag nooit nat worden en geef ‘m vooral geen eten na middernacht. Dit blijkt echter vrij lastig, en al snel levert dit spannende en kolderiek afschuwelijke taferelen op in een klein Amerikaans stadje dat net ondergedompeld is in kerstsfeer. De humor, de muziek en de vaart van de film maken dit ook vandaag de dag nog een aanrader.

Die Hard (1988)
Als John McClane (Bruce Willis) naar de kerstborrel van de Nakatomi corporatie reist weet hij nog niet dat hij een tamelijk heftige avond gaat meemaken. Terroristen gijzelen het hele gebouw en nemen iedereen gevangen. Iedereen? Nee, John weet via liftschachten en luchtkokers het vege lijf te redden en gaat de strijd aan. De feestelijke vooravond van kerst botst heerlijk met het brute geweld van Hans Grüber (Alan Rickman) en zijn mannen. Voeg daarbij de sneeuw en het afsluitende liedje (let it snow), en je hebt een onvermijdelijke en gewelddadige kersthit.

scrooged

Scrooged (1988)
Charles Dickens schreef natuurlijk het ultieme kerstverhaal met “A Christmas Carol”, en inmiddels bestaan er tientallen variaties. Ditmaal is Bill Murray een door carrière verzwolgen man die de warme dingen des levens aan zich voorbij laat gaan. Hij is een oppervlakkige hufter geworden, en deze kerst komen de geesten hem laten zien hoe zijn leven was, is en gaat zijn. Deze hilarische versie van het bekende verhaal heeft door de jaren heen een grote cultfollowing gekregen.

Home Alone (1990)
Ieder kind dat in de jaren ’80 en ’90 opgroeide heeft op zijn minst een keer naar Home Alone gekeken. Kleine Kevin wordt per abuis door zijn ouders alleen thuis gelaten. Niet alleen moet Kevin leren boodschappen doen en koken, ook krijgt hij te maken met twee volhardende (maar niet bijster snuggere) inbrekers die hun zinnen op het huis van Kevin hebben gezet. Regisseur Columbus schuwt het familiesentiment niet, en aan het eind blijkt dat liefde, vriendschap en kerstmis altijd overwinnen. De ouders van Kevin zijn overigens hardleers, een jaar later lieten ze Kevin opnieuw alleen achter in Home Alone II.

homealone

The Muppet Christmas Carrol (1992)
Charles Dickens is een grote inspiratiebron voor veel filmmakers geweest. Ook de Muppets wagen zich aan een eigen versie van A Christmas Carrol. Scrooge (Michael Caine) moet ook hier weer overtuigd worden dat geld niet gelukkig maakt middels de kerstboodschap. De Muppets blijven het originele verhaal verbazend nauwgezet trouw, en gooien diverse heerlijke nummers, grappen en chaos in de mix. Al je favoriete muppets maken deze film tot een absolute must see.

The Nightmare before Christmas (1993)
Halloween meester Jack Skellington is na jaren verveeld geraakt. Elk jaar maar mensen laten schrikken gaat ook zo vervelen. Nadat hij in aanraking komt met het vredige en liefdevolle kerstfeest besluit hij dat dit is wat hij ook eens wil ervaren. Ogenschijnlijk gaat dit verhaal over de liefde voor kerstmis, maar al snel komt de kijker erachter dat deze film vooral gaat over het belang van liefde in het algemeen. Dit alles natuurlijk wel overgoten met het absurde sausje van Tim Burton.

nightmare

Love Actually (2003)
Wat mij betreft de moderne godfather (of mother zo u wilt) van alle feestdagenfilms. Zowel in Nederland als in Amerika probeerden ze de formule van deze Britse hit over te nemen, en met zeer middelmatig succes. Wat al die copycats missen en deze film in overvloed heeft: hart, zelfspot, een tikje realisme en daadwerkelijk diverse plotlijntjes waarbij je als kijker hoopt op een goede afloop. En natuurlijk Hugh Grant als Britse Premier. Love Actually is een heerlijk warm bad over liefde in diverse verschijningsvormen. En alleen al voor Billy Mack’s geweldige kersthit is deze film het kijken meer dan waard.

The Holiday (2006)
Twee dames met problemen in de liefde besluiten de boel de boel te laten en tijdens de feestdagen er op uit te gaan. De Amerikaanse Amanda en de Engelse Iris ruilen een paar weken van huis. Natuurlijk ontmoeten beide dames een nieuwe liefde. Maar om dit prille geluk te laten ontluiken moeten er natuurlijk nog wel wat problemen worden overwonnen. Het hoofdplot is er één van duizend in een dozijn. De film scoort door de goed ingevulde bijrollen, met een glansrol voor de oude Eli Wallach (The good, the Bad and the Ugly).

Bonus: Batman Returns (1992)
Een persoonlijke favoriet. De film werd destijds middelmatig ontvangen omdat hij te duister en te naar zou zijn voor kleine kinderen. Inmiddels zijn we gewend aan comicverfilmingen met een randje, maar in 1992 was dit nog te spannend voor de grote studio’s. Tim Burton voegt als geen ander de gotische elementen van Batman samen met… kerst. Juist het kerstfeest laat de eenzaamheid van Batman en zijn schurken zien, en de hunkering naar iets meer in het leven. Een persoonlijke favoriet.

merry-christmas

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*