Ellis in Glamourland

Al jaren timmert Linda de Mol stevig aan de weg. Presenteren van TV programma’s in Nederland, Duitsland, Engeland (The DJ Catshow), zingen en acteren, ze probeert het allemaal. Het presenteren gaat haar tot nu toe het beste af. Haar kortstondige zangcarrière was net zo succesvol als pizza in blik. Haar acteerpogingen krijgen langzamerhand echter meer voet aan wal. Met Ellis in Glamourland krijgt de ‘Nederlandse presentatrice-next-door’ haar speelfilmdebuut.

Goudzoeksters
Ellis (De Mol) lijkt niet voor het geluk geboren. Haar eerste huwelijk loopt uit op een scheiding, en samen met haar zoontje Thijs woont ze noodgedwongen in een zogenaamde volksbuurt. Haar ex-man maakt zelden of nooit alimentatie over. Dan ontmoet ze de diva Joan (Collins) die in Nederland op bezoek is om haar nieuwste boek te promoten. Hierin leert ze dames hoe ze een miljonair kunnen strikken. Bij wijze van promotiestuntje mag Ellis meedoen aan een speciale cursus, waar ze wordt klaargestoomd als miljonairjaagster/goudzoekster. Al snel komen er enkele mannen op haar pad, waarvan de oude maar goeiige Meindert en de knappe maar gebonden Gijs de voornaamste kandidaten blijken te zijn.

Linda en het medium film
Kan Linda de Mol een film dragen? Dat was de voornaamste vraag die ik me stelde toen ik deze film ging zien. Linda had al wel wat acteerervaring opgedaan in Spangen, een TV-Serie van de publieke omroep. Maar een hele speelfilm is andere koek, en ik kan me voorstellen dat net als Ellis ook Linda heel wat heeft moeten leren in een nieuwe omgeving. Ze doet haar uiterste best, en bij de meeste scènes is ze haar stralende, ietwat brave zelf. Maar zodra er iets meer emotie getoond dient te worden krijgt Linda het moeilijk. Acteren is misschien wel een vak, maar talent krijg je niet in de schoot geworpen. Linda zet kranig door, maar laat acterend hier en daar een aantal steekjes vallen.

Bijrollen
Gelukkig heeft men om Linda heen enkele interessante bijrollen gezet, zodat ze het allemaal niet alleen hoeft te doen. De meest in het oog springende is natuurlijk Joan Collins, die min of meer gewoon zichzelf is. Elke komedie heeft tegenwoordig een grappige homoseksueel, en die wordt hier gespeeld door Horace Cohen. Als de miljonairs dingen Kees Hulst en Chris Tates naar Linda’s hand. Voor de “volksbuurt” zijn enkele achterbuurt typjes gecast, en loopt een neukgrage goudzoekster rond op de curcus. Verder zien we een hele reeks bekende Nederlanders voorbijkomen, bijvoorbeeld Gerard Joling, Ruud Gullit, Estelle Gullit, René froger, Albert Verlinde en Beau van Erven-Dorens. Het probleem van alle bijrollen is dat ze (op Joan Collins na) geen enkel echt belangrijk subplotje herbergen. Alles draait rond Ellis en haar zoektocht naar een kerel. Hierdoor lijken alle anderen nogal overbodig.

Volksbuurten
Hoewel geloofwaardigheid niet direct een vereiste is voor een komedie, zitten er wel enkele eigenaardigheden in het verhaal. Ellis loopt de hele tijd te sappelen om geld, maar verderop in de film heeft ze ineens geld om een eigen zaak te openen. Zowel het leven in de glamourwereld als in de volkswijken wordt nogal geromantiseerd. Nou kan ik me daar bij een glamourwereld nog iets bij voorstellen, maar hoe men de volkswijken hier portretteert komt nogal ouderwets en kleinerend over. Het meest maffe van de film is echter de bijrol van Jaqueline Blom. Als anita speelt zij een vriendin uit de volksbuurt die met haar simpele opmerkingen de problemen en twijfels van Ellis in perspectief plaatst. Jaqueline doet nogal haar best een typetje ervan te maken, maar weet kennelijk niet helemaal wat ze wil. Haar accent verandert nogal eens, soms plat Nederlands en dan weer een Oost-Europees-Nederlands accent…tja…

Conclusie
Zo opsommend heb ik een behoorlijke hoop kritiek geuit over deze productie. Originaliteit stond bij deze film nou niet direct hoog in het vaandel. Toch is er ook wel iets positiefs te noemen. De film pretendeert nergens ook maar enige diepgang te hebben en kabbelt vredig voort als de gemiddelde Nederlandse komedieserie. Kun je wel lachen om een beetje TROS-Humor met een Glamourlandsausje, en ken je dankzij RTL-Boulevard genoeg bobo’s van gezicht, dan is Ellis best een aardig te verteren film.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*